dijous 1 / octubre / 2020

Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»

La conferència serà a càrrec de Josep Amat i forma part del cicle Dijous de ciència, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

A mitjans del segle XVIII va començar l’accelerat procés conegut amb el nom de Revolució Industrial. Aquesta revolució ha anat evolucionat amb els anys i s’hi poden diferenciar quatre etapes. La primera es caracteritzà per la introducció de la màquina de vapor; la segona, per l’electricitat i el motor d’explosió; la tercera, iniciada a mitjans del segle XX, per una eclosió de la ciència i la tecnologia. Es considera que l’any 2010 va començar la quarta revolució industrial, que va més enllà de l’entorn industrial i que comportarà també canvis laborals i socials importants. Aquesta revolució es caracteritza per la utilització intensiva de les comunicacions, la informàtica, la intel·ligència artificial, l’accés i el processament de dades massives (big data) i una robòtica més intel·ligent. Això ens porta a una societat més digital i ens planteja el repte d’adaptar-nos a aquest entorn i de beneficiar-nos-en com a societat. També caldrà afrontar els problemes ètics que aquest procés provoca, i poder preveure i corregir la marginació més gran i l’augment de les desigualtats que pot causar, tant en l’àmbit geoeconòmic mundial com en l’àmbit més local per qüestions formatives, culturals o d’edat. 

Josep Amat i Girbau és enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB, 1967) i doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1977). Des del 1987 fins al 2010 va ser catedràtic d’arquitectura i tecnologia de computadors de la UPC, i des del 2010 n’és professor emèrit. Per a la tasca de recerca, es va centrar en la visió per ordinador i en el camp de la robòtica, especialment la robòtica submarina i la robòtica mèdica. Actualment segueix desenvolupant aquesta tasca de recerca al Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la UPC en el camp de la robòtica quirúrgica, i és director tècnic de Rob Surgical Systems, una empresa derivada (spin-off) de la UPC. Del 1990 al 2008 va ser professor convidat al Massachusetts Institute of Technology (MIT), als Estats Units. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1990 i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 2000.

Més informació.

Lloc: Format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans)

Hora18.30 h

Organització: Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC


 

dijous 1 / octubre / 2020

Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», dins el cicle Música al claustre de l'IEC

Amb el grup vocal De Canendi Elegantia.

Lloc: Pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC

Hora19.30 h

Organització: IEC, en col·laboració amb la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC


 

dijous 1 / octubre / 2020

Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM

Seminari sobre la guia sobre regles de decisió i declaració de la conformitat (ILAC G8), en la nova edició del 2019, i els documents que li donen suport científic. 

La finalitat del seminari és explicar les variacions principals del document, completar l’exposició amb informació addicional derivada del que expliquen els documents bàsics i analitzar-lo des del punt de vista del metròleg.

Cal que formalitzeu la inscripció abans del 25 de setembre emplenant el següent formulari.

Lloc: Format mixt: presencial (Institut d’Estudis Catalans) i en línia (Zoom de l’Institut d’Estudis Catalans)

Hora9.30 h

Organització: Secció Catalana de Metrologia


 

dimarts 6 / octubre / 2020

Conferència inaugural del curs de la Societat Catalana de Física: Epidèmies i mobilitat

La conferència serà a càrrec d’Àlex Arenas, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili. 

Els processos de reacció i difusió han estat àmpliament utilitzats per a estudiar epidèmies en metapoblacions en xarxa. En el context de les epidèmies, els processos de reacció s’entenen com a contagis dins de cada subpoblació (patch), mentre que la difusió representa la mobilitat d’individus entre els patches. Recentment, hem demostrat que les característiques de la mobilitat humana, com el seu caràcter recurrent, són crucials per a comprendre la transició de fase cap a estats epidèmics endèmics. En aquesta conferència, presentarem un marc de modelització fisicomatemàtica dels processos epidèmics elementals, la distribució espacial de les poblacions i els patrons de mobilitat. Mostrarem, després, com s’ha adaptat aquest marc per a descriure la pandèmia de COVID-19.

Accés Zoom: https://us02web.zoom.us/j/86876497410?pwd=cC9odTVBVFpsYUdBVnRPUnk3cFlwUT09 

Codi d’accés: ^fEJ66

Per a l’assistència presencial cal que comuniqueu la voluntat d’assistir-hi a la scfis@iec.cat abans del dia 6 d’octubre. 

Lloc: Format dual: presencial (Sala Prat de la Riba) i virtual (Zoom)

Hora19 h

Organització:

Societat Catalana de Física


 

dimecres 7 / octubre / 2020

Presentació del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable

Presentació del llibre de Carlos A. González Svatetz, amb la participació de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Anna Bach, professora dels estudis de ciències de la salut de la Universitat Oberta de Catalunya; Marta Rivera, directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic; Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de nutrició de la Universitat Rovira i Virgili i director del Centre Català de la Nutrició de l’IEC (CCNIEC).

Per a assistir-hi, cal registrar-se enviant un correu electrònic a info@ccniec.cat.

Invitació.

 

Lloc: Diverses sales de l’IEC (carrer Carme, 47, Barcelona)

Hora18 h

Organització: Centre Català de la Nutrició de l’IEC


 

dimecres 7 / octubre / 2020

Taula rodona dins el cicle Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)

 L’acte comptarà amb les intervencions d’Ignasi Aldomà (Universitat de Lleida), que farà referència al camp després de cinquanta anys de la Geografia d’AEDOS, la revolució inacabada de l’agricultura i els processos generals que han transformat la ruralitat en els darrers decennis; Jordi Blay (Universitat Rovira i Virgili), que se centrarà a redescobrir el camp a partir de l’univers de la terciarització i les noves oportunitats que explota la ruralitat amb la promoció dels seus productes (del camp a la taula) i de l’obertura del país rural a l’economia urbana (amb el turisme i altres activitats), i Mireia Baylina (Universitat Autònoma de Barcelona), que parlarà dels nous protagonistes per a una nova ruralitat, l’actualitat del retorn al camp, la continuïtat de l’agricultura i noves oportunitats per a la gent jove, i la dedicació i el treball de la dona com a protagonista de noves dinàmiques rurals. 

La conferència es retransmetrà mitjançant la plataforma Zoom (per descarregar o actualitzar el Zoom, podeu visitar el web https://zoom.us/download).

L’enllaç per a accedir a la conferència és aquest.
 
ID de reunió: 871 4688 7831
Codi d’accés: W8@ihe
 

Lloc: Format virtual (Zoom)

Hora18.30 h

Organització: Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC)


 

dijous 8 / octubre / 2020

Presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI

L’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI ha estat coordinat i dirigit per Salvador Cardús, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i hi han intervingut deu investigadors i una vintena d’experts. 

L’interès públic per la cohesió social ha anat guanyant importància a mesura que s’ha anat observant l’avenç recent i global dels processos de segmentació comunicativa, de polarització ideològica o de desigualtat econòmica, entre d’altres. Particularment, a Catalunya s’hi ha afegit la preocupació per l’ús polític que s’ha fet d’una suposada fragmentació de la societat catalana arran de la creixent demanda sobiranista.

És per totes aquestes raons que la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC va considerar oportú promoure l’elaboració d’un informe per tal que s’estudiés quina havia estat l’evolució d’aquesta cohesió en els primers vint anys del segle XXI a Catalunya. Aquest informe presenta una síntesi dels vuit treballs duts a terme pels autors, la versió completa dels quals es pot consultar aquí.

Accés a la presentació virtual:

https://us02web.zoom.us/j/89087862653?pwd=TVpKZUhOQUlYck92TnRiUkF2b1Z0UT09

ID de reunió: 890 8786 2653

Codi d’accés: #44daq

Lloc: Virtual

Hora11.30 h

Organització: Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència