NOTA DE PREMSA

Mort de Ramon Margalef i López (1919-2004),
membre de l'Institut d'Estudis Catalans


Ahir diumenge, 23 de maig de 2004, va morir Ramon Margalef i López, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, al qual va ingressar el 1978 en la Secció de Ciències Biològiques.

Nascut a Barcelona el 1919, es doctorà en ciències naturals el 1951. Fou investigador de l’Institut d’Investigacions Pesqueres de Barcelona i exercí de professor i catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Barcelona del 1967 al 1986, primera càtedra d’aquesta disciplina a l’estat espanyol, i, posteriorment, emèrit.

Ha publicat uns quatre-cents articles sobre planctologia, limnologia i ecologia general i ha estat autor d’una dotzena de llibres, entre els quals Perspective in Ecological Theory, Ecologia, La biosfera entre la termodinámica y el juego, Limnologia, Teoría de los sistemas ecológicos, Oblik biosfer i Our Biosphere.

Ha estat doctor honoris causa per les universitats d’Aix-Marseille, Laval (Canadà), Alacant i Luján (Argentina). També ha estat membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i corresponent de les de Madrid, Sevilla, Galícia i l’Acadèmia Nacional de Ciències (EUA). Ha obtingut els premis Ramón y Cajal, Huntsman, Canadà i Italgas.

L'octubre de 2003 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, la primera vegada que s'atorga a un científic.

Per a més informació:
Ramon Balasch (667 550 590 o rbalasch@clipmedia.net), Servei de premsa de l'IEC;
M. Rosa Franquesa (932 701 620), Cap del gabinet de la Presidència de l'IEC.