Número 264
gener 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria 

L’associació Young IT Girls i AMIT-Cat, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, uneixen esforços per organitzar un nou congrés basat en les STEM que, en la primera edició, se centrarà en l’enginyeria.  L’objectiu de la Jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria serà donar a conèixer la feina que fan científiques i tecnòlogues catalanes en l’àmbit de les STEM i, alhora, donar una oportunitat als assistents per generar complicitats, xarxes de col·laboració i aprenentatge.

En la jornada participaran com a ponents l’enginyera industrial Alícia Casals, l’enginyera informàtica Núria Castell-Ariño i l’enginyera biomèdica Judit Giró. Casals i Castell-Ariño representaran el vessant acadèmic de l’enginyeria, i Giró explicarà la seva experiència en la indústria amb l’exemple de The Blue Box. La jornada es completa amb una taula rodona amb Estrella Montoliu, Imma Estrada i Karina Gibert.

«Hi ha moltes iniciatives STEM, però l’efecte és molt lent i encara hi ha poques noies als estudis tècnics», reconeix Dueso, que és optimista i creu que el resultat de totes les iniciatives STEM actuals es veurà els pròxims anys perquè moltes van dirigides a estudiants d’ESO i Batxillerat. En aquest cas, es dirigeixen a tot tipus de públic però sobretot a enginyers i enginyeres joves que estudien o que han estudiat alguna enginyeria. A més, volen aprofitar les inscripcions per fer una petita recerca i descobrir el motiu pels quals homes i dones es decideixen a assistir a congressos on només hi ha dones. «Normalment hi ha més públic femení que masculí ꟷdiu Duesoꟷ, i volem saber per què.» 

La Jornada STEM inclou una petició de resums perquè investigadores tant de l'àmbit de la recerca com industrial presentin els seus treballs. 

Ho organitzen Young IT Girls i  l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Tecnologia.

Dimarts 1 de febrer, a les 8.30 h, a l’IEC

 
 
Conferència: «La interfície universitat-empresa: Com es dissenya per ser efectiva?»
 
A càrrec de Jordi Berenguer i Sau, i dins el cicle Dijous de ciència 2022.
 
El procediment per mitjà del qual els resultats de la recerca es transfereixen a la societat és força complex. En els àmbits de les enginyeries i la tecnologia, com que els destinataris naturals són les empreses i el sector productiu, la complexitat augmenta, degut especialment a les diferents tipologies d’empreses. No és el mateix establir acords de col·laboració amb grans empreses o multinacionals, avesades a la col·laboració universitària, que amb pimes, amb les quals la generació de confiança és la clau. Però sobretot cal que la universitat i l’empresa parlin el mateix llenguatge o, com a mínim, que la interfície de contacte faci una correcta i ajustada traducció. Tot i això, els mecanismes de la transferència són diversos: des de la formació que reben els titulats i que després s’incorporen al teixit social, fins a la creació d’empreses, empreses derivades (spin-offs) o empreses emergents (start-ups), la llicència de patents o la formació al llarg de la vida, tant en format de cursos d’especialització, postgrau o màster, o els actuals cursos de nivell 5 del Marc Europeu de Qualificacions (EQF) que comencen a ser impartits des de la universitat.
 
En definitiva, la universitat pública, i si a més és tecnològica, no sols té la responsabilitat de formar els professionals que la societat necessita, i per tant de l’evolució tecnològica del país, sinó que té també l’obligació de contribuir a la millora de la competitivitat de les empreses i a la creació de riquesa.
 
Ho organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.
 
Dijous 3 de febrer, a les 18.30 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i virtual
 
 
 
Acte sobre la idoneïtat del PIB com a mesura del benestar en la transició ecològica
 
Acte sobre si Dificulta a la transició ecològica l’ús del PIB com a indicador de benestar econòmic?, a càrrec de Jordi Roca i Jusmet, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i director de la Revista de Economía Crítica. 
 
Inscripcions aquí.
 
Ho organitza el Grup d’Economia Ecològica i Política Ambiental de la Societat Catalana d’Economia i el grup promotor de les Converses Digitals Energia i Societat.
 
Dijous 3 de febrer, a les 21 h, virtual
 
 
 
23RD Metnet Meeting
 
La 23ena reunió dels grups de la xarxa Metnet tindrà lloc el proper 4 de febrer en format presencial a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, prenent totes les mesures necessàries. La trobada inclourà un total de cinc ponències que abordaran temes tan diversos com la presència de mutacions d’enzims metabòlics en cèl·lules tumorals, les característiques del receptor de glucocorticoides, noves eines per modular les alteracions metabòliques de la menopausa, la regulació del cicle cel·lular o bé la resposta a estrès de cèl·lules cancerígenes. Hi participaran els ponents Rodrigo Toledo (VHIO), Alba Jiménez-Panizo (IBUB), Julio Baudin (EURECAT), Natalia Pardo (CRG) i Fedra Luciano-Mateo (IDIBELL).
 
 
Ho organitza la Secció de Senyalització cel·lular de la SCB.

Divendres 4 de febrer, a les 9.30 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans
 
 
 
Per la resta d’actes consulteu l’agenda del mes de febrer aquí.

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa