Agenda

divendres  26 abril 2019
20 h
Nit de Sant Jordi

divendres  26 abril 2019
9.30 h
Jornada tècnica «El bernat marró marbrejat a Catalunya»

dilluns  29 abril 2019
17 h
Presentació del projecte sobre la Seqüenciació dels genomes de les espècies eucariotes dels Països Catalans

dilluns  29 abril 2019
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  29 abril 2019
19 h
Conferència del cicle Gòtic a l’abast

dimarts  30 abril 2019
12 h
Lliurament dels premis i les borses d’estudi de l’IEC

dimarts  30 abril 2019
19 h
Acte de commemoració dels 40 anys de Grup Promotor / Santillana 

divendres  3 maig 2019
12 h
Presentació de les Jornades d’Arqueologia de Calaceit

dissabte  4 maig 2019
9.30 h
Jornada Pedagògica per a l’Ensenyament de la Llengua Anglesa

dilluns  6 maig 2019
19 h
Conferència del cicle Gòtic a l’abast


:: Més activitats ::
 
06/02/2019
Josep Vicent Boira i Maiques parla de la nova relació entre espai i política en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

El dia 5 de febrer es va celebrar la sessió de recepció de Josep Vicent Boira i Maiques com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. El discurs portava per títol «De l’espai i de la política: vindicació d’una nova relació».

Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va donar inici a la sessió i va cedir la paraula a Josep Vicent Boira i Maiques, qui va començar afirmant que «el concepte d’espai és un dels més importants per a l’existència humana però un dels menys analitzats des del punt de vista del seu origen i evolució. Tot i que és l’essència fonamental de les recerques geogràfiques, tot i ésser la pedra petrina sobre la qual s’edifica l’aproximació al coneixement del territori i tot i que s’identifica sovint —i de manera quasi absoluta i única— amb les tres dimensions de la nostra experiència visual i cognitiva del món (alçària, amplària i llargària), massa vegades es confon amb l’instrument cronològic per excel·lència: el temps. I no és un fet recent. Ans al contrari».

Més endavant, Boira va explicar que «el que és espacial és especial està fora de dubte, com també que, als darrers anys, l’espacialització de les nostres societats no ha deixat de créixer en quantitats i en interès social: la globalització, l’increment de les transaccions i dels viatges i l’augment exponencial de la mobilitat de les persones i de les coses han especialitzat de cop i volta la nostra vida». 

Després del discurs de Boira, Salvador Cardús, membre numerari de la Secció, va afirmar que «les agosarades i per això esplèndides reflexions del discurs de recepció de Boira i Maiques acaben denunciant el risc de la desaparició de l’espai com a categoria complexa i relacional i, per tant, de l’aparició del desespai. I, en aquest context, podria ser que algú pensés que l’elecció d’un sociòleg del temps alhora de respondre un geògraf de l’espai també fos considerada fora de lloc».

Josep Vicent Boira i Maiques és doctor en geografia i història per la Universitat de València i catedràtic de geografia urbana d’aquesta universitat.

Ha estat director del Servei de Política Lingüística de la UV i el 2014 va ser nomenat delegat del rector de Comunicació Institucional i Coordinació Informativa. Des del 2015 és secretari autonòmic de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana. El 2018 ha estat nomenat comissionat del desenvolupament del corredor mediterrani, pel Govern central en coordinació amb la Generalitat Valenciana.

Ha publicat llibres relacionats amb la realitat urbana, el territori i l’economia valenciana, com Valencia, la tormenta perfecta (2012). Ha obtingut el Premi 25 d’Abril de Recerca de l’Ajuntament de Benissa (1995), el Premi Joan Fuster d’assaig dels Premis Octubre (2002), el Premi Demetrio Ribes d’Enginyeria, Urbanisme i Obres Públiques de la Generalitat Valenciana (2005), el Premi Vicent Andrés Estellés de Narrativa Científica (2007) i el Premi Ramon Trias Fargas d’assaig (2009) amb l’obra La Commonwealth catalanovalenciana. La formació de l’eix mediterrani al segle XX

Podeu veure el discurs aquí.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

De Theodore Gray.

Segona edició d’Els elements. Una exploració visual de tots els àtoms coneguts de l’Univers

 

A cura de Vicenç Beltran, Tomàs Martínez i Irene Capdevila

Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència