divendres 21 / febrer / 2020

Dia Internacional de la Llengua Materna 2020

Es parlarà del valor de la diversitat lingüística i cultural al món i dels beneficis de la preservació i de la recuperació de les llengües amenaçades amb motiu de la presentació de l’Informe Linguapax 2019, titulat ‘Kava’ vell en carabasses noves: revitalització lingüística i escolarització a Hawaii.

Hi intervindran Rubèn Fernández, coordinador de l’informe, i Màrius Serra, escriptor i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Durant l’acte s’anunciarà el guanyador del Premi Linguapax 2020.

Invitació.

Lloc: Espai Vilaweb (C. de Ferlandina, 43, Barcelona)

Hora12.30 h

Organització: Linguapax i Càtedra UNESCO, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona


 

divendres 21 / febrer / 2020

III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

La Mediterrània ha estat sempre un mar de persones i de ciutats. Cal conèixer aquesta dinàmica que s’ha anat adaptant al llarg dels segles a fi d’afrontar adientment els reptes presents. El moviment i el desplaçament de persones a la Mediterrània ha estat un tret característic de la zona, renovat permanentment al llarg de tota la història. Sens dubte, confrontar, en les ribes mediterrànies, l’envigoriment urbà de la protohistòria, els intercanvis del món clàssic, les confrontacions medievals, la mobilitat moderna i les problemàtiques actuals aportarà nova llum de conjunt. La present trobada vol, així, contribuir a assentar Barcelona com a seu de la reflexió sobre la Mediterrània. Es pretén resseguir el fil històric de la mobilitat i el desplaçament de persones a les ciutats mediterrànies, mitjançant la reunió d’especialistes internacionals destacats i, tot seguit, centrar-se en les taules rodones en què debatre obertament sobre les greus problemàtiques humanes que reclamen amb urgència la nostra atenció i la nostra actuació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora9 h

Organització: Institut d’Estudis Catalans, Unió Acadèmica Internacional, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), MedCités, Universitat de Lleida i Ajuntament de Barcelona


 

divendres 21 / febrer / 2020

18th MetNet Meeting

Seminari per a fomentar la col·laboració i la discussió entre els grups MetNet, una xarxa d’equips de recerca especialitzats en metabolisme a Catalunya que organitza diversos seminaris durant l’any i un simposi internacional anual. Durant el seminari, alguns dels temes que es tractaran són: la regulació molecular del teixit adipós; els mecanismes que desencadenen resistència a la insulina induïda per l’obesitat; el control de l’expressió de gens que modulen la glicòlisi, és a dir, el metabolisme dels sucres; els mecanismes implicats en l’augment de pes en ratolins, i el rol de les cèl·lules immunitàries en el teixit adipós d’individus obesos. Al final de la jornada s’anunciarà la data de la propera trobada internacional MetNet.

Més informació aquí. 

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC

Hora9.30 h

Organització: Secció de Senyalització de la Societat Catalana de Biologia (SCB)


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Celebració de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal: «Protegir les plantes, protegir la vida»

La benvinguda serà a càrrec de Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), i de Josep Usall, director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Es farà una presentació de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal, a càrrec de Montse Martí, coordinadora de la secció de Protecció Vegetal i assessora d’horticultors a la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar. Tot seguit, hi haurà la conferència «Control integrat: una aproximació multilateral des del paisatge al genoma», a càrrec de Ramon Albajes, de la Universitat de Lleida i d’Agrotecnio Center.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC 

Hora16.30 h

Organització: Institució Catalana d’Estudis Agraris


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

Es continuarà amb el debat del llibre de Peter L. Berger Invitació a la sociologia. Una perspectiva humanística. 

Lloc: Sala Fontserè de l’IEC

Hora18 h

Organització: Associació Catalana de Sociologia


 

dilluns 24 / febrer / 2020

Conferència «Déu i el medi ambient: el punt de vista d’un ecòleg»

A càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona (UB). Aquesta conferència forma part del cicle Déu i l’ecologia integral.

Programa.

Lloc: Aula magna de la Facultat de Filosofia de la UB (C. Montalegre, 6, 4t pis, Barcelona)

Hora19.30 h

Organització: Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona


 

dimarts 25 / febrer / 2020

Presentació del llibre Biodiversity of Pantepui. The Pristine ‘Lost World’ of the Neotropical Guiana Highlands

A càrrec de Valentí Rull, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), i Teresa Vegas Vilarrúbia, de la Universitat de Barcelona (UB). Hi intervindrà Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organització: CSIC i UB, amb la col·laboració de l’IEC


 

dimarts 25 / febrer / 2020

Exposició «Dones i física»

Del 25 al 28 de febrer tindrà lloc per segona vegada l’exposició «Dones i física», que intenta donar resposta a preguntes com: quin és el paper de les dones en la història de la física?, quines aportacions hi han fet?, o quin camí han seguit per poder-hi participar?

Aquesta exposició fa un petit recorregut per les vivències, les aportacions científiques i els símbols que representen algunes de les dones que, havent viscut en el passat, formen part de la història de la física d’avui.

Durant aquests dies, els alumnes de batxillerat poden veure també la sisena edició de l’exposició-demostració de maquetes d’invents al llarg de la història, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). 

Exposició «Dones i física» a l’ICCUB.

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Hora19.30 h

Organització: Societat Catalana de Física, IEC, Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i Universitat de Barcelona


 

dimecres 26 / febrer / 2020

Fa cinquanta anys. Homenatge a Ramon d’Abadal i de Vinyals (1888-1970)

Ramon d’Abadal i de Vinyals (1888-1970) fou membre de l’Institut d’Estudis Catalans (1943), de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1949), de la Reial Acadèmia de la Història (1960) i membre corresponent de l’Institut de França: Acadèmia d’Inscripcions i Bones Lletres (1967). Va ser autor de l’obra Catalunya carolíngia (1926-1955), Els primers comtes catalans (1958) i d’altres estudis referents a l’alta edat mitjana i els orígens de Catalunya, aplegats en l’obra Dels visigots als catalans (1969). Quant a la baixa edat mitjana, cal fer esment del llibre Pere el Cerimoniós i els inicis de la decadència política de Catalunya (1966 i 1972). Com a fonament de les seves recerques sobre l’alta edat mitjana, ens ha deixat una reflexió innovadora sobre els segles que van des dels orígens fins a la Hispània visigòtica, en l’obra Els precedents antics a la història de Catalunya (1967).

Díptic.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora17.50 h

Organització: Societat Catalana d’Estudis Històrics, Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona


 

dimecres 26 / febrer / 2020

Seminari «Directament o per mitjà de conceptes? El debat sobre com el llenguatge arriba al món»

A càrrec de Genoveva Martí, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), la Universitat de Barcelona, el grup de recerca Logos i el Barcelona Institute of Analytic Philosophy (BIAP), i dins del Seminari de Filosofia Analítica que organitza anualment la Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18 h

Organització: Societat Catalana de Filosofia


 

dijous 27 / febrer / 2020

V Jornada d’Estudis Hebraics

S’hi impartiran les conferències següents: «L’atzar i la casualitat en la localització de noves inscripcions hebrees. El cas de la nova inscripció de Tarragona», a càrrec de Jordi Casanovas Miró; «“Una qüestió candent”, d’Eliézer Ben-Yehudà, text fundacional de l’Israel actual», a càrrec de Roger Ferran, i «La literatura de responsa de rabí Xelomó ben Adret. Projecte de recerca de les fonts històriques hebrees», a càrrec de M. Carmen Algaba Muñoz.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC 

Hora17 h

Organització: Societat Catalana d’Estudis Hebraics


 

dijous 27 / febrer / 2020

Conferència Reconstruir el clima: una aportació des de la geografia

A càrrec de Manola Brunet India, catedràtica de geografia física de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial. 

La conferència se centrarà a exposar com, des de la geografia, es pot contribuir significativament al desenvolupament d’una de les línies de recerca en les ciències del clima: el rescat i la reconstrucció de dades climàtiques de qualitat provada, que tenen una importància cabdal en els estudis de variabilitat climàtica i d’anàlisi del canvi climàtic. A més, es desgranaran les tècniques i els procediments per al rescat i el desenvolupament de sèries de temps de llarg recorregut i de qualitat i homogeneïtat comprovades, i es donaran exemples de l’interès que tenen en els estudis de detecció i atribució de causes del canvi climàtic antròpic. 

Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’IEC

Hora18.30 h

Organització: Societat Catalana de Geografia


 

dijous 27 / febrer / 2020

Conferència «Connexió entre investigació acadèmica i objectius industrials: l’ICIQ com a model a Catalunya?»

Dins del cicle Dijous de ciència, Miquel Àngel Pericàs impartirà aquesta conferència, en què es presentaran les diferents modalitats de col·laboració entre l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’empresa.

Més informació.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC

Hora18.30 h

Organització: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dijous 27 / febrer / 2020

Sessió de recepció de Joan Egea i Fernàndez

Sessió de recepció, com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de Joan Egea i Fernàndez. El discurs es titula Commoriència i mort consecutiva: distinció sense diferència? Li respondrà Josep M. Casasús i Guri, membre emèrit de la mateixa Secció.

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora19 h

Organització: Secció de Filosofia i Ciències Socials 


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència