Número 169
novembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Properes activitats

Homenatge a Josep Ferrater Mora, en ocasió dels cent anys del seu naixement

Els dies 7 i 8 de novembre se celebraran, a Girona i Barcelona, unes jornades dedicades al filòsof i assagista Josep Ferrater Mora (Barcelona, 1912-1991), en ocasió dels cent anys del seu naixement. En la primera sessió de les jornades, que se celebrarà a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona, el filòsof i membre de l’IEC Josep-Maria Terricabras pronunciarà la conferència «La importància de Ferrater Mora en la filosofia», es llegiran textos de Ferrater Mora i es projectarà la pel·lícula Carmina Varia.

La segona sessió, que se celebrarà a l’Institut d’Estudis Catalans, inclourà les conferències «Ferrater Mora: ontologia i història intel·lectual», per Pompeu Casanovas, i «Josep Ferrater Mora, entre dos imperis», per Xavier Serra. També intervindran Jordi Sales i Josep Montserrat, de la Universitat de Barcelona. Posteriorment, hi haurà la taula rodona «L’herència filosòfica de Ferrater Mora», en què participaran Jordi Gràcia, Carlos Nieto i Xavier Rubert de Ventós, i que moderarà Salvador Giner, president de l’IEC. També es presentarà el llibre Les formes de la vida catalana i altres assaigs de Josep Ferrater Mora.
 

El VII Seminari de Terminologia de la SCATERM, sobre la nomenclatura química de la IUPAC en català

El pròxim seminari de terminologia de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM) servirà per a parlar dels criteris i els problemes de l’adaptació i de la correcció dels manuals de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) ―l’entitat de referència en el camp de la química―, dels quals l’IEC ha fet l’adaptació al català. Organitzat amb la col·laboració de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona (UB) i amb la Societat Catalana de Química, el seminari tindrà lloc a l’Aula Magna Enric Casassas de la Facultat de Química de la UB, el 16 de novembre, a partir de dos quarts de deu del matí.

L’obertura del seminari serà a càrrec de Salvador Alegret, membre de l’IEC, que oferirà la ponència «L’adaptació dels llibres de la IUPAC al català». La resta d’intervencions seran a càrrec d’Àngel Messeguer, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), que parlarà de nomenclatura de química orgànica; de Joaquim Sales, del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona, que centrarà la seva intervenció en la nomenclatura de química inorgànica; de Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’IEC i membre de la SCATERM, amb la ponència «Les magnituds, les unitats i els símbols en química física» i, finalment, d’Òscar Aznar, que parlarà de la nomenclatura de química analítica.
 

L’IEC commemora el vuitantè aniversari de les Normes de Castelló

El 20 de novembre, a dos quarts de set del vespre, la Sala Prat de la Riba de l’IEC acollirà l’acte de commemoració del vuitantè aniversari de les Normes de Castelló, proclamades el 21 de desembre de 1932. En l’acte es podran escoltar els parlaments de Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica, delegat de l’IEC a Castelló i vicepresident de la Fundació Carles Salvador; de Germà Colón, membre de la Secció Filològica, i de Joan-Francesc Mira, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

En l’acte també intervindran Salvador Giner, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, i Ferran Carbó, director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.
 

Els efectes del canvi global sobre la fauna s’analitzaran en la IX jornada conjunta CREAF-SCB-ICHN

El canvi climàtic i el canvi en els usos del sòl estan generant nous escenaris paisatgístics als quals la fauna s’ha d’adaptar si vol sobreviure. L’adaptació a aquests canvis, però, varia segons l’espècie, que pot mantenir-se al mateix lloc i adaptar-se als canvis de les condicions ambientals, pot fugir a llocs més òptims, o, si no és capaç d’adaptar-se, pot acabar desapareixent. Les conseqüències del canvi global sobre els ecosistemes centrarà la IX jornada conjunta CREAF-SCB-ICHN, que se celebrarà el 21 de novembre a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.

La jornada aglutinarà els experts que treballen en aquest àmbit i es posarà a disposició del públic la informació més rellevant i actual sobre els impactes i la resposta de la fauna davant del canvi global. Com cada any, consistirà en una discussió i reflexió oberta amb l’objectiu de contrastar els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions, en aquest cas, amb competències en la planificació i la gestió de la fauna del nostre territori en un marc de canvi global.

 


 

Escut IEC

Consulteu totes les activitats del mes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa