Torna a les notícies
Tres membres de l’IEC, distingits amb la Creu de Sant Jordi 2019 de la Generalitat
03/05/2019

Els lingüistes Joaquim Rafel i Gemma Rigau i el biòleg Jaume Terradas són tres de les vint-i-nou personalitats distingides aquest any amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya.

El Govern de la Generalitat va fer públic el passat 30 d’abril la llista de vint-i-nou personalitats i quinze entitats que rebran la Creu de Sant Jordi 2019. L’executiu català reconeix així el mèrit d’haver prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat del país o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats d’aquest any hi ha tres membres de l’Institut d’Estudis Catalans: Joaquim Rafel i Fontanals, lingüista; Gemma Rigau i Oliver, filòloga i lingüista, i Jaume Terradas i Serra, biòleg i ecòleg.
 
Joaquim Rafel, reconegut amb la Creu Sant Jordi per la seva tasca docent i de recerca, és membre de la Secció Filològica de l’Institut des del 1984. Doctor en filologia romànica per la Universitat de Barcelona (UB) i catedràtic emèrit del Departament de Filologia Catalana d’aquesta universitat, ha dut a terme gran part de la seva tasca de recerca a l’IEC, on dirigeix les Oficines Lexicogràfiques i el projecte Diccionari del Català Contemporani. Dins d’aquest projecte de recerca es va constituir el Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana i una base de dades lexicogràfica, a partir dels quals s’ha elaborat el Diccionari descriptiu de la llengua catalana. Des de la màxima ambició i complexitat científiques, en conjunt, la seva tasca representa una vitalització rigorosa en la creació de camps lexicogràfics que s’han erigit com a model per a altres grans llengües de cultura. Les seves obres han situat la lingüística catalana al nivell de les comunitats científiques més avançades, cosa que ha ofert noves possibilitats de recerca als especialistes i noves eines de consulta als professionals de la llengua i a la ciutadania en general.
 
Gemma Rigau ha rebut la distinció per les seves eminents aportacions acadèmiques en disciplines com la lingüística del discurs, la sintaxi oracional, l’estructura lèxica o les llengües romàniques. Doctora en filologia romànica per la UB i catedràtica del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha col·laborat en la Gramàtica del català contemporani, dirigida per Joan Solà. Membre de l’IEC des del 2002, actualment és presidenta de la Comissió de Gramàtica de la Secció Filològica i ha codirigit la Gramàtica de la llengua catalana, juntament amb Manuel Pérez Saldanya. Ha obtingut el Premi Manuel Sanchis Guarner a la Unitat de la Llengua i el Premi Pompeu Fabra de l’Institut d’Estudis Catalans. En reconeixement de la seva tasca ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic de la Generalitat de Catalunya. Actualment forma part del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana i del Consell Rector de la Biblioteca de Catalunya. 
 
Jaume Terradas rebrà la Creu de Sant Jordi per ser un referent de l’ecologia terrestre i un pioner de l’educació ambiental. És membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC des del 2004. És doctor en ciències biològiques per la UB i ha estat catedràtic emèrit d’ecologia de la UAB. Va ser l'impulsor del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i director d’aquest centre del 1988 al 1998. Fou un dels promotors dels estudis de Ciències Ambientals a la UAB. Ha dirigit disset tesis doctorals i ha escrit més de dos-cents trenta articles, una vintena  de llibres, entre ells Ecología de la vegetación. De la ecofisiología de las plantas a la dinámica de comunidades y paisajes (2001), Biografia del Món (2006) i Notícies d'Evolució (2014), i nombrosos capítols de llibre. Ha estat el primer president de l’Asociación Española de Ecología Terrestre (AEET), vicepresident de la Institució Catalana d’Història Natural i membre del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya, de la Comissió d'Educació de la UICN, dels patronats dels parcs del Delta de l’Ebre i de Collserola i de la Fundació Territori i Paisatge, i representant de l’Estat al Programa COST Forest and Forest Products. Ha rebut la medalla Narcís Monturiol, el Premi de Medi Ambient de la Generalitat i el de l'IEC-Caixa de Sabadell, el Premi de la Crítica Serra d'Or per Biografia del Món, el Premi Atlas (UGT-Generalitat), les distincions de la Fundació Fernando G. Bernáldez i Luís Balaguer i és soci d'honor de la ICHN, l'AEET i el Col·Legi d'Ambientòlegs de Catalunya.