divendres 24 / novembre / 2017

Jornada: Armand Blanch, una figura clau del radioteatre català

Armand Blanch va ser pioner del radioteatre en català, a més de director del quadre escènic de Ràdio Barcelona des dels anys quaranta fins als anys vuitanta del segle XX. Va ser autor de diverses obres teatrals i va recuperar l’ús del català per a la radiodifusió durant el franquisme.

Hi intervindran Daniel Casals i Teresa Santos, de la Universitat Autònoma de Barcelona. 
 

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC

Hora11 h

Organització: Societat Catalana de Llengua i Literatura, Filcat UAB i XIX-XXI.cat


 

divendres 24 / novembre / 2017

XXIX Jornada de Biologia del Desenvolupament

És una jornada anual de trobada de tota la comunitat que treballa en l’àmbit de la biologia del desenvolupament a Catalunya i una oportunitat per a joves doctorands i postdoctorands de presentar la seva recerca. 

Els conferenciants convidats són James Sharpe, del Center for Genomic Regulation; Cristina Pujades, de la Universitat Pompeu Fabra, i Marta Llimargas, de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, del Consejo de Investigaciones Científicas.
 
 
 

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organització: Secció de Biologia del Desenvolupament de la Societat Catalana de Biologia


 

divendres 24 / novembre / 2017

II Plaça del Llibre

Alacant celebra la II Plaça del Llibre, una iniciativa per a promoure el llibre en la nostra llengua i fomentar la lectura amb activitats per a tots els públics, entre les quals destaca el Club de Lectura de la Delegació d’Alacant, amb la presència de Martí Domínguez.

La II Plaça del Llibre durarà fins diumenge 26 de novembre.

Programa.

 

 

Lloc: Plaça del Port 

HoraDepenent de l’acte

Organització: Ajuntament d’Alacant, amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), La Cívica - Escola Valenciana, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert


 

divendres 24 / novembre / 2017

I Jornada-Col·loqui Miquel Martí i Pol de Literatura i Educació

Aquesta primera edició pretén donar eines i recursos a professionals i estudiants de l’àmbit de la literatura, la cultura i l’educació perquè puguin aplicar-los dins i fora dels centres escolars. Entenent el paraigua del poeta nacional Miquel Martí i Pol com un referent, alhora que també com un motiu d’estudi, aquesta jornada-col·loqui presenta un programa que té la poesia per a infantil i primària com a tema central.

Inscripcions fins al 12 de novembre aquí Places limitades. 
 

Lloc: Ateneu Barcelonès

HoraDivendres a les 18 h i dissabte a les 9.30 h

Organització: Fundació Miquel Martí i Pol, Associació d’Amics Miquel Martí i Pol, Grup de Recerca en Textos Literaris Contemporanis: Estudi, Edició i Traducció (TEXLICO), Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL) i Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, entre d’altres.


 

dilluns 27 / novembre / 2017

Seminari Raimon Bonal

En la propera sessió del Seminari Raimon Bonal s’iniciarà el debat del llibre de Jane Addams Veinte años en Hull House i se’n discutiran els primers tres capítols.

Lloc: Sala Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18 h

Organització: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 27 / novembre / 2017

3r Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic: «La glòria del circ: curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós»

Joandomènec Ros, president de l’IEC, pronunciarà la breu conferència «El mar de Tarragona fa dos mil·lennis», dins la presentació dels actes del 3r Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic: «La glòria del circ: curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós». 

Lloc: Museu Bíblic Tarraconense (carrer de les Coques, 1, Tarragona) 

Hora19 h

Organització: Fundació Privada Mútua Catalana, Ajuntament de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona i Arquebisbat de Tarragona, entre d’altres


 

dilluns 27 / novembre / 2017

Presentació del llibre Joventuts llibertàries

En la presentació intervindran Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH); Antoni Dalmau, membre de la Junta de la SCEH; Sònia Garangou, autora del llibre, i Joan Vilarroya, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona i director de la tesi de Sònia Garangou.

Invitació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora19 h

Organització: Societat Catalana d’Estudis Històrics


 

dilluns 27 / novembre / 2017

Esmorzars FOCIR

Ferran Mascarell pronunciarà la xerrada «La diplomàcia cultural: una eina de projecció internacional».

Més informació al web www.focir.cat o a la invitació.
 
Cal confirmar assistència enviant un correu electrònic a l’adreça secretaria@focir.cat.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora9 h

Organització: Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR)


 

dilluns 27 / novembre / 2017

Jornada tècnica: Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari

Un terç de la producció global d’aliments es desaprofita i es malbarata, la qual cosa genera impactes socials, ambientals i econòmics greus. El malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins al consum a les llars, i s’associa a una gran diversitat de causes. Això fa imprescindible la implicació de tots els agents en l’anàlisi i la resolució d’aquest problema. 

 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya promou la prevenció del malbaratament a Catalunya i, especialment, en els seus àmbits de treball. La sessió contribuirà a la presentació d’experiències i a l’articulació de xarxes de col·laboració per a implantar estratègies i mesures concretes que aportin solucions als operadors de la cadena alimentària.
 

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9.30 h

Organització: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació


 

dimarts 28 / novembre / 2017

 Taula rodona: Educació i marxisme a Catalunya

A la taula rodona, que serà moderada per Jaume Carbonell, intervindran Carmen Agulló, Josep Maria Masjuan i Jaume Trillo.

 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora18.30 h

Organització: Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, Associació de Mestres Rosa Sensat i Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 28 / novembre / 2017

Sessió audiovisual: Hornstrandir. Rere les petjades de la guineu àrtica

La sessió audiovisual serà a càrrec de Marta Bretó i Tato Rosés.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora19 h

Organització: Societat Catalana de Fotògrafs de Natura


 

dimecres 29 / novembre / 2017

Nomenament del Dr. Joaquim Ramis com a soci d’honor

L’acte s’iniciarà amb una conferència inaugural i continuarà amb el nomenament del Dr. Joaquim Ramis com a soci d’honor de la Societat Catalana de Biologia. L’acte es clourà amb una copa de cava al claustre.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organització: Societat Catalana de Biologia


 

dimecres 29 / novembre / 2017

Sessió inaugural del curs 2017-2018 de la Societat Catalana de Biologia

La conferència inaugural serà a càrrec de Salvador Aznar Benitah, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, amb el títol «Cèl·lules mare en la salut i en la malaltia».

La conferència, que s’impartirà en castellà, versarà sobre la dependència de la funcionalitat de les cèl·lules mare respecte d’un rellotge circadià intern que està molt relacionat amb la dieta i els mecanismes epigenètics, i sobre la pertorbació d’aquest mecanisme durant l’envelliment. A més, el ponent també parlarà dels estudis que s’estan duent a terme sobre l’impacte de la nostra dieta en les metàstasis en tumors humans.

Cal confirmar l’assistència enviant un correu electrònic a l’adreça scb@iec.cat.

Invitació.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organització: Societat Catalana de Biologia


 

dimecres 29 / novembre / 2017

IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?», dins el cicle organitzat per les acadèmies Els aliments

La Institució Catalana d’Estudis Agraris i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació participen en el cicle interacadèmic Els aliments amb la IV Jornada Mengem Sa: «Dietes o modes?».

Aquest cicle, que s’ha iniciat aquest mes d’octubre i s’allargarà fins al mes de març del 2018, convida a conèixer les tendències alimentàries actuals i a reflexionar sobre la generació d’idees falses respecte als aliments. Quins són els nous mites? Quins es perpetuen? Com afecta aquest pensament la nostra salut? Quins remeis ens ofereixen els fàrmacs? Què pot fer per a nosaltres una microbiota saludable?

Programa del cicle

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9.30 h

Organització: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació


 

dimecres 29 / novembre / 2017

Congrés Internacional EPISCOPUS: «La diòcesi de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu»

La commemoració dels aniversaris de quatre bisbes fonamentals per a la història de la diòcesi de Vic i de Catalunya del 2015 al 2018 (Cinidi, Oliba, Veyan i Torras i Bages) és el pretext per a convocar aquest congrés de caràcter internacional i multidisciplinari, que s’adreça als investigadors i grups de recerca interessats en la matèria. Les presentacions s’emmarcaran en quatre àrees de coneixement: societat i política, art i patrimoni, pensament i educació, i llengua i literatura. El congrés se celebrarà del 29 de novembre a l’1 de desembre de 2017.

Més informació

Lloc: Sala Segimon Serrallonga de la masia de la Torre dels Frares, del Campus de la Torre dels Frares de la Universitat de Vic (c. de la Laura, 92, de Vic)

HoraConsulteu el programa

Organització: Universitat de Vic, amb la col·laboració de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (IEC)


 

dijous 30 / novembre / 2017

VII Fòrum del Patrimoni Literari. Els papers dels escriptors.

El Fòrum del Patrimoni Literari és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari. 

Enguany es reflexionarà sobre els papers dels escriptors i s’escoltaran els mateixos escriptors. Què pensen fer dels seus papers: originals d’obres, correspondència i documents? O ja no conserven papers? Aleshores, què pensen fer del seu disc dur? Si tota la producció comença a l’ordinador, ja no tindrem primeres, segones o terceres versions d’un mateix text? No tindrem correccions de galerades? Com es conserven els papers? Quins? Quines són les noves formes de patrimoni: disquets, correus electrònics, discs durs? Com es gestionen els originals de les obres i tot el que pertany als escriptors: cartes, articles, retalls de premsa? Per això també escoltarem els experts, bibliotecaris i arxivers que gestionen els papers dels escriptors. Què es fa amb la voluntat dels escriptors? I quan l’escriptor no ha deixat dit què vol fer amb els seus papers? Volem donar veu als hereus dels escriptors, els familiars, que conserven tota o una part del llegat en arxius privats o cases museu destinades a preservar la memòria dels escriptors.
 

Lloc: Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya

Hora10 h

Organització: Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona


 

dijous 30 / novembre / 2017

Acte en record d’Enric Moreu-Rey

Es tracta d’un homenatge al filòleg i escriptor Enric Moreu-Rey, en el centenari del seu naixement i el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort.

 
A més, del 27 de novembre al 15 de desembre podeu visitar l'exposició bibliogràfica, fotogràfica i documental sobre la seva figura i obra, al vestíbul de Facultat de Filologia de la UB.

Lloc: Aula Joan Maragall de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona

Hora19 h

Organització: Universitat de Barcelona i Societat d’Onomàstica, amb la col·laboració de l’IEC, el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació i la Coral de la Facultat de Filologia


 

dijous 30 / novembre / 2017

Conferència: «Intel·ligència artificial i salut: interpretant les dades dels smartwatches i altres wearables»

La intel·ligència artificial és un motor de desenvolupament per a molts sectors econòmics (com la indústria o el turisme) i un element clau per a poder afrontar els reptes de la societat quant a la salut (com els costos insostenibles causats per malalties cròniques, l’envelliment, el risc de malalties infecciones o la democratització de la salut). En aquesta conferència es repassarà la presència actual de la intel·ligència artificial en el sistema de salut, i també en la recerca mèdica, i es farà un èmfasi especial en la utilització de sensors corporals. En aquest sentit, l’aparició dels sensors, i la seva connectivitat a la Xarxa, ha permès afinar els sistemes de personalització dels tractaments, apoderar els pacients i afavorir la promoció de la salut, la qual cosa ha comportat la millora dels sistemes sanitaris en eficiència i eficàcia. En alguna ocasió, també ha contribuït al descobriment de nous coneixements mèdics.

Més informació.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora19 h

Organització: Societat Catalana de Tecnologia


 

divendres 1 / desembre / 2017

Conferència: «Avances en el tema del colorido de la vida»

La conferència serà a càrrec d’Antonio Zirión Quijano, professor de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans

Hora17 h

Organització: Grup d’Estudis Fenomenològics de la Societat Catalana de Filosofia


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis