Número 258
juny 2021
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes actvitats

Acte commemoratiu de l’Any Triadú i inauguració de l’exposició pedagògica «“…a dins de classe soc feliç”. Joan Triadú, pedagog»

Acte d’homenatge a Joan Triadú, que va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1979 i president de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP) en el període 1985-1987. 

Hi intervindran Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Joandomènec Ros, president de l’IEC; Xavier Besalú, delegat de l’IEC a la SCP; Joan Josep Isern, comissari de l’Any Joan Triadú; Agustí Olivares, director de l’Escola Thau Barcelona, i Jordi Manent, lingüista i escriptor.

La comissària de l’exposició, Teresa Triadú, hi farà una visita comentada. 

Per a assistir a l’acte presencialment (places limitades) o de manera telemàtica, és imprescindible registrar-se aquí.

Per a més informació: scp@iec.cat

Organitza la Societat Catalana de Pedagogia.

Dijous 1 de juliol de 2021, a les 18.30 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC

 
 
Conferència  «Polítiques científiques públiques: del retiment de comptes a la corresponsabilització»
 
Conferència a càrrec de Paula Adam, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, dins el cicle Dijous de ciència 2021.
 
 
La sessió se celebrarà en línia i es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’IEC i mitjançant Zoom. 
 
Organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Dijous 1 de juliol de 2021, a les 18.30 h, en format telemàtic
 
 
 
IV Congrés Internacional de Recerca en Comunicació
 
La Societat Catalana de Comunicació (SCC) organitza el IV Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, que se celebrarà virtualment el divendres 2 de juliol de 2021. Durant aquest acte, se celebrarà també la XXXI Conferència Anual de la Societat Catalana de Comunicació.
 
El congrés està obert a la presentació de comunicacions en les següents àrees temàtiques: comunicació de la COVID-19 (comunicació de crisis i emergències sanitàries); les lliçons en la comunicació de la COVID-19; reptes per a la distribució i monetització de continguts en l’era digital (problemes, oportunitats i estratègies de vells i nous actors); polítiques de comunicació; comunicació i educació; els mitjans de servei públic (redefinició del seu paper i reptes en l’entorn digital i multiplataforma); formats emergents i noves narratives en els llenguatges cinematogràfic, radiofònic, televisiu, publicitari i dels videojocs; la publicitat i el màrqueting (transformacions i reptes); estudis de relacions públiques; gabinets de comunicació i agències informatives; comunicació política; comunicació i estudis LGTBI+ i queer; estudis de cinema i comunicació audiovisual; estudis d’audiència i recepció; ètica i deontologia de la comunicació; comunicació local; història del periodisme i la comunicació (estudis de periodística); periodisme científic, esportiu, econòmic, internacional, cultural…; metodologies de recerca en comunicació (triangulació, mètodes experimentals…); anàlisis de big data i periodisme de dades; experiències d’innovació docent en comunicació; teories de la comunicació i opinió pública, i disseny periodístic, infografia i fotoperiodisme.
 
Tots els participants rebran un certificat expedit per la SCC (en qualitat d’assistents o d’autors d’una comunicació segons el cas).
 
 
Organitza la Societat Catalana de Comunicació.
 
Divendres 2 de juliol de 2021, a les 9 h, en format telemàtic
 
 
 
Concert d’homenatge a Georges Brassens (1921-2021)
 
El 22 d’octubre de 2021 farà cent anys que Georges Brassens va néixer a Seta (França). L’efemèride convida a homenatjar un artista que ens ha deixat una obra d’una qualitat extraordinària, tant musical com poètica. L’acte, que ha sumat els esforços del Consolat General de França a Barcelona, l’Institut Français i l’Institut d’Estudis Catalans, serà el dia 7 de juliol de 2021 i consistirà, d’una banda, en uns parlaments breus sobre la figura de Brassens i el seu impacte a Catalunya i, de l’altra, en la presentació de diverses cançons representatives de l’esperit de poeta, d’home lliure i d’observador que tingué Brassens, que fou un observador crític, punyent i divertit alhora dels comportaments humans i de les flaqueses pròpies. Hi seran presents els amors —sovint fugissers—, la crítica moral de la guerra i la injustícia, l’individualisme i la fidelitat als amics, l’admiració per la dona i el tema de la mort. La majoria de versions catalanes hi seran presentades per primer cop. Hi actuaran diversos artistes i els presentarà —i també hi actuarà— la gran Carme Sansa.
 
La presentació serà a càrrec de M. Olivier Ramadour, cònsol general de França a Barcelona. Seguidament, hi haurà un diàleg entre Miquel Pujadó i Jaume Terradas. A continuació, hi haurà actuacions de Xavier Pons, Carme Sansa, Miquel Pujadó, Roger Puig, Alba Bold amb Moisés Cuadrado, i Alba Bold amb David Benito i Victor Van den Eynde. Per acabar, clourà l’acte Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Aquest acte ha estat preparat per Jaume Terradas i Serra, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.
 
Podeu obtenir les entrades aquí.
 
Organitza l’Institut Français de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans.
 
7 de juliol de 2021, a les 20 h, al Teatre de l’Institut Français de Barcelona
 
 
 
Cicle de concerts Música al claustre de l’IEC
 
El segon concert del cicle Música al claustre de l’IEC tindrà lloc el dijous 8 de juliol i es titularà «El piano més enllà del concert», amb Marina Rodríguez Brià, fortepiano Érard (Londres, segle XIX) del Museu de la Música de Barcelona, i Belén Cabanes, dansa i castanyoles. I el tercer concert es farà el 15 de juliol i es titularà «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya», amb In Sana Poetica.
 
En «El piano més enllà del concert», Marina Rodríguez Brià i Belén Cabanes ens transporten a l’àmbit estètic sorgit del Romanticisme, en el qual la inspiració dels compositors i intèrprets flueix bidireccionalment entre l’expressió dels sentiments propis i els de la música popular. Així, el segle XIX i el principi del segle XX gaudeixen d’un fenomen d’aproximació, del qual el públic també serà partícip, que esvaeix les rígides fronteres entre les etiquetes de música religiosa, música popular, música domèstica i música de concert, entre d’altres. Aquest fet permet als compositors expressar-se d’una manera més personal i propera a l’oient i elegir estils que abans eren considerats incompatibles: Ferran Sor i Frédéric Chopin componen valsos; Felip Pedrell, masurques, i Enric Granados, danses andaluses. Aquesta riquesa i permeabilitat s’expressa amb l’autenticitat de l’harmonia del fortepiano, instrument domèstic per excel·lència, en diàleg amb les castanyoles, instrument més popular, que s’afegien per a recolzar i intensificar els ritmes de dansa.
 
El concert «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya», del grup In Sana Poetica, està dedicat a la interpretació musical i històrica dels resultats de la recerca recollida i publicada en la col·lecció «Mestres Catalans Antics», editada per Ficta Edicions i dirigida per Josep M. Gregori i Bernat Cabré, professors d’art i musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. El conjunt d’intèrprets, veus i instruments d’època, dirigits per Jordi Ribell, ha estat seleccionat per donar-nos una versió viva i actual d’obres recuperades del nostre patrimoni, avalada pels criteris de rigor interpretatiu compartits amb la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC.
 
Podeu trobar més informació al web. 
 
Podeu adquirir les entrades aquí.
 
Dijous 8 i dijous 15 de juliol, a les 20 h, al claustre de l'IEC
 
 
 
Cent anys de les intervencions arqueològiques de l’IEC a Olèrdola
 
Acte central de les celebracions dels cent anys de les intervencions arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a Olèrdola.
 
Hi haurà una visita comentada al conjunt històric d’Olèrdola, que recorrerà els espais patrimonials on l’IEC va actuar entre els anys 1921 i 1928. Es mostrarà la tasca pionera que van realitzar l’IEC en la recerca arqueològica, dirigida per Matías Pallarès, que va fer aflorar el passat ibèric, romà i medieval. 
 
Després hi haurà un parlament del director del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), Jusèp Maria Boya Busquets. La presentació de l’acte serà a càrrec de la responsable de la seu d’Olèrdola del MAC, Núria Molist. Seguidament, hi intervindran el president de l’IEC, Joandomènec Ros, i un representant del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Hi assistiran també Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC.
 
Organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.
 
Dissabte 10 de juliol, a les 18.30 h, a Olèrdola
 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa