Josep Martines (Benimantell, 1961)

Josep Martines nasqué a Benimantell (Marina Baixa) el febrer 1961.

Els seus primers estudis foren de magisteri: el 1983 obtingué el títol de Mestre d’EGB (orientació Filologia anglesa). Posteriorment, l’any 1986, es llicencià en Filologia catalana amb la màxima qualificació i l’any 1997 obtingué el títol de doctor també en Filologia catalana amb la tesi El valencià del segle XIX. Estudi lingüístic i edició del Diccionario valenciano de Josep Pla i Costa, que meresqué la qualificació d’excel·lent cum laude per unanimitat. És també màster en toponímia per la Universitat de València (1991). Actualment és professor titular del Departament de Filologia catalana de la Universitat d’Alacant.

Es membre de l’Asociación hispánica de Literatura medieval, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), del qual ha format part de la Junta de Govern com a tresorer i com a secretari entre 1997 i 2003.

El senyor Josep Martines és una persona amb una formació sòlida en lingüística, coneixedor de les tendències més recents, i amb un gran coneixement de la llengua i una notable sensibilitat a propòsit dels problemes que s’hi relacionen.

Els centres d’interès de la seva recerca actual són la sintaxi històrica, la semàntica i la lexicologia diacròniques, els contactes entre el català i l'aragonès, amb especial referència al País Valencià, i la lexicografia.

Ha publicat, en col·laboració, un Diccionari valencià escolar i treballa actualment en l'elaboració de la part dedicada al lèxic de la Guia d’usos lingüístics del valencià, obra realitzada amb un esperit de convergència que és un model d'elaboració d'un estàndard referencial a partir del coneixement profund de la realitat diversa de la llengua.

Des d’un punt de vista social, cal destacar el seu compromís i la seva dedicació al món de l’ensenyament del català en les comarques del sud del País Valencià. Ha organitzat molts cursos de reciclatge i de formació adreçats als docents, i és una persona ben coneguda i molt valorada en aquest sector tan important per al redreçament de la llengua en aquestes comarques.

El professor Josep Martines ha col•laborat en diverses activitats relacionades amb l’Institut d’Estudis Catalans. El febrer de 2003 fou convidat a presentar davant els membres de la Secció Filològica el projecte de la Guia d’usos lingüístics (volum II, lèxic) promogut per l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; aleshores els membres de la Secció tingueren ocasió no solament de conèixer l’extraordinària qualitat de l’obra duta a terme pel professor Martines, sinó també de la seva notable capacitat comunicativa. Ha participat, d’altra banda, a les Jornades de la Secció Filològica a Alacant (1998 i 2004), amb sengles ponències invitades, que he esmentat en l’apartat dedicat a les publicacions; també fou invitat a participar en la reunió de l’IEC amb diversos representants de la societat valenciana, que se celebrà a València l'any 2003. La disponibilitat a col•laborar amb les tasques de l’IEC i la lleialtat envers aquesta institució han estat fins ara molt grans i cal pensar que ho seran encara més si n'esdevé membre.
 

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
M. Rosa Franquesa (932 701 620), Cap del Gabinet de la Presidència de l'IEC.