Número 265
febrer 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

El Dia de la Dona Treballadora a l’IEC

L’Institut d’Estudis Catalans rep el col·lectiu de l’Associació Diàlegs de Dona amb la finalitat de visitar l’edifici i de compartir un esmorzar intercultural al pati de la Casa de Convalescència.

Diàlegs de Dona és una entitat del Raval dedicada a l’alfabetització i la socialització de les dones migrants, la majoria procedents de Bangladesh.

Dijous 10 de març, a les 10.30 h, al claustre de l’IEC


 

Desafiaments del sistema de ciència i tecnologia de la UE

A càrrec de Xabier Goenaga Beldarrain, dins el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022.
 
Necessitem utilitzar la ciència, la tecnologia i la innovació com a mitjans per a assolir els objectius i les prioritats de la Unió Europea (UE): la recuperació econòmica, les transicions digital i verda i l’autonomia estratègica, però molts dels problemes que volem resoldre amb una política d’innovació eficaç persisteixen. La participació de la UE en publica¬cions d’alt impacte ara és menor que la de la Xina, no invertim prou en R+D i no estem aprofitant els nostres punts forts en ciència per a la innovació disruptiva. Això es deu a un seguit de causes: d’una banda, a la baixa col·laboració i mobilitat entre empreses i centres de recerca públics i, de l’altra, a la poca cocreació, valorització i transferència de noves tecnologies des de la investigació bàsica al mercat. La productivitat d’Europa s’ha estancat, principalment a causa de la difusió desigual del coneixement i la baixa permeabilitat de la digitalització, del baix dinamisme empresa¬rial que obstaculitza la destrucció creativa i d’un canvi estructural fluid de les nostres economies. Les estratègies d’especialització intel·ligent encara no s’adapten prou a les característiques específiques de les diferents regions i territoris. A més, les interconnexions entre els ecosistemes d’innovació a tot Europa són insuficients.
 
Ho organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.
 
Dijous 10 de març, a les 18.30 h, a l’IEC i virtual
 
 
 
Conferència «Geografia feminista i estudis de gènere aplicats al món rural: una recerca sobre pastores i ramaderes»
 
A càrrec de Federica Ravera, investigadora Ramón y Cajal, departament de geografia, UdG.
 
La geografia i la sociologia rural tenen una llarga trajectòria d’estudis sobre el paper de les dones en el món rural, els seus rols i identitats, el seu accés als recursos i la presa de decisions i les relacions de poder que accionen dins i més enllà de les famílies, les explotacions, les comunitats rurals i el sector. En els últims anys ha anat també creixent el nombre d’estudis de geografia rural i ambiental que apliquen perspectives teòriques i metodologies explícitament feministes per estudiar les qüestions de gènere i de interseccionalitat. No obstant això, les qüestions de gènere en el sector ramader i  pastoralisme han rebut escassa atenció en el Nord Global, malgrat que és un sector en què la participació de les dones està creixent després de dècades de declivi.
En aquesta conferència, Ravera exposarà els resultats de la seva recerca sobre canvis ambientals globals i qüestions de gènere en el sector ramader i pastoral, i reflexionarà també sobre el procés de recerca i concretament sobre el marc teòric i metodològic feminista i transdisciplinari adoptat.
 
Ho organitza la Societat Catalana de Geografia.
 
Divendres 11 de març, a les 17 hores, a la sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis i Catalans, i virtual
 
 
Per a la resta d’actes, consulteu l’agenda del mes de març aquí. 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa