Jordina Belmonte

És professora titular a la Unitat de Botànica del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. D’ença de la seva incorporació, l’octubre de 1982, com a professora ajudant, la seva activitat investigadora ha sigut a l’entorn del pol·len i les espores.

La seva experiència en el camp de l’aerobiologia o estudi de la diversitat i els nivells de pòl·lens i espores a la atmosfera al llarg del temps i de l’espai és molt àmplia i abasta no només localitats de Catalunya, sinó també d’Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Castilla-La Mancha, Extremadura, Galícia, i de València.

 Els treballs de Jordina Belmonte no són només en el camp de la botànica i de l’interpretació del paisatge, sinó que també es dediquen (i majoritàriament) al camp de l’aerobiogia. En aquest sentit, la col·laboració amb metges al·lergòlegs i pneumòlegs per al tractament i la prevenció d’al·lèrgies degudes a pòl·lens i espores és contínua i molt estreta.

Altres aspectes estudiats sempre aplicant la palinologia han sigut la previsió de collites, el seguiment d’espècies introduïdes i/o invasores i el reconeixement semi-automàtic de pòl·lens mitjançant tècniques de tractament d’imatges.

L’experiència acumulada en un treball realitzat ininterrompudament durant més de 20 anys ha cristal·litzat en la creació de l’anomenada Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), de la que Jordina Belmonte n’és coordinadora, i en l’elaboració de la web http://www.uab.es/l-analisis-palinologiques/aerobio.htm

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
Mercè Castells (932 701 620), Secretaria Científica de l'IEC.