Número 189
juliol 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenten les primeres conclusions del Fòrum Territori i Urbanisme

Prop de cent cinquanta persones van participar els dies 4 i 5 de juliol en les sessions del Fòrum Obert del Fòrum Territori i Urbanisme, organitzat per la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’IEC. Els grups de diàleg, cadascun dels quals ha treballat sobre una aspecte concret, van presentar les conclusions a què han arribat després de prop de dos anys de reflexions per a articular propostes al voltant de l’ordenació del territori i de l’urbanisme a Catalunya. A partir d’aquests treballs, s’elaborarà un document de propostes que es presentarà el 27 de setembre a l’IEC. Posteriorment, s’obrirà un període d’aportacions i valoracions al conjunt de la societat i el document definitiu es farà públic abans d’acabar l’any.

L’objectiu de la SCOT és que les propostes elaborades, més enllà que puguin ser aplicades per les institucions i les administracions públiques, serveixin de full de ruta per als ciutadans de Catalunya. El que es pretén és oferir un programa per a la millora del l’urbanisme i de l’ordenació territorial en el marc de la construcció d’un país preocupat pel benestar de les persones, la millora de l’habitabilitat de les ciutats i la qualitat del territori i el paisatge.

Article de Josep M. Llop, president de la SCOT: Alternatives per al territori i l'urbanisme a Catalunya

Germà Colón rep a Perpinyà la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives

El Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà va ser, el 2 de juliol, l’escenari del lliurament de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives a Germà Colón, lingüista, filòleg i membre de la Secció Filològica de l’IEC. Colón va rebre l’homenatge en reconeixença de la fecunda trajectòria d’estudi desenvolupada i com a referent de la filologia romànica i la lexicologia catalana. La distinció a Colón es va fer en el marc de l’acte de cloenda del curs acadèmic 2013-2014 de la Xarxa Vives, en què es commemorava el vintè aniversari de la institució que agrupa vint-i-una universitats dels territoris de parla catalana. En l’acte, en què va assistir el president de l’IEC Joandomènec Ros, també es va retre homenatge als rectors fundadors de la Xarxa, entre els quals hi eren els membres de l’Institut Joan Martí i Castell, Josep M. Nadal i Jaume Porta.

Lluís Gimeno, catedràtic de la Universitat Jaume I i l’encarregat de llegir la laudatio a Germà Colón, en va destacar el paper com a referent internacional: «és segur que aquell qui s’hagi ocupat o s’ocupi encara d’algun aspecte relacionat amb la recerca lingüística dins el camp de la filologia romànica i, especialment, de la filologia catalana i occitana, o d’etimologia francesa o de lingüística espanyola, no trigarà a trobar-se amb el nom de Germà Colón», va manifestar.

En la seva intervenció Colón va fer constar l’«emoció» per la distinció, que va agrair «a tots els que heu pensat en mi». El filòleg castellonenc va remarcar que «vinc del País Valencià, de l’antic Regne de València, i des d’allà he tingut el plaer de travessar tota la catalanitat. L’estudi del català m’ha esperonat sempre».
 

Notícies

* Neix Critèria, l’espai web de correcció de l’IEC

* Nubia Muñoz, Saskia Sassen i Gordon McBean plantegen els reptes mèdics, socials i ambientals d’Europa

* Es publica un opuscle inèdit del carmelita rossellonès Guiu Terrena, peça clau per a entendre la confrontació de poders a l’edat mitjana

* L’IEC digitalitza i publica a Internet dues obres cabdals de Rafael Patxot

* Les revistes Llengua & Literatura i Treballs de Sociolingüística Catalana obtenen la màxima qualificació en el sistema de classificació Carhus Plus+

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant de la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya

* La pianista Alba Ventura i el flauta Marc Horne clouen el cicle de concerts Música al claustre

* Més d’un centenar d’activitats diferents a la Universitat Catalana d’Estiu

* Es presenten les primeres conclusions del Fòrum Territori i Urbanisme

* Germà Colón rep a Perpinyà la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal