Conferència

> Lloc:
Sala d'Actes de
Caixa Sabadell
(Plaça Catalunya, 9, 6a planta. Barcelona)

> Data: Dijous, 14 d'octubre
de 2004

> Hora: 19.00 hores

 

Una llarga experiència en planificació del territori

Antoni F. Tulla-Pujol (Barcelona, 1945) és doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1982, UAB) i llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona (1969, UB). Ha estat professor visitant a les universitats angleses de Bristol (1972-74) i Durham (1990), de Roskilde, DK, (1991), Thessaloniki, GR, (1993) i UNGS, AR, (2004).

La seva tesi doctoral es va basar en el procés de transformació agrària en àrees rurals de muntanya, analitzant el cas de les explotacions de producció lletera a les comarques dels Pirineus com a motor de desenvolupament d’un territori. Hi va integrar l’anàlisi geogràfica i econòmica amb els mètodes d’anàlisi estadística i models territorials, que llavors fou un plantejament innovador a Catalunya.

És autor de diverses publicacions sobre estructura agrària, planejament territorial i gestió ambiental d’espais naturals protegits, i de geografia en general, a més d’haver dirigit projectes d’investigació dins la seva especialitat.



Per un desenvolupament integral de les poblacions dels Pirineus

El desenvolupament local pot explicar-se, en els espais de muntanya, per l’existència d’avantatges comparatius d’algunes àrees en relació a les regions més desenvolupades d’un país. La revisió del principi de l’avantatge comparatiu en el marc del model centre i perifèria i l’ús de la teoria de la incrustació territorial de les activitats econòmiques, aplicats als Pirineus catalans, permeten demostrar que en el futur s’haurà de substituir l’anàlisi econòmica a curt termini per una anàlisi a llarg termini que també inclogui les externalitats ambientals, tant ecològiques, socials o culturals com les econòmiques, i no únicament el funcionament de les unitats econòmiques.

Actualment, quan es parla de desenvolupament sempre hi afegim l’adjectiu sostenible i, als espais de muntanya, implica mantenir la qualitat d’un patrimoni natural i social al llarg del temps, defugint dels models de desenvolupament merament sostingut, és a dir amb un creixement econòmic estricte sense vetllar per a mantenir un equilibri entre els factors humans i naturals. Sovint és oportú definir un model de paisatge que permeti seguir i analitzar els canvis en l’organització social i econòmica, l’hàbitat i la cultura, i també la natura, que a la muntanya és important però no l’únic element a tenir en compte. L’anàlisi del ponent exemplifica alguns casos d’avantatge comparatiu en comarques del Pirineu i Prepirineu català.

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
Rosa Franquesa (932 701 620), Cap del Gabinet de la Presidència de l'IEC.