Torna a les notícies
El desenvolupament desigual de la regulació del sistema agroalimentari, a debat a l’IEC
14/06/2019

El dimecres 12 de juny va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència ¿Soberanía alimentaria, neoliberalismo o un estado clientelar? El desarrollo desigual en la regulación de los sistemas agroalimentarios en el Caribe, organitzada per la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.

Marion Werner, geògrafa i professora del Departament de Geografia de la Universitat de Buffalo (SUNY), va començar la conferència fent-se dues preguntes: com s’està desenvolupant el paper de l’estat en la regulació dels sistemes agroalimentaris al Carib? I quines possibilitats existeixen d’aconseguir una sobirania alimentària al Carib? 

Werner va fer una anàlisi historicogeogràfica per tal d’entendre el desenvolupament desigual de la regulació del sistema agroalimentari. Més enllà d’un simple facilitador del mercat global, mostrà com l’estat combina tres modalitats de regulació (institucions i pràctiques heretades, protecció a sectors claus i proteccions universals al consum) per a mantenir la seva hegemonia. L’anàlisi indica les possibilitats i els límits de la reivindicació de sobirania alimentària en contextos en què els estats són capaços, d’una banda, de mitigar alguns efectes nocius de la hipermercantilització dels aliments i, de l’altra, de soscavar les demandes per a sistemes agroalimentaris més democràtics, justos i ecològics.
 
Des dels anys vuitanta, amb els programes d’ajustament estructural i, més tard, als noranta, amb els tractats de lliure comerç, el paper de l’Estat caribeny s’ha entès com a facilitador dels interessos del capital global sota el concepte de neoliberalisme. Per tant, el concepte de sobirania alimentària dels moviments camperols s’ha utilitzat principalment per a contrarestar la influència del capital global en la producció agroalimentària.