Agenda

dilluns  23 setembre 2019
19 h
4a edició de Science needs you!

dimecres  25 setembre 2019
19 h
Diàleg Joves i creació: transformant la Mediterrània

dimecres  25 setembre 2019
9.30 h
4a Jornada de Sistemes Dinàmics a Catalunya

dijous  26 setembre 2019
19.30 h
Presentació de la campanya «Per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català»

dijous  26 setembre 2019
20.30 h
Concert «Homenatge a Pau Casals. La projecció mundial del Barroc i el violoncel des de Catalunya», dins el cicle Música al claustre

dijous  26 setembre 2019
9 h
Jornada sobre el Modernisme. Homenatge a Jordi Castellanos

dissabte  28 setembre 2019
18.30 h
Club de lectura

dilluns  30 setembre 2019
19 h
Conferència «El parlar veraç i el govern de si mateix»

dimecres  2 octubre 2019
18 h
Inauguració del curs 2019-2020 de la Societat Catalana de Pedagogia

dilluns  7 octubre 2019
19.15 h
Sessió de presentació de Manel Esteller Badosa 


:: Més activitats ::
 
10/09/2019
L’IEC presenta la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana

L’acte de presentació de la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU), elaborada per la Secció Filològica i editada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va tenir lloc el dilluns 9 de setembre dins dels actes de la Setmana del Llibre en Català.

La presentació de la conversa entre M. Josep Cuenca, directora de l’obra, i l’escriptor Màrius Serra, tots dos membres de la Secció Filològica, va anar a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va remarcar que «aquesta obra, que és un terç de la Gramàtica de la llengua catalana, està dirigida al públic més general. Els membres de la Secció Filològica hi han dedicat molt temps i molta feina, i han complert les expectatives.»

Per la seva banda, M. Josep Cuenca va explicar que el contingut de la GBU és «el mateix que el de les altres obres, però amb un nivell d’especificitat menor. És una síntesi de la Gramàtica essencial, que ja és una síntesi de l’obra del 2016. Tenim multiplicitat de perfils d’ús i per això hem creat diferents formats.» Cuenca va incidir en el fet que «en l’obra que presentem avui ens vam obligar a resumir i reorganitzar els continguts. Tota la gramàtica està en quadres, amb exemples i comentaris d’ús. També hem transformat la informació essencial en remarques d’ús. Cada explicació va precedida d’una icona, que és una marca normativa.» També va fer un èmfasi especial en el fet que «no és una gramàtica escolar, però sí que és per a l’escola» i que es tracta «d’una obra redactada, però a píndoles: inclou cent setanta quadres resum».

Cuenca també va parlar sobre el projecte global de gramàtiques institucionals de l’IEC i va explicar que «aquest projecte consisteix en un conjunt de gramàtiques institucionals multicanal interconnectades. La Gramàtica essencial porta a les altres. Pots navegar entre una obra i l’altra, a partir de la Gramàtica essencial, que és la que actua de distribuïdora. El treball que hem fet consisteix en un nucli d’informació que adopta diferents formats.»

Màrius Serra, per la seva banda, va destacar que «la llengua catalana és un ésser viu, la seva gramàtica és interminable. La llengua és el millor tresor i necessita eines com aquesta, fetes des de l’esperit científic i la modernitat.»

Pots veure el vídeo de l'acte aquí.

Pots veure l'entrevista al 3/24 aquí i la notícia a BTV aquí.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Institut d'Estudis Catalans

Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana

 

Esteve Llop

Catàleg dels líquens de la Garrotxa

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència