Javier Martín Vide

Catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, és llicenciat en Ciències Matemàtiques i doctor en Geografia i Història (secció Geografia) per la mateixa universitat, amb premi extraordinari. Ha centrat la seva activitat investigadora en anàlisis probabilístiques de la precipitació, riscos climàtics, anàlisi sinòptica, clima urbà i canvi climàtic.

Ha publicat vint-i-un llibres i més de dos-cents articles i capítols de llibres, així com ha participat activament en un centenar de reunions i congressos sobre Geografia, Climatologia i Meteorologia. Fou l’organitzador de la reunió del grup d’estudi “Topoclimatological Investigation and Mapping” de la Unió Geogràfica Internacional, el 1986 i del Workshop internacional “Calibration of Historical Data for Reconstruction of Climate Variations”, el 1998. La seva tesi doctoral, sobre Característiques climatològiques de la precipitació a la franja costanera mediterrània de la Península Ibèrica, fou presentada el 1982 i publicada, en català, en 1987.

 La seva obra El temps i el clima/El tiempo y el clima (2003) va guanyar el Premi Crítica "Serra d'Or" 2004. Així mateix, és autor, en col·laboració, de l’Atles Climàtic de Catalunya, presentat el 1997 i actualitzat el 2003. Des de 1978 és professor de Geografia Física i Climatologia de la Universitat de Barcelona i, amb la categoria de catedràtic, des de 2002, en el seu Departament de Geografia Física i A.G.R.

El febrer de 1998 fou elegit primer president de l’Associació Espanyola de Climatologia i el 2002, president del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya.
 

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
Mercè Castells (932 701 620), Secretaria Científica de l'IEC.