dilluns 14 / juny / 2021

Cloenda de l’exposició «Dones singulars»

Durant la sessió, l’autora de l’exposició, Sandra Uve, hi realitzarà una visita guiada. 

Cal confirmar prèviament l’assistència per correu electrònic a sct@iec.cat, ja que les places són limitades.

Invitació.

Lloc: Pati del claustre de l’IEC 

Hora18 h

Organització: Societat Catalana de Tecnologia


 

dilluns 14 / juny / 2021

Tertúlia Efecte barri. Segregació residencial i desigualtat social a la Barcelona metropolitana

Tertúlia amb motiu de la publicació de l’obra Efecto barrio. Segregación residencial, desigualdad social y políticas públicas en las grandes ciudades ibéricas (València, Tirant lo Blanch).

L’increment de les desigualtats socials comporta un agreujament de la segregació residencial, que no només reflecteix les diferències socials, sinó que contribueix de manera decisiva a mantenir-les i incrementar-les. D’aquesta manera, la segregació incideix en la desigualtat de la ciutadania en els àmbits de l’habitatge, l’educació, les oportunitats laborals, l’accés a l’energia i també de la salut, com ha evidenciat la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de COVID-19.

L’obra proposa un recorregut per la realitat de la segregació residencial i els seus efectes en les grans ciutats ibèriques i fa referència particularment al cas de la Barcelona metropolitana. La investigació ofereix claus per a la comprensió de les conseqüències socials d’aquest fenomen, així com la relació que té amb la distribució territorial dels recursos públics, les dotacions d’equipaments i les actituds polítiques de la ciutadania.

Més informació.

Lloc: Virtual

Hora18.30 h

Organització: Societat Catalana d’Ordenació del Territori


 

dilluns 14 / juny / 2021

Discurs de presentació de Jordi Bascompte i Sacrest

Discurs de presentació de Jordi Bascompte i Sacrest com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), titulat L’arquitectura de la biodiversitat.

Les interaccions mutualistes entre les plantes i els animals que les pol·linitzen o que en dispersen les llavors poden formar xarxes complexes que impliquen desenes o centenars d’espècies. Aquestes xarxes mostren patrons arquitectònics generals que afavoreixen la coexistència d’un gran nombre d’espècies i augmenten el rang de pertorbacions que poden suportar. Per tant, aquestes xarxes de dependències mútues es poden considerar com l’arquitectura de la biodiversitat. Com a resultat d’aquesta interdependència, però, les extincions d’espècies induïdes pel canvi climàtic poden desencadenar cascades de coextinció i provocar, així, la pèrdua de moltes més espècies de les previstes originalment pels models de canvi climàtic. Incorporar les interaccions entre espècies a les nostres avaluacions dels efectes del canvi climàtic no només augmenta el nombre d’espècies que probablement s’extingiran, sinó que també canvia la forma de seleccionar aquestes espècies dels arbres evolutius i funcionals, amb implicacions potencials per al funcionament i la robustesa de les comunitats resultants.

L’acte es podrà seguir per YouTube i mitjançant Zoom.

Lloc: Virtual

Hora19 h

Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans


 

dimarts 15 / juny / 2021

Tertúlia Té futur el cultiu industrial de cànem a Catalunya? 

A càrrec de Joan Simó Cruanyes, coordinador de l’àmbit de Tecnologia Agroalimentària de la Universitat Politècnica de Catalunya i impulsor del CannabisHubUPC.

Inscripció aquí. 

Lloc: Virtual

Hora19 h

Organització: Secció d’Estudis Rurals de la ICEA


 

dimarts 15 / juny / 2021

Presentació del llibre La medalla en l’obra de Ramon Ferran

Presentació del llibre La medalla en l’obra de Ramon Ferran, de Rossend Casanova i Mandri, publicat dins la col·lecció «Medallística», de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (SCEN).

L’acte serà presidit per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus. La presentació del llibre anirà a càrrec del Daniel Giralt-Miracle, historiador de l’art, i també hi intervindrà l’autor del llibre.

A causa de les mesures de prevenció de la COVID-19, us preguem que ens comuniqueu anticipadament per correu electrònic (scen@iec.cat) la vostra intenció d’assistir a la presentació de manera presencial o virtual.

Més informació.

Lloc: Dual (Zoom i Sala Prat de la Riba de l’IEC)

Hora19 h

Organització: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics


 

dimecres 16 / juny / 2021

Simposi Memòria, realitat i teatre a les Illes Balears del segle XXI

El teatre a les Illes Balears s’ha caracteritzat, en aquestes darreres dècades, per sondejar el passat i recuperar la memòria històrica, però també per esguardar la realitat present des d’una visió crítica. El simposi Memòria, realitat i teatre a les Illes Balears del segle XXI es proposa analitzar els autors, les companyies i les dramatúrgies que han protagonitzat una de les aportacions més singulars i originals al teatre català contemporani.

Cartell en PDF.

Programa en PDF.

Lloc: Estudi General Lul·lià i Teatre Principal de Palma

Hora9.30 h

Organització: Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB), Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’IEC) i Teatre Principal de Palma


 

dijous 17 / juny / 2021

Acte de presentació dels primers resultats del projecte CATCAR

 

Presentació dels primers resultats del projecte CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social. Durant l’acte, es donaran a conèixer els primers resultats del projecte de cooperació transfronterera liderat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Es mostrarà la plataforma virtual que acollirà la documentació d’època carolíngia i dues aplicacions digitals: una proposta d’itineraris carolingis per a dispositius mòbils i una altra de didàctica. 

Enllaç Zoom.

Lloc: Dual (claustre de l’IEC i Zoom)

Hora11 h

Organització: IEC i Universitat de Barcelona


 

divendres 18 / juny / 2021

22è MetNet Meeting

La vint-i-dosena reunió dels grups de la xarxa MetNet tindrà lloc el proper 18 de juny en format presencial a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, prenent totes les mesures necessàries. La trobada inclourà un total de cinc ponències que abordaran temes tan diversos com l’acumulació de ferro en macròfags; la relació entre el metabolisme neuronal, la memòria i l’exercici; la plasticitat del teixit adipós; la resposta a canvis nutricionals, i els factors metabòlics implicats en l’obesitat. Hi participaran Judith Giroud (Institut de Recerca Biomèdica), Kevin Ibeas (Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona), Leonor Gouveia (Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras) i Rosalía Rodríguez (Universitat Internacional de Catalunya).

Lloc: Sala Prat de la Riba de l’IEC

Hora9.30 h

Organització: Secció de Senyalització Cel·lular de la Societat Catalana de Biologia


 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència