Torna a les notícies
El filòleg i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC Albert Rossich guanya el Premi de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà
17/04/2018

Albert Rossich, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC en l’especialitat de literatura catalana de l’edat moderna i del segle XIX, ha estat guardonat amb el cinquè Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà pel treball Andreu Rey d’Artieda i Francesc Vicent Garcia, rector de Vallfogona. Dos panegírics recitats a la Universitat de Lleida (segle XVII). Edició crítica. L’obra pretén contribuir al coneixement d’uns textos literaris —dos panegírics— relacionats amb la presa de possessió de sengles rectors (aleshores estudiants de cursos avançats i ben relacionats políticament) de la universitat lleidatana. El premi, promogut pel Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell), està dotat amb deu mil euros, a més de la publicació de l’obra guanyadora a càrrec d’Edicions de la Universitat de Lleida. L’obra de Rossich permetrà reforçar la visió d’alguns historiadors sobre la importància que tenia la Universitat de Lleida al tombant dels segles XVI i XVII, època que el treball contribueix a retratar. Segons el jurat, «és un treball filològic clàssic i exhaustiu, presentat amb una extrema pulcritud i elaborat amb un inqüestionable rigor científic».

El jurat ha estat format per Narcís Garolera (Universitat Pompeu Fabra), Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Joan Julià-Muné (Universitat de Lleida), Jordi Mir (Institut d’Estudis Catalans) i José Antonio Pascual (Real Academia Española). 

El premi va ser lliurat el 17 d’abril a l’aula magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Albert Rossich és doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i en periodisme per la UAB, i catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Girona. Les seves línies bàsiques de recerca són la literatura catalana de l’edat moderna i del segle XIX. Destaca la seva intervenció en obres col·lectives com el Nou diccionari 62 de la literatura catalana (2000), dirigit per Enric Bou; la direcció del tercer volum del Panorama crític de la literatura catalana, de l’editorial Vicens Vives (2009-2011), i la redacció d’importants obres de síntesi com l’antologia Poesia catalana del barroc o els manuals Literatura i cultura catalanes (segles XVII-XVIII) (2007) i Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII) (2011), totes dues obres en col·laboració amb Pep Valsalobre. 

Ha publicat més d’un centenar d’articles sobre les seves especialitats, que, a més de la literatura dels segles XVI i XIX, són l’edició de textos, la bibliografia, la història de la llengua i el plurilingüisme literari. És director del grup consolidat Llengua i Literatura de l’Edat Moderna (des del 1996) i coordina la base de dades NISE. Literatura Catalana de l’Edat Moderna.