dilluns 25 / gener / 2021
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal
En aquesta sessió es continuarà el debat del llibre de Robert K. Merton A hombros de gigantes. Trobareu el PDF del llibre en aquest enllaç.
https://us02web.zoom.us/j/87115311351?pwd=RXVjUUgyL1NRQitObDNNV0YrajE2dz09
ID de reunió: 871 1531 1351
Codi d’accés: MMV?r8
Lloc: Virtual Hora: 18 h
Organització: Associació Catalana de Sociologia
dilluns 25 / gener / 2021
Conferència «Milgrom i Wilson o com resoldre un bloc de Lego en l’economia matemàtica»
Conferència impartida per Amparo Urbano, del Departament d’Anàlisi Econòmica i del grup ERI-CES de la Universitat de València. La conferència forma part del cicle Premis Nobel 2020.
Programa.
Lloc: Virtual Hora: 19 h
Organització: Institut d’Estudis Catalans (IEC), Acció Cultural del País Valencià, Red de Universidades de Cultura Científica, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), revista Mètode, Ministeri de Ciència i Innovació, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Generalitat Valenciana, Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC)
dimarts 26 / gener / 2021
Sessió Una generació viral? La joventut davant la pandèmia
A càrrec de Carles Feixa, catedràtic d’antropologia social de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador de la Xarxa sobre Joventut i Societat, en la qual participen una dotzena de campus universitaris.
Sessió dins el cicle «Els efectes de la pandèmia. Perspectives multidisciplinàries».
Lloc: Format dual: presencial i virtual (Zoom) Hora: 18 h
Organització: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC
dimecres 27 / gener / 2021
Sessió El fenomen Gloria (19-23.01.2020) i el seu estudi
La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Institut de Ciències del Mar – CSIC i la Societat Catalana de Geografia organitzen la sessió «El fenomen Gloria (19-23.01.2020) i el seu estudi».
L’obertura comptarà amb Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Josep Lluís Pelegrí, de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC, i Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia.
La cloenda anirà a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
L’acte s’emetrà en directe a través del canal de YouTube de l’IEC: www.youtube.com/comunicacioiec.
Invitació i programa
Lloc: Virtual Hora: 12 h
Organització: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Institut de Ciències del Mar – CSIC i Societat Catalana de Geografia.
dimecres 27 / gener / 2021
Seminari web Noves eines de cribratge per a la detecció de trastorns de l’aprenentatge: dislèxia i discalcúlia
Un dels factors que millora l’evolució educativa dels infants és una bona detecció precoç dels trastorns de l’aprenentatge en edats primerenques. Aquest fet possibilita una intervenció psicopedagògica de qualitat. És per això que les escoles Vedruna de Catalunya han elaborat, conjuntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, dues noves eines de cribratge per a l’educació infantil (P5) amb l’objectiu de detectar possibles dificultats en els processos de lectoescriptura i de càlcul.
Més informació.
Lloc: Virtual Hora: 18 h
Organització: Societat Catalana de Pedagogia, escoles Vedruna Catalunya, Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
dimecres 27 / gener / 2021
Conferència «CRISPR que et vull verd: biotecnologia de Nobel per a un futur sostenible»
Conferència impartida per Diego Orzáez, de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes - IBMCP (Universitat Politècnica de València i CSIC). La conferència forma part del cicle Premis Nobel 2020.
Programa.
Lloc: Virtual Hora: 19 h
Organització: Institut d’Estudis Catalans (IEC), Acció Cultural del País Valencià, Red de Universidades de Cultura Científica, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), revista Mètode, Ministeri de Ciència i Innovació, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Generalitat Valenciana, Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC)
dijous 28 / gener / 2021
Jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo (1938-2018)
Amb Mila Segarra, Juli Palou, Jaume Cela, Lluïsa Puigardeu, Daniel Casals, Isidor Marí, Magí Camps i Carme Ruiz.
Per a assistir-hi cal inscriure’s per correu electrònic a bbetriu@iec.cat, indicant el nom, els cognoms i l’adreça electrònica.
Programa.
Lloc: Virtual Hora: 18 h
Organització: IEC, Societat Catalana de Llengua i Literatura i FilCat
dijous 28 / gener / 2021
Conferència «La recerca a Catalunya avui»
Impartida per Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, dins el cicle Dijous de ciència 2021, que organitza la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Aquesta conferència es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de l’IEC (www.youtube.com/comunicacioiec) i també mitjançant la plataforma Zoom (https://us02web.zoom.us/j/84204636109?pwd=ZFJmQlBEdUNQOEZjVU5NQlBvMDBLQT09).
Codi d’accés (Zoom): 4qtPed
Més informació.
Lloc: Format virtual Hora: 18.30 h
Organització: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC
dijous 28 / gener / 2021
Conferència «Cartografia i transformació del territori a Catalunya entre l’Antic Règim i la revolució liberal (s. XVIII-XIX): el paper de la família Soler»
A partir de mitjans del segle XVIII, la cartografia esdevingué un instrument cada cop més important en el creixent procés de transformació que estava experimentant el territori català (aprofitament dels recursos naturals, reformes del mapa administratiu i judicial, reforma del sistema fiscal i ordenació de l’espai urbà). I, en aquest fet, la nissaga familiar barcelonina de mestres de cases i arquitectes Soler, que fou molt activa cartogràficament des de mitjans del segle XVIII fins a mitjans del segle següent, hi va tenir un paper molt important, gairebé central. Així, des del punt de vista institucional, cal assenyalar que, de les cinc generacions de mestres de cases i arquitectes, quatre van estar vinculades a importants institucions de l’època: la Batllia del Reial Patrimoni, la Diputació de Catalunya o la de Barcelona. Joan Soler i Faneca (1731-1794) va ser el primer membre de la família Soler de qui s’ha trobat cartografia; posteriorment, va ser el seu primogènit, Tomàs Soler i Ferrer (1771-1843); els seus nets Joan Soler i Mestres (1797-1863) i Francesc d’Assís Soler (1802-1851), i, finalment, el seu besnet, fill de Joan Soler i Mestres, Tomàs Soler i Linés (1826-1874). En total, un llegat de cent vint-i-cinc mapes elaborats pels diferents membres de la família Soler, que es poden agrupar en quatre grans blocs temàtics: els hídrics, amb cinquanta-set documents cartogràfics (1787-1852); els administratius, amb quatre (1813-1822); els parcel·laris, amb vint-i-sis (1849-1852), i els urbans, amb trenta-vuit (1798-1859).
L’enllaç per a accedir-hi és el següent: https://us02web.zoom.us/j/86991208242?pwd=S0Mzd1R4N3hhdFBFbEhHNnVBbENjdz09
ID de reunió: 869 9120 8242
Codi d’accés: c51Lgw
Lloc: Format virtual Hora: 18.30 h
Organització: Societat Catalana de Geografia
|
|
|