Torna a les notícies
El divendres 20 d’abril es lliuren els Premis Sant Jordi 2018 de l’IEC
18/04/2018

L’enginyera industrial Laura Tremosa ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans. Dones per canviar el món, «per la seva trajectòria i exemple com a model i mentora en el sector de les carreres tècniques, un àmbit hostil per a les dones en els anys seixanta i setanta». El guardó forma part dels Premis Sant Jordi 2018 de l’IEC, que es lliuraran el divendres 20 d’abril, a les dotze del migdia, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut. L’acte serà presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, juntament amb Francesca Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona. Laura Tremosa parlarà en nom dels premiats.

Aquesta és la primera edició del Premi Creu Casas de l’IEC, creat per a promoure les dones que conreen la ciència, i que té dues modalitats: la primera s’ofereix a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.), i la segona s’atorga a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’apoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats, i ha estat concedida a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-CAT).

És un dels cinquanta-quatre guardons que inclou el LXXXVII Cartell de premis i borses d’estudi de l’IEC, que enguany suma més de cent setanta-tres mil euros en premis. Com cada any, destaca també el Premi Prat de la Riba, que ha estat concedit a Ivan Armenteros per l’obra L’esclavitud a la Barcelona del Renaixement (1479-1516). Un port mediterrani sota la influència del primer tràfic negrer. Es tracta de l’estudi d’un fenomen històric global centrat en Catalunya i Barcelona, del qual el jurat ha valorat «el tractament aprofundit d’un tema poc conegut del gran públic i confegit de manera innovadora, que dona una panoràmica completa i molt acurada del fenomen de l’esclavatge a casa nostra».

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’Institut de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana.

Podeu consultar la relació dels treballs premiats en aquest enllaç.