IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


31/01/2017

La Gramàtica es presenta arreu del territori i fa la primera parada a les Illes Balears

«Aquesta gramàtica que hem vingut a presentar és integradora i respecta la complexitat de la llengua catalana. Està feta pels qui l’han escoltada amb atenció, varietat per varietat, ús per ús, i l’han analitzada i depurada seguint les mateixes intuïcions que els seus parlants. Aquí la teniu. L’heu feta vosaltres. Per això, gràcies.» Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica, va cloure així el seu parlament en l’acte de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana a les Illes Balears, que es va celebrar a l’Arxiu del Regne de Mallorca el 31 de gener i que va organitzar la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

L’acte va ser presidit per Ruth Mateu, consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, i hi van intervenir, a més de Dols, Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC.
Mateu va assenyalar que en la Gramàtica «queda de manifest la imprescindible tasca que duu a terme l’IEC en l’establiment de la normativa lingüística, la investigació i l’estudi científic de la llengua», així com en el «seguiment del procés de normalització lingüística, científica i cultural que ens cohesiona com a país». Mateu va explicar que el Govern Balear ha adquirit i distribuït diversos exemplars de la Gramàtica a totes les unitats d’assessorament lingüístic i als consells insulars, entre d’altres.

Tot seguit, el president de l’IEC es va manifestar «orgullós» d’una obra d’aquest «abast i profunditat» que ha requerit «una tasca aprofundida i sàvia», i la presidenta de la Secció Filològica la va definir com «el fruit del consens i el producte de llargues i feixugues discussions en el si de la Comissió de Gramàtica i del plenari de la Secció Filològica», una secció que, va recalcar, «està integrada per membres de tots els parlars». Segons Cabré, «l’esperit de Francesc de Borja Moll plana sobre la Gramàtica», i aquest esperit està «basat en el respecte a la diversitat i, alhora, en la cerca i la priorització de la convergència». En aquest sentit, va destacar que la unitat de la llengua catalana requereix, d’una banda, «de poder disposar d’un model de comunicació interdialectal eficient que s’ha de veure reforçat per un espai de comunicació compartit» i, d’altra banda, «que els parlants de tots els racons del territori puguin sentir que aquest model respecta la idiosincràsia fonamental del seu parlar».

El vídeo de l’acte es pot veure al canal de YouTube de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears: https://www.youtube.com/watch?v=-4d3lxiwaOo.

Presentacions arreu del territori

La presentació a Palma és la primera de les que hi ha previstes arreu dels territoris de parla catalana durant el 2017. Al llarg de tot l’any, la Secció Filològica continuarà difonent i explicant de primera mà els continguts de la nova Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als diversos col·lectius i institucions implicats en l’aplicació dels canvis de la normativa. Aquest diàleg continuat de la Secció Filològica amb els col·lectius, entitats i institucions relacionats amb la llengua de tot el territori catalanoparlant té per objectiu facilitar la implantació de la nova normativa ortogràfica i gramatical i el procés d’estandardització de la llengua. Podeu consultar el calendari de presentacions en aquest enllaç.

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa