dissabte 21 / maig / 2022

Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022) 

La DiMaTPirineus–2022 és una activitat innovadora de matemàtiques que es farà per primer cop a l’Alt Pirineu el 21 de maig de 2022. Basant-nos en la bona acollida d’un projecte similar, el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà, que es realitza a Figueres des de fa onze anys, aquest any organitzem el DiMaTPirineus a l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. La participació és oberta als centres d’ensenyament de l’Alt Pirineu i Aran, del Principat d’Andorra, així com també a centres d’altres regions properes dels territoris de parla catalana.

El DiMaTPirineus és una activitat dirigida a l’alumnat de batxillerat que pretén apropar-li les matemàtiques mitjançant temes curiosos aprofitant les manifestacions d’aquesta ciència en àmbits diversos. 

El DiMatPirineus ofereix a l’alumnat una activitat que consisteix en una xerrada i un taller, en els qual es participa per parelles. L’edició d’enguany constarà de tres temàtiques, entre les quals cada parella n’haurà de triar una. Per a cadascun dels temes hi haurà una xerrada i, tot seguit, un taller concurs amb monitors. En aquests tallers, l’alumnat podrà posar en pràctica el que ha après durant la xerrada participant en el taller concurs corresponent. Les dues primeres parelles de cada taller tindran premi!

Les propostes temàtiques a escollir són les següents:

La probabilitat: una eina per modelar la incertesa, a càrrec de Xavier Bardina (UAB).

- Les matemàtiques de les poblacions, a càrrec de Sílvia Cuadrado (UAB).

- Euclides i el xifrat de la clau compartida, la multiplicació del camperol rus i l’intercanvi de claus, a càrrec de Jordi Pujolàs (UdL).

Per al professorat d’institut, el DiMatPirineus ofereix la possibilitat d’atendre alguna de les xerrades anteriors, i després assistir a l’activitat de formació pensada per a professors Pensament computacional amb Snap! Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Ensenyament.

Per assistir al DiMatPirineus, les parelles d’alumnes concursants s’hi hauran d’inscriure mitjançant el formulari (pestanya Inscripcions) a partir del 5 d’abril a les 10 h. El professorat amb adreces xtec s’hi ha d’apuntar mitjançant el web d’Ensenyament, mentre que la resta de professorat ho ha de fer des d’aquest formulari.

Cartell.

Lloc: Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell

Hora9 h

Organització: Fundació Ferran Sunyer i Balaguer amb el finançament de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Departament d’Educació del Govern d’Andorra, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Servei Educatiu de l’Alt Urgell i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.


 

dilluns 23 / maig / 2022

Reunió fundacional de la Secció Jove de la Societat Catalana de Química (SCQ Jove)

L’objectiu principal és reunir joves amb ganes de proposar i d’organitzar activitats científiques en l’àmbit de la química. 

Trobareu més informació i l’enllaç per a la inscripció abans del 16 de maig aquí.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora16 h

Organització: SCQ


 

dilluns 23 / maig / 2022

El Premi Òmnium «passa examen» a l’IEC

L’escriptor Joan-Lluís Lluís, autor de Junil a les terres dels bàrbars (Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any 2021) i l’editora Maria Bohighas (Club Editor) conversaran amb Màrius Serra, Magí Camps i altres membres de la Secció Filològica a l’IEC.

Les inscripcions per a l’assistència presencial i virtual s’han de fer mitjançant aquest formulari.

 
L'enllaç per seguir-lo virtualment és aquest.

Lloc: Dual (Sala Prat de la Riba de l’IEC i virtual)

Hora18 h

Organització: Òmnium Cultural i Secció Filològica de l’IEC, amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”


 

dimarts 24 / maig / 2022

Presentació del llibre L’altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana 

Presentació a càrrec de Jaume Guillamet, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, i Rafael Giménez Capdevila, president de la Societat Catalana de Geografia. Moderarà l’acte Antoni Luna, geògraf i vicerector d’Internacionalització de la Universitat Pompeu Fabra.

Hi intervindran Rosa Cerarols i Joan Nogué, editors del llibre, Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, i Meritxell Serret, exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i actualment diputada al Parlament de Catalunya.

La taula rodona analitzarà alguns dels principals temes tractats en el llibre editat per Rosa Cerarols i Joan Nogué: la pervivència dels tòpics sobre el món rural, les transformacions dels seus paisatges, les dificultats de la petita explotació familiar per a sobreviure, la manca de relleu generacional, els problemes d’habitatge, el risc d’incendis, el futur de l’agroecologia, la transició energètica a pagès o el paper de l’art i de la cultura en el desenvolupament local rural.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organització: Societat Catalana de Geografia


 

dimarts 24 / maig / 2022

Compareixença de la Societat Catalana de Tecnologia davant la Comissió d’Educació

El Parlament de Catalunya ha aprovat la compareixença d’una representació de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT) davant la Comissió d’Educació per a informar sobre la situació de la tecnologia en l’ensenyament obligatori i postobligatori (357-00174/13). Els ponents representants seran Jordi Regalés Barta, vicepresident de la SCT; Sílvia Zurita Mon, vocal de la SCT, i Marta Pàmies Salvador, vocal del Professorat de Tecnologia.

Lloc: Parlament de Catalunya

HoraMatí

Organització: Societat Catalana de Tecnologia


 

dimecres 25 / maig / 2022

Conferència «La importància de les fundacions a la Catalunya del segle XXI» 

A càrrec de Pere-A. Fàbregas, historiador i president de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

 
La finalitat de la conferència és donar a conèixer el sector de les fundacions exposant les seves característiques com a instrument de la societat i presentant dades inèdites agregades que permetin l’avaluació de la seva rellevància econòmica i social. El ponent aportarà elements addicionals de reflexió sobre el marc estratègic de comportament i de valors per al futur desenvolupament.
 
Us hi podeu inscriure en el següent enllaç. 
 

Lloc: Dual (sala Puig i Cadafalch de l’IEC i virtual)

Hora18 h

Organització: Societat Catalana d’Economia


 

dimecres 25 / maig / 2022

Acte commemoratiu del centenari del naixement de Joan Fuster Països catalans: unitat lingüística i nacional

Benvinguda de Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC.

Lectura del Manifest del Correllengua 2022, fet per Vicent Partal, a càrrec de Blanca Serra, lingüista, professora i política. 

Taula rodona amb les intervencions de Núria Cadenes, escriptora (País Valencià), Bernat Joan, professor, escriptor i polític (Illes Balears), Joan Peytaví, historiador i divulgador (Catalunya del Nord), Miquel Àngel Pradilla, professor (Principat).

Moderat per David Vila, escriptor i dinamitzador lingüístic.  

Cloenda a càrrec de Jaume Marfany, president de la CAL.

Cartell.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organització: CAL, IEC, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Pacte Nacional per la Llengua


 

dimecres 25 / maig / 2022

III Jornada de Microbiologia

L’objectiu d’aquesta jornada és establir un punt de trobada per a tota la comunitat científica catalana que treballa en l’àmbit de la microbiologia, que ens serveixi per a conèixer-nos, intercanviar experiències, establir contactes i afavorir sinergies i col·laboracions científiques.

Inscripcions.

Pòster.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9 h

Organització: Secció de Microbiologia de la SCB


 

dijous 26 / maig / 2022

Barcelona Computacional, Cognitiva i Neurociència de Sistemes (BARCCSYN)

La BARCCSYN, que tindrà lloc els dies 26 i 27 de maig, té com a objectiu reunir investigadors de la neurociència computacional, de sistemes i cognitiva. El nostre objectiu és oferir un fòrum de discussió animada i promoure la col·laboració activa entre grups de recerca de Barcelona, especialment entre teòrics i experimentals.

Més informació. 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora

Organització: Centre de Recerca Matemàtica (CRM)


 

dijous 26 / maig / 2022

Presentació del llibre La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020). 

Presentació del llibre La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020), de Pau Castell Granados, Premi Rafael Patxot i Jubert.

A l’acte hi intervindran Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans; Valentí Junyent, diputat delegat d'Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona; Agustí Alcoberro, professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona, i Pau Castell, autor del llibre. 

Cal confirmar l’assistència per correu electrònic a protocol@iec.cat.

Invitació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora18 h

Organització: IEC i Diputació de Barcelona


 

dijous 26 / maig / 2022

XIX Jornada de la SCATERM 

Enguany la SCATERM ha preparat una jornada una mica diferent de les que havia fet en els darrers anys: en lloc de centrar-se en la terminologia d’un àmbit del saber, la jornada pretén fer balanç dels materials terminològics elaborats i de les estratègies d’actuació seguides per a la difusió de la terminologia catalana en quatre dècades de política lingüística als diferents territoris del domini lingüístic.

La XIX Jornada de la SCATERM: «La terminologia a peu de carrer. Reptes després de quaranta anys de normalització lingüística» s’ha organitzat pensant en dos objectius fonamentals: d’una banda, conèixer, valorar i difondre l’impacte de les accions dutes a terme pels serveis lingüístics d’entitats diverses (l’Administració, les universitats i les organitzacions sectorials) per a la implantació de la terminologia en sectors de gran impacte en la població (comerç o restauració i esports), i de l’altra, reflexionar sobre si aquestes accions són vàlides encara i quines línies de treball serien convenients en el context actual de creixement dels contextos comunicatius digitals.

Per tal d’assolir aquests objectius, en la primera part de la XIX Jornada de la SCATERM hi haurà la presentació d’experiències relacionades amb el comerç i la restauració, a càrrec d’Immaculada Cerdà (Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València), de Marta Pujol (Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra) i d’Alexandra Sans (Consorci per a la Normalització Lingüística), i de les relacionades amb els esports, a càrrec d’Anna Vila (Departament d’Assessorament Lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), de Natàlia Fuster (Signewords-IB3) i de Marc Ibern (Servei Lingüístic de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya). Després d’una pausa per dinar, la jornada continuarà amb una taula rodona en què es valoraran les actuacions de difusió terminològica i es faran propostes de noves estratègies. Participaran en aquesta taula rodona Xavier Fargas (TERMCAT), Josep Martines (Universitat d’Alacant i Institut d’Estudis Catalans) i M. Amor Montané (Universitat de Barcelona i Institut de Lingüística Aplicada). La taula serà moderada per Teresa Tort, del Consorci per a la Normalització Lingüística i secretària de la SCATERM.

Com a espai de reflexió sobre experiències de difusió terminològica, aquesta jornada va adreçada a diferents perfils professionals: personal dels serveis lingüístics, responsables de comunicació d’organitzacions que treballen amb terminologia i periodistes dels mitjans de comunicació dels sectors de les experiències presentades.

Per assistir-hi (tant presencialment com virtualment), cal inscriure-s’hi en aquest formulari.

Cartell.

Programa.

Lloc: Dual (sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i virtual)

Hora9.30 h

Organització: Institut d’Estudis Catalans, Govern d’Andorra i Diputació de València


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència