Número 266
març 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

La geopolítica de l’Europa de l’Est: la guerra a Ucraïna

Des de la geografia ens interessem per conèixer el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Ens endinsem en aquesta regió de l’Europa de l’Est posant la mirada en el paper que fan cadascun dels estats i actors internacionals, però aprofundint en el context històric que ens ha portat a la situació actual. 

Ho organitzen el Col·legi de Geògrafs, l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya i la Societat Catalana de la Geografia.

Divendres 1 d’abril de 2022, a les 19 h, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

 

 

Conferència Geography in the Anthropocene: a perspective from the International Geographical Union

A càrrec de Michael E. Meadows, president de la Unió Geogràfica Internacional (UGI), professor de geografia a les universitats de Ciutat del Cap, Zhejiang i Nanjing.

Presentació a càrrec de Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, i de Rafael Giménez Capdevila, president de la Societat Catalana de Geografia.

El moderador serà Oriol Nel·lo, membre numerari de l’IEC, delegat a la SCG.

Ho organitza la Societat Catalana de Geografia.

Dimecres 20 d’abril de 2022, a les 18.30 h, a la sala Prat de la Riba de l’IEC i virtual

 

 

Jornada «Els reptes de l’alimentació del futur»

Amb Montse Rivero, presidenta de l’ACCA; Francesc Reguant Fosas, del Col·legi d’Economistes;  Anna Pallí Güell, de l’IRTA i del COEAC; Ricard Bou Novensà, de l’IRTA; Mireia Porta Oliva, de la UAB; Eulàlia Vidal Garcia, de la URL, i Montserrat Banqué Molas.

Després es farà la presentació del llibre d’Abel Mariné Font, membre emèrit de la Secció de Ciències Biològiques, Dietes. Una immersió ràpida.  

Programa.

Ho organitza l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació.

Dijous 21 d’abril de 2022, a les 16 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC

 

 

Conferència «Millorar el dinamisme i l’ambició dels investigadors i investigadores europeus, un esforç clau per al futur d’Europa»

A càrrec de Jean-Pierre Bourguignon, director de recerca emèrit del CNRS (França), dins el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022.

En els darrers vint o trenta anys, el paradigma habitual consistent a anar des de la recerca fonamental a l’aplicada i, després, al desenvolupament s’ha posat en dubte pel fet que en algunes innovacions disruptives no s’ha seguit aquest patró. Hi ha hagut diversos curtcircuits que han il·lustrat el llibre visionari d’Abraham Flexner The usefulness of useless research. 

Crear les condicions que fomentin l’aparició d’aquests fenòmens és possible si es dona la iniciativa als investigadors, especialment als més joves. Això no es produeix de manera espontània en moltes institucions europees, la qual cosa va esperonar la lluita d’una gran part de la comunitat científica per a la creació del Consell Europeu de la Recerca (ERC), fet que finalment es va produir el 2007.

Per què és rellevant aquest fet? Ho és essencialment per tres raons força interrelacionades. En primer lloc, els investigadors es troben en la millor situació per saber què marcarà la diferència en el seu camp o en la interfície entre diferents camps. En segon lloc, oferir un espai obert per a desenvolupar noves idees és l’argument més convincent per a mantenir els joves investigadors motivats per a treballar a Europa en comptes de triar altres llocs. En tercer lloc, Europa només serà capaç de mantenir-se en un escenari internacional altament competitiu si continua atraient un nombre suficient dels millors investigadors d’arreu del món.

Més informació.

Ho organitza la Secció de Ciències i Tecnologia.

Dijous 21 d’abril de 2022 a les 18.30 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

 

 

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2022 de l’IEC

El dia 22 d’abril, a dos quarts de dotze del migdia, la Sala Prat de la Riba acollirà l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2022 de l’IEC, que serà conduït per Mònica Terribas, periodista i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Teresa Cabré, presidenta de l’Institut, obrirà l’acte i, tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. També es farà una lectura dramatitzada de l’obra de Mercè Rodoreda El parc de les magnòlies.

Per a assistir-hi, cal disposar d’invitació i cal confirmar l’assistència.

Divendres 22 d’abril, a les 11.30 h

 

 

Diada de Sant Jordi 2022

El dia 23 d’abril l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) celebrarà la Diada de Sant Jordi amb una parada de llibres al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, a partir de les onze del matí. 

A més, també hi haurà una jornada de portes obertes, des de les 11 h fins a les 20 h, en què es podran visitar els racons més emblemàtics de la Casa de Convalescència, com ara la Sala Prat de la Riba, la Sala Puig i Cadafalch, la capella i el jardí Mercè Rodoreda.

L’IEC també serà present al carrer amb una parada de llibres a Ciutat Vella.

Dissabte 23 d’abril. La parada i les visites guiades seran a partir de les 11 h i fins a les 20 h

 

Per la resta d’actes consulteu l’agenda del mes d’abril aquí.

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa