divendres 16 / abril / 2021

3r Niu de la SOCS

La Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), organitza una jornada de tallers pràctics per a donar suport a l’alumnat que estigui preparant treballs de fi de grau (TFG) o màster (TFM) en l’àmbit de la sociolingüística, la pragmàtica o l’anàlisi del discurs, en català, castellà o anglès. Enguany, se celebrarà virtualment a la Universitat Rovira i Virgili el divendres 16 d’abril de 2021 i la conferència inaugural serà a càrrec de Marina Massaguer Comes (Universitat Oberta de Catalunya i Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació).

L’objectiu de l’activitat és propiciar la discussió i ajudar a resoldre dubtes i debatre idees en diversos tallers, en què una persona experta reconeguda en l’àmbit donarà resposta a una pregunta (sobre teoria, metodologia, recollida i anàlisi de dades, etc.) generada prèviament per un alumne o alumna de TFG o TFM. S’han preparat els vuit tallers següents: taller 1, ensenyament de llengües i educació multilingüe; taller 2, demolingüística i censos lingüístics; taller 3, multilingüisme en organitzacions i usos lingüístics; taller 4, nous parlants (biografies i trajectòries lingüístiques); taller 5, comunitats de parla catalana i canvi i variació lingüística; taller 6, llengua en els mitjans de comunicació, persuasió i discurs polític; taller 7, política lingüística, justícia lingüística i drets lingüístics, i taller 8, comunicació intercultural i anàlisi de la interacció. 

Més informació: https://blogs.iec.cat/socs/ 

Lloc: Virtual

Hora11.30 h

Organització: SOCS


 

dilluns 19 / abril / 2021

Discurs de recepció de Dolors Vaqué Vidal

Dolors Vaqué Vidal pronunciarà el discurs titulat El paper del virus a l’oceà, que serà el seu discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

La superfície del nostre planeta està ocupada en un 70 % pels oceans, en els quals habiten una gran quantitat de microorganismes (procariotes, protists heterotròfics i fototròfics, i virus). Aquests microorganismes constitueixen el 90 % de la biomassa viva dels oceans. A la vegada que conviuen i interaccionen entre ells, contribueixen a sustentar la vida al mar (peixos, cetacis, aus, crustacis…) a través dels cicles biogeoquímics i a regular el clima de la Terra.

Lloc: Virtual

Hora19 h

Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC


 

dilluns 19 / abril / 2021

Conferència «La família Desplà Gralla com a promotors del gòtic»

Conferència a càrrec del doctor Joaquim Graupera Graupera.

Lloc: Virtual

Hora19 h

Organització: Amics de l’Art Romànic


 

dimarts 20 / abril / 2021

Presentació del llibre guanyador del Premi Rafael Patxot i Jubert 2019: Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme

Hi intervindran Josep Tarín Canales, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona; Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i Lara Estany Freire, autora de l’obra.

Lloc: Dual (virtual i presencial) 

Hora17 h

Organització: Diputació de Barcelona en col·laboració amb el Gabinet de la Presidència de l’IEC


 

dimarts 20 / abril / 2021

Exposició «Dones singulars», de Sandra Uve

La mostra ens acosta a un conjunt de dones que van inventar alguns dels principals objectes i sistemes funcionals domèstics, dels quals encara ara ens beneficiem en la nostra vida quotidiana. 

Us animem a visitar-la i, en cas que ho feu, us donem la benvinguda al món de les enginyeres enginyoses, les nostres «Dones singulars».

L’exposició estarà oberta al públic del 20 d’abril al 15 de juny de 2021.

Benvinguda l’exposició.

Invitació als centres d’ensenyament.

Invitació.

Lloc: Pati del claustre de l’IEC 

Hora17 h

Organització: Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC


 

divendres 23 / abril / 2021

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2021 de l’IEC

El dia 23 d’abril, a les dotze del migdia, el pati de la Casa de Convalescència acollirà l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2021 de l’IEC. Joandomènec Ros, president de l’Institut, obrirà l’acte i, tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. 

Per a assistir-hi, cal disposar d’invitació.

Lloc: Pati de l'Institut d'Estudis Catalans

Hora12 h

Organització: Institut d'Estudis Catalans


 

divendres 23 / abril / 2021

Diada de Sant Jordi

El dia 23 d’abril, si la situació sanitària ho permet, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) celebrarà la Diada de Sant Jordi amb una parada de llibres al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, a partir de les 10 del matí. 

A més, també hi haurà una jornada de portes obertes, des de les 16 h fins a les 20 h, en què es podrà visitar la Sala Prat de la Riba, la Sala Puig i Cadafalch, la capella i el jardí Mercè Rodoreda.

Lloc: Institut d'Estudis Catalans

HoraLa parada, a partir de les 10 h, i les visites guiades, de les 16 h a les 20 h

Organització: Institut d'Estudis Catalans


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència