Número 231
octubre 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Presentació del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona

El dilluns 5 de novembre tindrà lloc a l’IEC, a les 19 h, la presentació d’aquest llibre, a càrrec de Joaquim Nadal Farreras, de la Universitat de Girona, i de l’autor, Xavier Barral Altet, de l’IEC, de la Universitat de Rennes i de la Universitat de Venècia.

L’obra, editada per la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, és un estudi sobre els banys públics i privats a les ciutats medievals. Aquests edificis públics, utilitaris, higiènics, medicinals, d’esplai i també de llibertinatge eren freqüents a totes les ciutats a l’època medieval. Només s’ha conservat el de Girona i s’ha convertit en un testimoni excepcional del passat quotidià de la ciutat medieval.

L’acte està organitzat pels Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC.

 

Presentació del llibre Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer

El dimecres 7 de novembre, a les 19.30 h, tindrà lloc a la sala del claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès la presentació d’aquest llibre d’Hilari Raguer. La benvinguda serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Lluís Bonet, president d’Òmnium Cultural Sant Cugat.

Paco Carbó glossarà la dimensió humana d’Hilari Raguer, i Josep Maria Figueres dialogarà amb l’autor sobre l’obra i la seva trajectòria historiogràfica. Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat, clourà l’acte.

Editat per l’Institut d’Estudis Catalans i la Diputació de Barcelona, el llibre aplega textos d’història escrits per Hilari Raguer al llarg de seixanta anys.

Podeu veure la invitació aquí.
 

L’acte està organitzat per l’IEC, Òmnium Sant Cugat del Vallès, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat

 

XI Simposi de Neurobiologia «Future technical advances»

El 12 i 13 de novembre se celebrarà a les sales Prat de la Riba i Pere i Joan Coromines de l’IEC el XI Simposi de Neurobiologia, una trobada biennal que aplega investigadors en neurociències de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

El simposi està organitzat per la Secció de Neurobiologia Experimental de la Societat Catalana de Biologia.

Més informació aquí.

 

 

 

Simposi Pompeu Fabra

Durant els dies 14, 15 i 16 de novembre, i en ocasió dels cent cinquanta anys del naixement de Pompeu Fabra i dels cent anys de la publicació de la Gramàtica catalana, se celebrarà el Simposi Pompeu Fabra.

L’IEC s’ha volgut afegir així a les activitats de l’Any Pompeu Fabra 2018, declarat per la Generalitat de Catalunya, amb actes diversos, una exposició i la celebració d’aquest simposi. Durant les tres jornades del simposi, diversos membres de l’Institut i també de fora presentaran diferents aspectes de la persona, la vida i l’obra de Fabra, i la situaran en el període polític, social i cultural que li va tocar viure.

La inauguració del simposi, que es farà a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC.

Programa del simposi
 

 XV Jornada CREAF-SCB-ICHN: «Reptes, idees i solucions per a fer ciència ciutadana útil i amb impacte»

El 21 de novembre, a les 9 del matí, la Sala Prat de la Riba de l’IEC acollirà aquesta jornada de l’SCB, la ICHN i el CREAF, que servirà per a discutir i reflexionar sobre aquests desafiaments, per a conèixer persones expertes de centres de recerca, entitats i administracions que hi han hagut de fer front, i per a aprendre com es pot incloure amb èxit la ciència ciutadana en la nostra estratègia científica, empresarial, educativa o d’innovació en la gestió.

Podeu veure el programa aquí.

 

Jornada acadèmica sobre Carles Fages de Climent

El 22 de novembre se celebrarà la jornada acadèmica sobre Carles Fages de Climent, que inclourà diferents ponències (Enric Pujol, Jordi Canet, Anna Teixidor o Jaume Guillamet, entre d’altres) i acabarà amb la lectura dramatitzada de Les bruixes de Llers, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona.

La jornada, organitzada per l’IEC i la Càtedra Fages de Climent, es farà a les sales Prat de la Riba i Nicolau d’Olwer de l’IEC a les 10 del matí.


Presentació del llibre d’Eva Serra La formació de la Catalunya moderna (1640-1714)

El 26 de novembre, a les 18.30 h, tindrà lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC la presentació del llibre d’Eva Serra i Puig, amb pròleg de l'historiador Jose Fontana.

En la presentació participaran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joaquim Albareda, historiador i editor de l’obra; Josep Capdeferro, historiador, i Blanca Serra, lingüista i germana de l’autora.

L’acte està organitzat per l’IEC i Eumo Editorial.

Podeu veure la invitació aquí.

 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa