dilluns 12 / desembre / 2022

Lliurament del Premi Ferran Armengol i Tubau 2022

L’obra guardonada amb el Premi Ferran Armengol i Tubau 2022 és El sector assegurador espanyol i les seves inversions, de Ferran Camprubí i Baiges.

L’acte comptarà amb una conferència del premiat, en què presentarà una anàlisi de l’evolució històrica del sector assegurador i determinarà quins factors han modelat l’estratègia inversora de les entitats asseguradores espanyoles.
 

Inscripcions
 
Aquest acte es podrà seguir tant presencialment com en línia. Enllaç a Zoom

 

 

 


 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora18 h

Organització: Societat Catalana d’Economia


 

dimecres 14 / desembre / 2022

Jornada La intel·ligència artificial en la societat: què en podem esperar i com podem utilitzar el seu potencial minimitzant els riscs

L’objectiu d’aquesta jornada de debat és tractar el rol creixent de la intel·ligència artificial (IA) en la societat, tenint en compte un coneixement més enllà del coneixement superficial d’aquesta tecnologia i dels impactes que té en la societat, examinant críticament els beneficis, els inconvenients i els possibles riscos associats a un desplegament massiu i accelerat de la IA.
 
Per a aquesta jornada debat es comptarà amb la participació d’Ulises Cortés (Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona Supercomputing Center), Judith Membrives (Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia Global), Núria Vallès (Universitat Autònoma de Barcelona - Universitat Politècnica de Catalunya) i Albert Sabater (Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya). A l’arxiu adjunt trobareu el pòster de difusió d’aquesta jornada de debat. 
 
Adreça de contacte: acs@iec.cat

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 h

Organització:

Associació Catalana de Sociologia, amb el suport de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya


 

dimecres 14 / desembre / 2022

 Conferència Com abordem el repte del càncer metastàsic

El tractament del càncer avança en opcions terapèutiques gràcies a la investigació. En els darrers anys podem constatar dos avenços importants. En primer lloc, el desenvolupament de fàrmacs específics dirigits a les alteracions pròpies dels tumors, el que es coneix amb el nom de teràpies dirigides, i, en segon lloc, la immunoteràpia del càncer, que són tractaments que alliberen l’activitat del nostre sistema immunitari contra el tumor.

Tot i això, ens enfrontem encara a una sèrie de reptes que són una necessitat mèdica no resolta i que tractem des de la investigació fonamental que es realitza en laboratoris de tot el món. Alguns d’aquests reptes són, per exemple: per què la immunoteràpia funciona en alguns pacients i en d’altres no?, com podem incrementar el percentatge d’èxit de les immunoteràpies?, per què les metàstasis són refractàries als tractaments oncològics?, i com podem abordar la malaltia oculta i les recaigudes? Donar resposta a aquestes i a altres qüestions importants ens permetrà millorar les opcions terapèutiques en un futur proper.

La conferència serà a càrrec d’Eduard Batlle, professor d’investigació a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).

Inscripcions 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organització: Societat Catalana de Biologia


 

dijous 15 / desembre / 2022

X Jornada de Bioinformàtica i Genòmica

Les Jornades de Bioinformàtica i Genòmica són unes conferències que se celebren cada any des del 2013 per a promoure el desenvolupament i l’aplicació de la bioinformàtica i la genòmica.
 
L’objectiu principal d’aquestes trobades és afavorir la interacció entre diferents grups de científics i presentar les investigacions realitzades en bioinformàtica i genòmica.
El termini per a presentar resums acaba el 13 de novembre i el període d’inscripcions finalitza el 2 de desembre.
 

Lloc: Sala Charles Darwin de la Universitat de València (Campus de Burjassot)

Hora13 - 19,30 h

Organització:  Societat Catalana de Biologia 


 

dijous 15 / desembre / 2022

Presentació del Nomenclàtor mundial

Hi intervindran les persones següents: Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i president de la Comissió de Toponímia de Catalunya; Joan Peytaví Deixona, president de la Comissió d’Onomàstica de la Secció Filològica, i Enric Ribes, director de l’Oficina d’Onomàstica de la Secció Filològica.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17 h

Organització: Secció Filològica de l’IEC


 

dijous 15 / desembre / 2022

Les ciutats mediterrànies. Realitat i miratge

La jornada començarà amb les intervencions de Klaus Herbers, president de la Unió Acadèmica Internacional (UAI); Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Flocel Sabaté, responsable del projecte. Seguidament, tindrà lloc la sessió «Ciutats i Mediterrània. Línies de recerca», presidida per Antoni Riera, de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC.

Després d’una pausa, la jornada continuarà a les 12.15 h amb una taula rodona titulada «Ciutats i Mediterrània. Problemàtiques obertes», coordinada per Joandomènec Ros. Hi intervindran: Xavier Aragall (Institut d’Estudis de la Mediterrània), Gemma Aubanell (Generalitat de Catalunya), Andreu Domingo (Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona i IEC), Oscar Monteverde (Centre d’Estudis i Documentació Internacional de Barcelona) i Josep Canals (Medcities).

A la tarda, a partir de les 16.30 h, tindrà lloc la segona taula rodona titulada «El projecte de recerca sobre ciutats de la Mediterrània. Un repte per a les acadèmies» (en línia). En aquest cas, la coordinació serà a càrrec de Flocel Sabaté i hi intervindran: Flocel Sabaté (IEC), Andreas Külzer, Mihailo Popovic (Acadèmia Austríaca de Ciències), Boban Petrovski (Acadèmia de Macedònia de Ciències i Arts), Abdallah Al-Naggar (Acadèmia de Recerca Científica i Tecnologia d’Egipte) i Marco Guardo (Acadèmia Nacional dels Linxs).

Finalment, a les 18.30 h, es faran les conclusions i, tot seguit, la cloenda.
 

Més informació i programa complet.
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora9 h

Organització: Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC i Unió Acadèmica Internacional


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència