Torna a les notícies
L’evolució i les perspectives de l’economia catalana al segle XXI, a l’IEC
20/06/2019

El passat 17 de juny va tenir lloc la presentació de l’informe L’evolució i les perspectives de l’economia catalana al segle XXI, a càrrec de Joan Ramon Rovira, vicepresident de la Societat Catalana d’Economia (SCE).

Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia, va obrir l’acte fent un repàs de les activitats que s’han fet aquest curs, com ara la trobada d’economistes catalans que són a l’estranger, que es va fer el mes de desembre; l’exposició «Cinc segles: llibres d’economia d’autors catalans (1481-1968)», al pati de la Casa de Convalescència, i la celebració del Segon Congrés de la Societat Catalana d’Economia. Arruga va afirmar que aquests actes «ens esperonen a seguir treballant per a divulgar la recerca en economia, per a divulgar les accions dels economistes de les terres de llengua i cultura catalanes per a millorar el nostre futur».

Arruga va presentar Joan Ramon Rovira, actual vicepresident de la SCE, que és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, doctor en economia per la Universitat de Manchester, cap del Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures i de l’Àrea d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Barcelona, i membre del Consell Assessor d’Estadística de Catalunya.

Rovira va explicar que la publicació que es presentava en aquest acte «fa una anàlisi del patró de creixement de l’economia catalana des de l’entrada en la zona de l’euro fins a l’últim any del qual tenim dades estadístiques. Aquesta anàlisi no pretén ser una enciclopèdia del que ha passat, sinó que és selectiva, i es basa fonamentalment en tres grans conceptes: productivitat, competitivitat i sostenibilitat.»

Rovira també va afirmar que «l’objecte d’aquest estudi és el patró de creixement relacionat amb la distribució, el binomi creixement-distribució. Va una mica més enllà de descriure les grans xifres del creixement i es planteja un conjunt de qüestions que intenten avaluar quina ha estat la qualitat d’aquest patró de creixement».