Número 176
juny 2013
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Una jornada commemorarà els set-cents anys de la reintegració de la Vall d’Aran a Catalunya

El 26 d’abril de 1313, el Tractat de Poissy retornava a la Corona catalanoaragonesa la Vall d’Aran, que havia estat envaïda per França el 1283. Per commemorar els set-cents anys de la reintegració de la Vall d’Aran a Catalunya, la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC ha programat una jornada que se celebrarà a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC el proper dimarts, 4 de juny, a les sis de la tarda. En la jornada s’estudiaran aspectes sobre la història de la Vall, així com de l’occità que s’hi parla enfront dels parlars gascons veïns. La benvinguda i la salutació seran a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica, i de Ramon Sistac, delegat de l’IEC a Lleida, respectivament. Maria Teresa Ferrer i Mallol, presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, clourà la jornada.


El geògraf i membre de l’IEC Enric Lluch serà homenatjat a l’Institut el proper 4 de juny

L’homenatge al geògraf Enric Lluch (1928-2012), membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, tindrà lloc a la Sala Prat de la Riba dimarts que ve, 4 de juny, a les set del vespre. L’homenatge serà a càrrec de l’IEC, juntament amb les filials Societat Catalana de Geografia i Societat Catalana d’Ordenació del Territori, el Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona i l’Associació Catalana de Ciència Regional.

 

 

Debat: «Què són i per a què serveixen les col·leccions d’història natural? Present i futur d’un patrimoni fràgil», a València

Maria Josep Picó, de la Unitat de Comunicació Científica i de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, moderarà aquest debat, que se celebrarà el dimecres 12 de juny, a les set del vespre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València). Hi intervindran Hèctor Botella, director del Departament i del Museu de Geologia de la Universitat de València; Jesús Català, historiador de la ciència de la Universitat Cardenal Herrera - CEU de València, i Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’acte forma part del cicle Wallace 100. La geografia de la vida, que se celebra en complir-se el centenari de la mort de Wallace.
 

Es presenta l’Obra poètica completa de Marià Villangómez

La Secció Filològica de l’IEC i Viena Edicions presentaran el volum Obra poètica completa de Marià Villangómez el proper 18 de juny, a dos quarts de set del vespre, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC. En la presentació, que forma part de les activitats commemoratives del centenari del naixement de l’escriptor, hi intervindran Isidor Marí, president de la Secció Filològica; Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Àlex Susanna, curador de l’obra. 


Es presenta l’espai web Jardins i jardiners: art, ciència i ofici als Països Catalans

El nou espai web, fruit d’un projecte de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’IEC, és una gran base de dades dels jardins de Catalunya. En l’acte de presentació, que se celebrarà el 18 de juny, a dos quarts de sis de la tarda, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, es pronunciaran diverses conferències sobre Joan Mirambell, dissenyador de jardins, sobre la història de l’Escola de Jardineria de Barcelona i sobre els horts i els jardins a Palma entre els segles XIII i XVIII, entre d’altres.
 

Jornada tècnica: «La regeneració del bosc després d’incendi. Bases ecològiques, estratègies silvícoles»

El CREAF i les filials de l’IEC Societat Catalana de Biologia i Institució Catalana d’Estudis Agraris organitzen aquesta jornada en complir-se un any de l’incendi de l’Alt Empordà i dels prop de vint anys de l’incendi del 1994 al Bages i al Berguedà. L’objectiu és reflexionar al voltant de la gestió que cal aplicar en la regeneració natural dels boscos després del foc per a afavorir-ne la resiliència i la provisió de serveis ecosistèmics ―com el segrest de diòxid de carboni o la biodiversitat―, a més del futur aprofitament de la fusta i la llenya. La jornada se celebrarà el 27 de juny a l’Institut.
 

 La química i el medi ambient, protagonistes d’un congrés que se celebrarà a Barcelona a final de juny

Del 25 al 28 de juny, el World Trade Center de Barcelona acollirà l’EuCheMs International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE), que organitzen la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC; la Reial Societat Espanyola de Química i la divisió de química i medi ambient de l’EuCheMS. El congrés és una plataforma per a la comunicació i el debat per als professionals del medi ambient, amb èmfasi en la química. Entre les qüestions que s’hi tractaran hi ha la química atmosfèrica i els aerosols, la contaminació dels sòls i els residus o la indústria química verda i sostenible.


Se celebra la segona edició del cicle de concerts Música al claustre

Amb l’objectiu de recuperar l’activitat musical de les antigues acadèmies de Barcelona, l’IEC i el Museu de la Música de Barcelona van posar en marxa l’any passat el cicle de concerts estival Música al claustre. Enguany, se’n celebrarà la segona edició, que consistirà en tres concerts: els dies 4 i 11 de juliol i 18 de setembre. El programa ha estat dissenyat amb el leitmotiv Tres perfils musicals de Catalunya, i començarà el 4 de juliol amb el concert «Catalunya, acollida de cultures», a càrrec de Subroto Roy Chowdhury (sitar) i Sandip Banerjee (tabla). L’11 de juliol, el violoncel·lista Pau Codina i el pianista Jean-Paul Pruna interpretaran peces de Bach, Beethoven, Montsalvatge i Brahms en el concert titulat «Catalunya, terra de cultura». L’últim dels concerts se celebrarà el 18 de setembre i, titulat «Catalunya, tradició i innovació», consistirà en un concert amb instrumentats de cobla redissenyats. En el marc d’aquest últim concert, Joaquim Agulló, membre de l’IEC, presentarà la nova tenora baríton.

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa