IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


3/12/2016

Pere Verdaguer, homenatjat a Perpinyà

La Casa dels Països Catalans de la Universitat va acollir, l’1 de desembre, una jornada d’estudis i homenatge al membre de la Secció Filològica 

La Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà va acollir, l’1 de desembre, una jornada d’estudis i homenatge a Pere Verdaguer, membre de la Secció Filològica de l’Institut, amb l’objectiu d’estudiar-ne l’obra i «una personalitat imprescindible per a comprendre la vitalitat i la realitat de la llengua i de la cultura catalanes a la Catalunya del Nord». A més de Verdaguer, en l’homenatge van intervenir, entre d’altres, Miquela Valls, Joan Becat, Alà Baylac i Joan Peytaví, membres de l’IEC; la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, i el president de l’Institut, Joandomènec Ros. Un grup d’estudiants també va afegir-se a l’homenatge, en aquest cas a la Casa de l’Estudiant de la Universitat de Perpinyà.

Pere Verdaguer va ser professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Perpinyà fins que es va jubilar, el 1994. És autor d’una seixantena de títols: treballs sobre dialectologia rossellonesa ―El català al Rosselló, Comentaris sobre el vocabulari rossellonès ― i literatura del Rosselló ―Poesia rossellonesa del segle XX o Fabulistes rossellonesos, per exemple― i assaigs sobre la Catalunya del Nord o sobre llengua i cultura, en general, com Catalunya francesa o De la cultura a la política, entre d’altres. És autor d’estudis sobre llengua i literatura catalanes, com Cours de langue catalane, Abrégé de grammaire catalane, Grammaire de la langue catalane, Histoire de la littérature catalane o Le catalan et le français comparés. Ha escrit novel·les de ciència-ficció i llibres de contes, de prosa poètica i de teatre. Va ser fundador i secretari general de la Universitat Catalana d’Estiu i del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans. Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1983), el Premi Carles Rahola d’Assaig (1992) i la Medalla d’Honor de la Vila de Perpinyà (2016).

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa