Número 269
juny 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

XXXè Col·loqui Internacional del Corpus Vitrearum

El Corpus Vitrearum Internacional amb el comitè català del Corpus Vitrearum, que depèn de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), organitza el trentè col·loqui internacional dedicat a la història del vitrall. El col·loqui compta també amb el suport de la Unió Acadèmica Internacional i de diverses institucions locals. 

Després dels canvis de dates que ha provocat la covid, el col·loqui tindrà lloc aquest juliol amb la màxima normalitat possible. El registre dels assistents es realitzarà el dilluns 4 de juliol de 2022.

El col·loqui començarà amb un dia de presentacions i comunicacions a la seu de l’IEC (C/ del Carme, 47, de Barcelona), seguit de tres dies més de comunicacions i visites a diferents museus (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu del Disseny de Barcelona i una visita a Girona). S’oferirà la possibilitat de realitzar altres visites fora d’aquest calendari.

A continuació del col·loqui, se celebrarà, també a Barcelona, el Fòrum per a la Conservació i Tecnologia dels Vitralls Històrics (7-9 de juliol de 2022).

Més informació aquí.

Per primera vegada el Col·loqui Internacional del Corpus Vitrearum i el Fòrum Tècnic per a la Conservació i Tecnologia dels Vitralls Històrics se celebren l’un després de l’altre.

Del 4 al 7 de juliol, a l’IEC

 

 

XIè Fòrum Tècnic per a la Conservació i Tecnologia dels Vitralls Històrics

La fragilitat intrínseca del vitrall i les seves restes fragmentàries són temes àmpliament acceptats. En major o menor grau, els vitralls històrics, exposats al llarg del temps a atacs físics i a fenòmens meteorològiques, han patit danys que n’han alterat l’aparença. Aquests deterioraments s’afegeixen als canvis introduïts per restauracions, reconstruccions i intervencions de diferents mides i graus. Tots aquests factors influeixen en els vitralls que veiem avui. Els responsables de mantenir aquest patrimoni s’enfronten, en totes les intervencions que hi realitzen, a una sèrie de decisions que són de gran importància per a la futura lectura i comprensió d’aquestes peces.

El tema d’aquest fòrum se centrarà en la preservació de la «identitat» del vitrall històric durant el procés de conservació/restauració. La recerca d’un equilibri entre els valors encarnats en aquestes peces és una qüestió de gran importància per a la conservació correcta d’aquest patrimoni tan fràgil. Aquest fòrum oferirà la possibilitat de reflexionar i aportar noves solucions a aquest tema tan complex.

Les respostes que donem als problemes que envolten la conservació i la preservació de la identitat original de la peça són factors clau en la creació de plans de conservació, que poden assegurar una transferència correcta de la peça a les generacions futures. Com s’ha de combinar la conservació del vitrall amb el respecte a tots els materials històrics que l’envolten? Fins on podem arribar sense alterar la integritat de la peça? Com podem fer que les alteracions en la superfície o estructura de l’obra en respectin l’antiguitat i originalitat? En quina etapa o nivell de qualitat, la intervenció obté un valor històric?

El fòrum està organitzat pel Corpus Vitrearum Internacional amb el comitè català del Corpus Vitrearum i el Comitè Científic Internacional per a la Conservació de Vitralls. També compta amb el suport de diverses institucions locals. 

Més informació aquí. 

Del 7 al 9 de juliol, a Girona i al Seminari de Barcelona

 

V Congrés Internacional de Recerca en Comunicació
 
La benvinguda serà a càrrec de la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, i la presentació del congrés anirà a càrrec de Sergi Cortiñas-Rovira, president de la Societat Catalana de Comunicació (SCC), i de Joan Francesc Fondevila-Gascón, president del V Congrés de la SCC.
 
L’acte inaugural del V Congrés consistirà en una taula rodona sobre transferència del coneixement. Hi participaran: Javier Lafuente Sancho, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Oriol Amat i Salas, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull; Josep Eladi Baños Díez, rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, i Alfonso Méndiz Noguero, rector de la Universitat Internacional de Catalunya. Teresa Cabré moderarà l’acte.
 
 
Ho organitza la Societat Catalana de Comunicació.
 
Divendres 8 de juliol, a les 9 h, a l’IEC
 
 
 
La 7a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2021
 
Any rere any, la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), celebra la Nit de la Biologia. L’acte tindrà lloc el proper 14 de juliol, a les set del vespre, a la seu de l’IEC i inclourà el lliurament dels Premis SCB, amb els quals aquesta filial pretén reconèixer i fomentar les activitats de recerca, divulgació, emprenedoria i innovació en l’àmbit de les ciències biològiques que es duen a terme als territoris de parla catalana. 
 
Els Premis SCB inclouen un total de sis modalitats diferents. El primer és el Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, que s’atorga al professional que al llarg de la seva trajectòria ha contribuït d’una manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències de la vida. Aquest és l’únic premi del qual ja s’ha donat a conèixer el nom de la persona guardonada. Enguany, el premi s’atorga a la doctora Roser Gonzàlez Duarte, catedràtica emèrita de genètica a la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria ha desenvolupat una important tasca docent en l’àmbit de la genètica i la biologia molecular, alhora que ha dut a terme una recerca innovadora i de qualitat que ha permès associar noves mutacions com a causants de malalties hereditàries de la retina i ha estat també cofundadora de l’empresa derivada (spin-off) DBGen Ocular Genomics, dedicada al diagnòstic genòmic d’aquestes malalties. 
 
Altres categories inclouen reconeixements a les millors publicacions científiques, tesis doctorals, treballs de recerca de batxillerat, obres de divulgació i empreses emergents del moment. D’una banda, el Premi SCB Article Científic reconeix la millor publicació científica publicada durant l’any 2021. Enguany, els tres finalistes a aquest premi són Salvador Aznar Banitah, pel treball «Dietary palmitic acid promotes a prometastatic memory via Schwann cells»; Cristian Cañestro, pel treball «Cardiopharyngeal deconstruction and ancestral tunicate sessility», i Alfred Cortés, pel treball «A heat-shock response regulated by the PfAP2-HS transcription factor protects human malaria parasites from febrile temperatures».
 
El Premi SCB Divulgació reconeix la millor obra de divulgació de l’àmbit de les ciències biològiques. Els treballs finalistes són el llibre Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia, l’exposició «Biòlogues i activistes mediambientals» i la col·lecció de llibres infantils «Tots som parents» i «Tots som diferents».
 
La formació de nou talent investigador està reconeguda amb el Premi SCB Jove Investigador/a, que s’atorga a la millor tesi doctoral dels anys 2019-2020. Els finalistes d’enguany són Diego Garrido Martín, pel treball A multivariate approach to study the genetic determinants of phenotypic traits; Ferran Nadeu Prat, pel treball Genomic determinants of chronic lymphocytic leukemia progression: from individual drivers to a heterogenous genetic makeup, i Neus Roca Ayats, pel treball Identification and functional characterization of genetic loci involved in osteoporosis and atypical femoral fracture
 
D’altra banda, el Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat també premia els joves investigadors que han desenvolupat el millor treball de recerca en un centre d’educació secundària durant el curs 2021-2022. Els tres finalistes són Laia Fita Pla-Giribert, pel treball «La comunitat de la guineu a l’Alta Garrotxa i la seva evolució pel confinament provocat per la COVID-19»; Pablo Font Montes, pel treball «La posidònia oceànica com a bioindicadora de la presència de plàstics al Mediterrani», i Bàrbara León González, pel treball «Les diatomees com a bioindicadors de l’estat ecològic del riu Llobregat a Cornellà de Llobregat».
 
Per últim, el Premi SCB Start-Up s’atorga a la millor empresa emergent del sector biotecnològic o de ciències biològiques fundada en els darrers cinc anys en l’àmbit local o regional. Enguany, els projectes finalistes són Integra Therapeutics, SL i Microomics Systems, SL.
 
Podeu trobar més informació aquí i aquí.  

Dijous 14 de juliol, a les 19 h, a l’IEC
 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa