divendres 22 / març / 2019

Conferència de cloenda del II Congrés de l’Espai Català Transfronterer (CECT): Els segles VIII a l’XI a través de l’arqueologia

Dijous 21 i divendres 22 tindrà lloc el II Congrés de l’Espai Català Transfronterer, on es donaran a conèixer les novetats que s’estan produint en matèria d’arqueologia a banda i banda de la frontera del Pirineus, en jaciments que han incidit en el període que va dels segles VIII a l’XI, entre la fi del regne de Toledo i l’expansió dels comtats catalans (segles VIII-XI): Empúries/Peralada i Rosselló.

La conferència de cloenda anirà a càrrec de Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, que presentarà el projecte CATCAR.

Més informació aquí.

 

Lloc: Convent de Santa Clara de Castelló d’Empúries

Hora18.30 h

Organització: Secció d’Història i Arqueologia de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Casa dels Països Catalans i delegació de Perpinyà de l’IEC


 

divendres 22 / març / 2019

IX Jornada de Cromatina i Epigenètica

La Secció de Cromatina i Epigenètica de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i el Chromatin Club posen en marxa el IX Simposi Anual de Cromatina i Epigenètica BCN. L’objectiu és reunir els diferents grups que treballen en aquest camp per presentar i discutir resultats i millorar els contactes i les col·laboracions. 

 
Més informació aquí i aquí.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organització: Secció de Cromatina i Epigenètica de la SCB 


 

dilluns 25 / març / 2019

Acte acadèmic d’homenatge al Dr. Ramon Parés i Farràs (1927-2018)

Acte en record de Ramon Parés, doctor en ciències naturals per la Universitat de Barcelona, membre emèrit de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, col·laborador científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques i catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, on fou degà de la Facultat de Biologia entre els anys 1968 i 1973. 

Obriran l’acte Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona i Rosina Gironès, degana de la Facultat de Biologia.

A la primera part de l’acte, dedicada a l’actuació del Dr. Parés en diferents àmbits, hi intervindran Joan Jofre, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, entre d’altres.

Més informació. 

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (av. Diagonal, 643)

Hora18 h

Organització: Universitat de Barcelona, Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans. S’adhereixen Societat Catalana de Biologia i Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, filials de l’Institut d’Estudis Catalans.


 

dilluns 25 / març / 2019

Seminari Raimon Bonal

Inici del debat del llibre de Robert K. Merton Teoría y estructura sociales, publicat per Fondo de Cultura Económica.

Lloc: Sala Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organització: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 25 / març / 2019

XXXIII Cicle de conferències La Barcelona baixmedieval

La conferència «Equipaments gòtics per a la parròquia del Pi: noves construccions durant el segle XV» serà a càrrec d’Albert Cortés  Burón, dels Amics de l’Art Romànic.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organització: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 26 / març / 2019

Lliçons de la Càtedra

Les Lliçons de la Càtedra van néixer l’any 2012 com una activitat de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, amb el propòsit de convidar cada any una persona que expliqui la seva experiència creadora, docent o investigadora al llarg de la seva vida acadèmica o professional. 

Enguany, Josep Massot i Muntaner, professor, assagista i editor, n’és el convidat. L’han precedit la llatinista i professora Dolors Condom (2012), l’escriptor i periodista Narcís-Jordi Aragó (2013), el poeta i pintor Narcís Comadira (2014), el llibreter i agitador cultural Guillem Terribas (2015), l’escriptora i periodista Isabel-Clara Simó (2016), l’escriptor i dramaturg Jordi Coca (2017), i l’escriptora i traductora Carme Arenas (2018), que han estat convidats en les edicions anteriors. 

Llicenciat en Filologia Romànica, el pare Massot va ser professor a la Universitat de Barcelona i és un dels més grans estudiosos i més prolífics de la llengua i literatura catalanes. Des de l’any 1971 és director de publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’entitat editorial en exercici més antiga d’Europa, i conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, els dos temes sobre els quals versaran les seves lliçons. Entre d’altres, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes com a reconeixement a la seva dedicació a la cultura catalana. 

La inauguració serà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent.

Més informació aquí i aquí.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16.30 h

Organització: Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada


 

dimarts 26 / març / 2019

Presentació dels volums VIII i IX de la col·lecció Técnica e ingeniería en España

L’acte comptarà amb les intervencions d’Antoni Roca, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i els acadèmics Javier Aracil Santonja i Manuel Silva Suárez.

Més informació.

Lloc: Sala Villar Mir, Real Academia de Ingeniería (carrer Don Pedro, 10, Madrid)

Hora18.30 h

Organització: Real Academia de Ingeniería, Institución Fernando el Católico i Universitat de Zaragoza


 

dimarts 26 / març / 2019

Conferència Turistes, residents i consum d’aigua: com es gestiona a les Illes Balears?

A càrrec de Celso Garcia, del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears.

La dicotomia turisme-aigua es dona a tot el Mediterrani. El turisme comporta un augment de la població, especialment durant els mesos amb menor disponibilitat hídrica, amb un increment del consum de l’aigua i una pressió sobre els recursos hídrics. La xerrada farà un repàs a la disponibilitat d’aigua a les Illes Balears i de com aquesta disponibilitat canvia durant els períodes secs i humits, els quals provoquen crisis en la gestió hídrica. Les dades de consum d’aigua per part dels turistes estan unificades amb el consum urbà i es fa difícil poder establir els consums d’aigua per dia i turista i per als diferents establiments turístics. Es mostraran dades de consum d’aigua del turista en funció de l’allotjament, però també de com canvia el consum d’un resident en funció de la tipologia de l’habitatge on viu. L’objectiu final és mostrar la importància de la gestió de l’aigua en àrees turístiques i la dificultat que comporta quan les dades estan agregades i es desconeix amb detall la seva distribució territorial i temporal.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organització: Societat Catalana de Geografia


 

dimarts 26 / març / 2019

Nit de la Biodiversitat 2019

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, assistirà a la Nit de la Biodiversitat 2019.

Més informació aquí.

Lloc: Auditori de la Universitat Pompeu Fabra, al Campus de la Ciutadella

Hora19.30 h

Organització: Ajuntament de Barcelona i Zoo de Barcelona


 

dimecres 27 / març / 2019

Presentació de l’edició digital del llibre Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos

L’acte comptarà amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i de Joan Costa, Ricard Fité i Josep M. Mestres, coautors de l’obra.

Més informació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organització: Institut d’Estudis Catalans


 

dimecres 27 / març / 2019

Presentació del llibre Salvador Giner. Dies i fets, de Salvador Giner i Maite Montagut

El llibre és una entrevista que la sociòloga Maite Montagut ha fet a Salvador Giner, a través de la qual l’iniciador de la sociologia al nostre país explica la seva vida i trajectòria universitària i investigadora. Giner, un dels nostres grans assagistes, apareix com un mestre rigorós i molt generós amb els deixebles. Alhora, aquest llibre fa endinsar el lector en el debat intel·lectual del tardofranquisme i la transició. En paraules del prologuista, «la sociologia catalana no s’entén sense l’impuls i el mestratge de Giner».

Hi intervindran Salvador Giner, catedràtic emèrit de sociologia de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans (2005-2013); Jordi Sales, professor emèrit de filosofia i exdegà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Maite Montagut, economista i doctora en sociologia; Josep Montserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i Joan Maluquer, director d’Edicions Galerada i vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès.
A més, també es presentarà el llibre Escrits sobre la filosofia catalana, de Jordi Sales.
 
Més informació aquí.
 

Lloc: Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6, de Barcelona)

Hora19 h

Organització: Ateneu Barcelonès


 

dimecres 27 / març / 2019

Jornada Internacional: «100 anys de l’obra de Pompeu Fabra»

Amb la participació, entre d’altres, de Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Antoni Ferrando, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València, i Joan Peytaví, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Universitat de Perpinyà.

A l’organització trobem Brauli Montoya, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de la Universitat d’Alacant, i Josep Martines i Vicent Martines, membres de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, entre d'altres.

Programa.

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant

Hora9 h

Organització: Universitat d’Alacant, Departament de Filologia Catalana, el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües, la Facultat de Filosofia i Lletres, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (seu de la Universitat d’Alacant), amb la col·laboració de la Delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant i l’ISIC-IVITRA. 


 

divendres 29 / març / 2019

Acte de lliurament de premis de la Societat Catalana de Física

Lliurament dels premis de la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, dels XVI Premis TREC i del V Concurs de Fotografia d’Imatges de Física.

Tots els estudiants premiats estan convidats a participar en aquest acte, així com els seus tutors/es i familiars.

En el transcurs de l’acte el Dr. Pere Grapí Vilumara, catedràtic de física i química, donarà una conferència amb el títol «La química vista en dues dimensions (150è aniversari de la taula periòdica de Dmitri Mendeléiev)».

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora16.30 h

Organització: Societat Catalana de Física


 

divendres 29 / març / 2019

XXIV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi

La XXIV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi pretén debatre sobre l’humor en valencià com una altra manifestació social del llenguatge, també rellevant en una llengua cooficial i minoritzada. S’hi analitzaran els contextos lingüístics, les interferències, les diferents aplicacions en mitjans audiovisuals i escrits —socials i educatius—, les possibilitats d’un humor valencià propi o mediatitzat, els recursos i la capacitat d’influència social.

La inauguració anirà a càrrec de Francisco Mora, rector de la Universitat Politècnica de València; Antoni Francés, alcalde d’Alcoi; Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Brauli Montoya, delegat a Alacant del president de l’IEC.

La jornada s’allargarà fins al 30 de març.

Més informació.

Lloc: Universitat Politècnica de València, campus d’Alcoi, sala de graus Roberto García Payá (edifici de Carbonell, plaça de Ferrándiz i Carbonell, Alcoi)

Hora17.30 h

Organització: Universitat Politècnica de València, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Delegació d’Alacant de l’IEC, Ajuntament d’Alcoi, Centre Ovidi Montllor i Coordinadora alcoià i comtat pel valencià


 

divendres 29 / març / 2019

Presentació dels primers volums dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollits a les Pitiüses l’any 1928

Hi intervindran Carme Oriol i els curadors Isidor Marí i Cati Marí Serra.

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora19 h

Organització: Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Literatura i Consell d’Eivissa


 

divendres 29 / març / 2019

Jornada sobre diccionarització 

Jornada sobre diccionarització en què participaran investigadors d’arreu del domini lingüístic i que tractaran aspectes concrets de l’actualització lexicogràfica a partir de paraules noves documentades en l’ús. Aquests investigadors tenen en comú el fet d’haver format part del projecte NADIC (Neologismes per a l’actualització del diccionari normatiu), un projecte que ha tingut com a resultat final i visible una llista dels mil neologismes més diccionaritzables per al català.

Les llengües es renoven contínuament. Apareixen noves paraules i nous usos de paraules ja existents. Algunes d’aquestes paraules s’incorporen al diccionari al cap d’un temps i deixem de considerar-les noves, però d’altres no hi apareixen tot i que es vagin fent velles. Això és així perquè no totes les paraules són igualment diccionaritzables, i les institucions que s’ocupen d’actualitzar els diccionaris apliquen uns criteris que difereixen en funció del tipus de diccionari; en diem criteris de diccionarització.

La benvinguda anirà a càrrec de M. Teresa Cabré, Cristina Gelpí i Josep Martines.

Programa.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organització: Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i Secció Filològica de l'IEC


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència