Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Ressenyes editorials

 

Diccionari d'arquitectura romànica catalana

Joan-F. Cabestany i M. Teresa Matas
Barcelona, 2006
ISBN: 8439371004
Nombre de pàgines: 225

El Diccionari d'arquitectura romànica catalana començà a gestar-se, l'any 1990, a causa de les dificultats que es plantejaven als directors del Centre d'Art Romànic Català (ARCAT), el Dr. Joan-F. Cabestany i Fort i la Dra. M. Teresa Matas i Blanxart, a l'hora de definir conceptes arquitectònics romànics per als quals hi havia diferents denominacions, molt sovint errònies.

Basant-se en les 6.500 variables d'anàlisi arquitectònica de què disposava l'ARCAT es començà a definir el cos dels mots que constituirien el diccionari. Per a tal tasca es consultà una nombrosa bibliografia en diverses llengües per tal de confegir-ne la definició catalana correcta.

Finalment, el diccionari ha reunit 252 termes catalans específics de l'arquitectura romànica catalana amb definició i amb equivalències corresponents en castellà, francès, anglès, italià i alemany. El llibre s'amplia amb nombroses fotografies en color i dibuixos que ajuden a comprendre els termes definits.

La presentació d'aquesta obra despertà l'interès de lingüistes i professionals de la història de l'art. L'acte aplegà un gran nombre de públic que omplí completament la sala d'actes del Consell Superior d'Investigacions Científiques de Barcelona.

Dr. Joan-F. Cabestany i Fort. Director del Centre d’Art
Romànic Català (ARCAT)
i Membre de l’IEC

El laberint del temps, la simfonia de la matèria

David Jou
Viena Edicions
Col·lecció «Carta Blanca»
Barcelona, 2006
ISBN: 978-84-8330-399-3
Nombre de pàgines: 384

El temps i la matèria han estat objecte de recerca per part dels grans humanistes i científics de totes les èpoques. Malgrat que són conceptes molt quotidians i que estan estretament vinculats a la nostra experiència, es tracta també de temes d'una gran complexitat que han suscitat al llarg de la història de la humanitat infinitat de preguntes, al compàs de les quals han anat evolucionant la ciència i la tècnica... El laberint del temps, la simfonia de la matèria presenta amb concisió, rigor i sensibilitat un panorama de les idees científiques sobre el temps i la matèria al llarg de la història.

En una època que es caracteritza per la sobreabundància d'informació, aquest llibre ens ofereix les claus del pensament científic actual, amb elements de síntesi i d'equilibri, i, sobretot, ens regala una àmplia visió de conjunt que estructura les grans línies del coneixement i ens convida a aprofundir-hi. David Jou, físic i poeta, ens proposa un viatge per la història de la recerca científica i humanística encaminada a descobrir de què som fets, d'on venim i cap a on anem. Una lectura que planteja les grans incògnites de l'Univers des de la perspectiva dels darrers avenços científics i tecnològics del segle XXI i ens transmet, alhora, una fascinació absoluta per la vida en tota la seva complexitat.