Presentació - Cartes - Índex - Crèdits
 

 

Presentació

Després d’haver publicat més d’un miler de Cartes de Carles Riba en quatre volums (1990, 1991, 1993 i 2005), encara me n’han pervingut de noves. Poques però suficients, pel seu interès, per a ser posades ja a l’abast dels lectors i els estudiosos. Esperar de publicar-les en un volum en paper, em va semblar que en podia endarrerir sense data la difusió. Calia trobar un mitjà que les fes accessibles a mesura que anessin arribant, sense dilacions innecessàries. Vaig pensar que les noves eines de comunicació podien ser un ajut decisiu. Per això vaig proposar a Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’edició en línia de noves Cartes de Carles Riba, i assegurar, d’aquesta manera, la continuïtat de l’edició iniciada en paper. La proposta fou acollida amb satisfacció i, malgrat l’obligada austeritat del moment, l’Institut ha posat els mitjans per a construir aquest portal que acabeu d’obrir.

No cal dir que, per a tots els que hi hem participat, ha estat una petita aventura. Els qui procedim de la galàxia Gutenberg hem necessitat l’ajuda i l’orientació d’altri per a posar a l’abast dels lectors el contingut de les cartes, les notes i els índexs, millorats aquests respecte a l’edició en paper. La meva impressió és que el resultat final és millor, més complet i més ric del que podrien trobar el lectors en una edició convencional. Almenys, així ho espero.

Sense la col·laboració de diverses persones, segurament la meva proposta no hauria arribat a bon port. Ja he citat Isidor Marí, però no puc oblidar altres membres de l’Institut que, en un moment o altre, van fer poc o molt, segons les circumstàncies, a favor d’aquesta edició en línia: Joan Martí i Castell, Carles Miralles i Manuel Jorba. Tampoc no seria just no esmentar Santi Muxach, cap del Servei de Recursos Digitals, en la definició del portal i la posada a punt dels recursos informàtics, i Clàudia Garcia i Josep M. Mestres, del Servei de Correcció Lingüística, en la revisió lingüística i en la confecció dels índexs. I, finalment, tutti quanti que, d’una manera o altra, han fet possible que avui altres cartes ribianes siguin a l’abast dels lectors.

Carles-Jordi Guardiola
Setembre de 2012

Presentació a la segona edició

Una nova tongada de cartes s’incorporen a les Cartes de Carles Riba en línia. No són gaires, però la major part completen alguns aspectes de la vida de Carles Riba: la relació amb Joan Perucho i Ricard Permanyer, dues d’inèdites a Paulina Crusat, una dels quals incompleta, que presenta prou problemes d’anotació, la invitació de Pedro Salinas i Josep Carner als Amics de Poesia, dues a Josep Junyent, etcètera.

No repetiré els mots escrits el setembre de 2012. Continuen essent vàlids i moltes de les persones esmentades continuen al peu del canó i de nou els agraeixo la seva col·laboració. Si hi he d’afegir algú és l’actual presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré i Castellví, a la qual agraeixo el seu interès per aquesta iniciativa.

Les noves tecnologies ens permeten accedir a les cartes de Carles Riba des d’on sigui, sense fronteres. Al servei dels investigadors, dels historiadors, dels estudiosos, de tothom. Acostumat als happy few dels seus lectors, Riba avui se’n faria creus.

            Carles-Jordi Guardiola
            Març de 2020

 

 

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal