L’IEC presenta les principals aportacions
de cinc premis Nobel del 2005

L’Institut organitza un cicle de conferències del 13 al 19 de desembre




 


Cinc experts convocats per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) presentaran, del 13 al 19 de desembre, a les set del vespre, les aportacions més rellevants de cinc dels premis Nobel del 2005. La seu de l’IEC a Barcelona acollirà aquest cicle extraordinari de conferències, adreçat als membres i socis de l’Institut i obert al públic en general, per a presentar alguns dels treballs guardonats per l’Acadèmia Sueca.

Iniciarà el cicle, dimarts vinent, 13 de desembre, Andreu Mas-Colell, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l’IEC, amb la conferència Cooperar per interès propi, sobre el Nobel d’Economia, concedit enguany a Robert J. Aumann i Thomas C. Schelling.

El dimecres 14, intervindrà Antoni Riera Escalé, catedràtic de Química Orgànica de la Universitat de Barcelona, sobre el Nobel de Química, atorgat a Yves Chauvin, Robert H. Grubbs i Richard R. Schrock. La conferència porta per títol: La metàtesi d'olefines, una nova eina per a la síntesi orgànica.

Dijous, dia 15, Ricard Guerrero, secretari científic de l’Institut i catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona, presentarà els guardonats amb el Nobel de Fisiologia o Medicina, concedit a Barry J. Marshall i J. Robin Warren, amb la conferència De la hipòtesi al paradigma: el cas d’Helicobacter pylori.

La quarta intervenció, programada per al divendres dia 16, centrarà l’atenció en el Nobel de Física, que ha distingit Roy J. Glauber, John L. Hall i Theodor W. Hänsch. Anirà a càrrec de Ramon Corbalán, catedràtic d'Òptica de la Universitat Autònoma de Barcelona, el qual parlarà sobre Nova llum en òptica quàntica.

Tancarà el cicle, el dilluns 19 de desembre, Mireia Aragay, professora titular de Literatura Anglesa de la Universitat de Barcelona, amb una dissertació sobre La revolució teatral de Harold Pinter, precisament per a comentar la figura i l’obra del Nobel de Literatura d’enguany, concedit a Harold Pinter.

L’IEC organitza cada any, des de 1999, un cicle de conferències per explicar i debatre els treballs guardonats amb els Nobel.

Barcelona, 7 de desembre del 2005

 

Ramon Perelló. Cap del Servei de Comunicació, Institut d'Estudis Catalans
C. del Carme, 47. 08001 Barcelona. Tels: (+34) 93 270 16 52 - (+34) 93 270 16 20 (extensió 232) Fax: (+34) 93 270 11 80
rperello@iecat.net - comunicacio@iecat.net  www.iec.cat