Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

 

Perejaume obté el Premio Nacional de Artes Plásticas

 
Imatge de la corba de nivell del sostre de la Sala Pere Coromines de l'IEC, obra de Perejaume
Foto: M. Catalan

 

L'artista català Perejaume va obtenir, el 28 de novembre passat, el Premio Nacional de Artes Plásticas per «la solidesa intel·lectual de la seva posició» i per ser «un dels artistes més significatius» del panorama espanyol. Perejaume, autor de la corba de nivell del sostre de la Sala Pere Coromines de l'IEC, va néixer a Sant Pol de Mar (Maresme) fa 49 anys i es caracteritza per la gran subtilesa formal i l'ús d'un acurat llenguatge que recupera el català més pur, el que parlava Jacint Verdaguer, un dels seus referents culturals.   

El nou sistema operatiu de Microsoft incorporarà de sèrie el català, l'èuscar i el gallec

El director de Microsoft Catalunya, Carles Grau, va valorar molt positivament la incorporació de sèrie del català, l'èuscar i el gallec, a més de l'espanyol i de l'anglès, als ordinadors que es venguin amb el nou sistema operatiu Windows Vista a partir del mes de febrer. Segons Carles Grau, Microsoft treballa per recuperar el temps perdut en la normalització del programari en català, un aspecte que considera bàsic per a operar al país.

En aquesta nova actitud, el català serà la novena llengua del món incorporada als sistemes de reconeixement d'escriptura manual dels portàtils amb pantalla tàctil (Tablet PC) i les pantalles tàctils amb programari de Microsoft. Grau també va comentar que treballaven per incorporar la llengua als dispositius mòbils a partir de la primavera que ve i que aviat intentaran que els sistemes de reconeixement de veu de les versions més avançades del sistema operatiu Windows Vista puguin entendre el català.

Actualment ja hi ha disponible la versió catalana del sistema operatiu Windows XP, però cal descarregar un paquet d'idioma que s'ha d'afegir al programa existent. La versió catalana de Windows XP, que va costejar Microsoft, ha tingut unes 250.000 descàrregues, la meitat de les quals per a l'ús de la Generalitat.

Versió catalana del Windows XP

La revista LSC presenta un monogràfic sobre la Unió Europea i l'articulació de la diversitat lingüística

LaLa revista Llengua, Societat i Comunicació (LSC) presenta el quart número, dedicat a l'impacte lingüístic del procés d'integració europea. El monogràfic «La Unió Europea i l'articulació de la diversitat lingüística» ha estat elaborat per la Xarxa Cruscat (una xarxa científica dependent de l'Institut d'Estudis Catalans que aplega diversos centres i grups de recerca que treballen sobre la situació i l'evolució del català) i coordinat per Eva Pons.

'La Unió Europea i l'articulació de la diversitat lingüística'

.

José María Alsina Roca és nomenat nou president de la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives

La Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives, que actualment és formada per més de vint universitats dels Països Catalans, ha nomenat Josep Maria Alsina Roca nou president. Alsina, rector de la Universitat Abat Oliba CEU, substitueix en el càrrec Juan Julià, rector de la Universitat Politècnica de València.

L'IEC col·labora de manera activa en la revista Novetats Editorials Universitàries (NEU), la publicació semestral de la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives.

.

L'exposició «Les llengües a Catalunya», fins al 20 de desembre a Girona

La Secretaria de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de l'Ajuntament de Girona, ha portat a Girona l'exposició «Les llengües a Catalunya». La mostra serà oberta a tots els ciutadans, en general, i també a escoles, instituts i grups de classes de català per a adults fins al proper dimecres 20 de desembre al Centre Cultural la Mercè.

Aquesta exposició, creada pel Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), és un viatge pel nostre paisatge lingüístic. Recull informació i una bona mostra (amb enregistraments sonors) de les més de tres-centes llengües que es parlen a Catalunya i també conté activitats interactives. L'objectiu és fer visible la realitat que el nostre mapa lingüístic i de convivència de persones de cultures diferents és molt més ric i divers que fa cinquanta anys, a més a més de fer reflexionar sobre la base que el futur del nostre país s'està construint amb les aportacions de totes aquestes altres llengües i cultures, que l'enforteixen enfront de l'homogeneïtzació.

Al voltant de l'exposició s'han desenvolupat activitats didàctiques a les quals es pot accedir des de les adreces següents: http://www.ub.es/ling/dungun/ i http://www.ub.es/ling/expollengues/continguts.html. Per tal de concertar visites guiades, cal adreçar-se al Centre d'Educació Ambiental i Recursos Educatius de la ciutat, la Caseta de la Devesa.

.

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratiu/va per a la delegació de Castelló

Més informació:

 

L’Institut d'Estudis Catalans convoca una plaça de Tècnic per donar suport en l’organització del Centenari

Més informació:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f