Número 256
abril 2021
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

XI Jornada de Cromatina i Epigenètica 

Enguany, la Jornada de Cromatina i Epigenètica de la Societat Catalana de Biologia (SCB) es durà a terme en format virtual mitjançant la plataforma Zoom. Les inscripcions són gratuïtes però obligatòries.

A més dels conferenciants convidats, seleccionarem algunes xerrades curtes d’entre els resums enviats per investigadors pre- i postdoctorals. La data límit per a l’enviament de resums és l’1 de maig de 2021. Es comunicaran quins resums han estat seleccionats el dia 3 de maig. 

Les presentacions seran en anglès.

Inscripcions.

Pòster.

Organitzat per la Secció de Cromatina i Epigenètica de la SCB, amb la col·laboració de Barcelona Chromatin Club i Active Motif.

Divendres 14 maig, a les 9 h, en format virtual

 

Simposi Ferran Soldevila, entre la història i la literatura
 
Hi participaran Jordi Casassas (Universitat de Barcelona, UB), Albert Balcells (Institut d’Estudis Catalans, IEC), Queralt Solé (UB), Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona, UAB), Anna Esteve (Universitat d’Alacant), Francesc Foguet (UAB), Teresa Abelló (UB), Lluís Bonada (periodista cultural), Gemma Rubí (UAB) i Antoni Simon (IEC).
 
 
Organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, la Societat Catalana de Llengua i Literatura i la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.
 
Dimarts 18 de maig, a les 9.30 h, en format virtual
 
 
 
Conferència Bases neurobiològiques de l’aprenentatge
 
Impartirà la conferència Marta Portero Tresserra, que és professora del Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora en el grup de recerca Neurobiologia de l’Aprenentatge i la Memòria, de l’Institut de Neurociències (UAB).
 
Aquesta conferència se centrarà a descriure en què consisteixen els processos d’aprenentatge i memòria, quins sistemes de memòria existeixen i quins circuits cerebrals permeten la formació dels records. A continuació, es mencionaran quines pràctiques educatives, avalades per la neurociència, poden promoure els processos d’aprenentatge i memòria. En aquest sentit, es parlarà de com l’activitat física, l’alimentació i el son milloren les condicions cerebrals per a aprendre i formar records robustos i duradors. Tanmateix, s’assenyalaran quines metodologies d’aprenentatge actiu basades en les proves científiques poden tenir un efecte positiu en la formació dels records, ja que activen mecanismes cerebrals que generen aquest tipus de records. Finalment, s’emfasitzarà la importància de tenir una mirada crítica tenint en compte els mites més generalitzats sobre com funciona el cervell humà.
 
Organitzat per la Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia (SCB).
 
Dimecres 19 de maig de 2021, a les 19 h, en format virtual
 
 

XVIII Jornada de la SCATERM: «La terminologia en la comunicació de la COVID-19»
 
Conscient de la importància de la terminologia en la comunicació de la COVID-19 a la població, la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM) ha decidit dedicar la seva divuitena jornada —una matinal de tres hores— a aquest tema. 
 
La benvinguda de la jornada serà a càrrec d’Ester Bonet, presidenta de la SCATERM, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Tot seguit, Sergi Cortiñas, president de la Societat Catalana de Comunicació i director de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra, impartirà una conferència sobre terminologia i comunicació de la COVID-19 des del punt de vista del periodisme científic, a la qual seguirà un petit debat. Després d’una pausa, la segona part de la jornada consistirà en una taula rodona titulada «La COVID-19, revulsiu per a replantejar-se el paper de la terminologia en la comunicació especialitzada a la població», en la qual participaran M. Antònia Julià (cap de projectes de l’àmbit biomèdic del TERMCAT), Elisabet Garcia (gerent d’Innovació de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut), Gabriel Heras (metge especialista en medicina intensiva i director del projecte HU-CI) i Núria Comas (assessora lingüística de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual). Rosa Estopà, professora de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresidenta de la SCATERM, serà l’encarregada de moderar la taula rodona. Per acabar, Ester Bonet clausurarà la jornada.
 
Podeu veure el cartell aquí. 
 
 
Organitzat per la Societat Catalana de Terminologia.

Dijous 27 de maig, a les 10 h, en format virtual

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa