Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

 

Salvador Giner presenta l'Informe sobre l'Estat de la Societat Tardor 2006 de la Fundació Catalunya Oberta

 
Salvador Giner, en el transcurs de la presentació de l'Informe
Foto: Fundació Catalunya Oberta

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, va avaluar la metodologia i els resultats, i va comentar diversos aspectes de l'Informe sobre l'Estat de la Societat Tardor 2006, de la Fundació Catalunya Oberta. L'informe ofereix una anàlisi profunda i rigorosa de l’estat de la societat catalana a partir de l’Enquesta a Persones Informades de Catalunya.

Segons les dades que es desprenen de la segona edició de l'informe, els pares han de tenir més capacitat per triar el centre educatiu on volen que estudiï el seu fill; cal garantir que la producció elèctrica cobrirà el consum d’energia creixent; el nou Estatut no atura les reivindicacions de més autogovern per Catalunya i els partits polítics no es preocupen per conèixer el que pensen els ciutadans. Aquestes són les conclusions a les quals s’ha arribat en l’Informe corresponent a l’any 2006, en què els enquestats han respost a preguntes relacionades amb l’educació, l’energia elèctrica, les relacions entre Catalunya i Espanya i la representació política.

Informe sobre l’Estat de la Societat Tardor 2006:

Els estudiosos de la figura del Bisbe Margarit es reuneixen a Girona

Els estudiosos de l'humanisme català de tot Europa, convidats pel grup Studia Humanitatis que dirigeixen la membre de l'IEC Mariàngela Vilallonga i Antoni Cobos, van participar en el simposi internacional sobre el bisbe del Renaixement Joan Margarit celebrat a Girona els passats 14 i 15 de novembre. L'encontre va incloure una ruta guiada pels escenaris de la ciutat relacionats amb Margarit i la presentació de la biografia inèdita sobre l'humanista català escrita per Santiago Sobrequés (1911-1973) als anys cinquanta. Vilallonga va remarcar la "dimensió europea" del simposi sobre Margarit, les actes del qual seran publicades per l'editorial romana L'Erma di Bretschneider.

Més de la meitat de les malaltes de càncer de mama no reben suport psicològic, segons un estudi

 
Imatge de la reunió de la FEFOC
Foto: FEFOC

Al voltant de la meitat de les 432 dones que han contestat l'Enquesta sobre el càncer de mama, promoguda per la Fundació per l'Educació i Formació en Càncer (FEFOC), acusen mancances greus d'informació sobre diversos aspectes de la seva malaltia i les actuacions mèdiques corresponents.

El 56,4% de les malaltes de càncer de mama no reben cap tipus de suport psicològic, malgrat que el necessiten, segons manifesta l'enquesta presentada fa poc presentada en el VIII Congrés Internacional de Psicooncologia. La recerca, feta a 432 afectades amb una mitjana de 52 anys, indica "greus" faltes d'informació sobre el càncer de mama per part de les malaltes.

Coincidint amb la publicació d’aquesta enquesta, la FEFOC va convocar el passat 17 de novembre, a l’auditori Winterthur (Edifici L’Illa, Diagonal, 547, de Barcelona), la XIV Reunió Pública amb el lema La dona i el càncer de mama.

La trobada, oberta al públic en general, va ser presidida per Marta Ferrusola i coordinada pel professor Jordi Estapé, director científic de FEFOC. L'IEC va col·laborar amb els organitzadors de la trobada, que va reunir prop de cinc-centes persones, amb la distribució de l'opuscle amb el text de la conferència Oncologia a principis del segle XXI, que el passat 16 d'octubre va pronunciar el bioquímic i membre de l'IEC, Joan Massagué, en la sessió inaugural dels actes commemoratius del Centenari de l'Institut.

 

La Societat Catalana de Tecnologia organitza un debat sobre la incidència de la tecnologia en el desenvolupament social

 
Una imatge del debat organitzat per la Societat Catalana de Tecnologia
Foto: Jordi Pareto

 

El passat 30 d'octubre va tenir lloc a la seu de l'IEC de Barcelona el debat "Tecnologia i societat en el segle XXI", organitzat per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l'Institut. En aquest acte els participants van exposar els seus punts de vista sobre el desenvolupament esperat de la societat en el segle XXI. Es va debatre la incidència de la tecnologia com a fet rellevant del desenvolupament social i econòmic, i el paper que hi tindran les empreses més dominants, les empreses competitives no dominants, les administracions d’àmbit estatal i d’àmbit local, els moviments associatius i els individus
de diferents situacions geogràfiques i culturals.

Valoració del debat, per Alícia Casals:

Reportatge fotogràfic:

La Societat Catalana d'Estudis Històrics organitza una exposició sobre "La Colla Cargol"

La Societat Catalana d'Estudis Històrics organitza, del 30 de novembre al 20 de desembre al Pati de l'IEC, la mostra "Els papers de la Colla Cargol. Barcelona, 1952-1961". L'acte inaugural d'aquesta iniciativa se celebrarà el 30 de novembre a les 19 hores, al mateix espai que ocuparà l'exposició.

La Colla Cargol editava El Cargolí, una mostra singular de premsa no controlada per la censura de l'època i elaborada íntegrament en català, d’un tiratge de set exemplars, produïda pels set germans Bastardas Parera i destinada a llurs fills, els primers d’una generació que no havia viscut la Guerra Civil.

Díptic de la mostra:

Ramon Tremosa presenta el seu darrer llibre el proper 29 de novembre

Ramon Tremosa, soci de la Societat Catalana d’Economia de l’IEC, i coautor, amb Antoni Serra i Ramoneda, de l’Informe sobre el dèficit fiscal de Catalunya elaborat per l’IEC l’any 2005, presentarà el proper 29 de novembre el seu darrer llibre, "Estatut, aeroports i ports de peix al cove" (Editorial 3i4), que comptarà amb la participació de Salvador Cardús, Francesc Sanuy i Eliseu Climent.

La primera part del llibre analitza amb detall què podem esperar del nou Estatut de Catalunya en matèria de finançament, mirant de detectar els punts més genèrics i febles que cal vigilar en el seu desplegament en els propers anys.

La segona part analitza a fons els models aeroportuari i portuari de l'Estat espanyol, sens dubte els més centralitzats del món occidental. A la vista de la nova llei d'aeroports que ha de fer el govern central, s'analitza perquè aquest no pot permetre's el luxe d'una descentralització real i efectiva d'aquestes infraestructures bàsiques a les comunitats autònomes, atès el model de "solidaritat" que prové del franquisme i que encara preval a nivell estatal.

La Societat Catalana de Filosofia organitza una jornada científica sobre la identitat col·lectiva

La Societat Catalana de Filosofia de l'IEC organitza el proper 13 de desembre una jornada científica que sota el títol "Catalunya. Origen, ciutadania i identitat", tractarà de proporcionar un marc obert de debat i fer difusió dels resultats dels projectes de recerca sobre la identitat col·lectiva catalana, que la Secció ha finançat els darrers anys. La cloenda de la jornada anirà a càrrec de Joan Vilà-Valentí, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC.

Díptic de la jornada:

La Xarxa CRUSCAT reflexiona sobre les enquestes d'usos lingüístics

La Xarxa CRUSCAT de l'IEC organitza el proper 14 de desembre la I Jornada de Demolingüística, que tractarà el tema de "Les enquestes d'usos lingüístics 2003-2004: Avenços, limitacions i reptes metodològics". La trobada proposa una jornada de reflexió crítica sobre alguns aspectes metodològics amb l’objectiu d’avançar en la recerca demolingüística.

Tríptic de la jornada:

La Societat Catalana de Comunicació celebra la seva sessió inaugural amb un homenatge a Joaquim Romaguera

La Societat Catalana de Comunicació (SCC) de l'IEC celebrarà el dimarts, 28 de novembre, a les set de la tarda, a la sala Pi i Sunyer de la Casa de Convalescència, la sessió inaugural del curs 2006-2007. La SCC vol dedicar aquesta primera trobada, que coincideix amb els actes de celebració del centenari de l'Institut, a homenatjar la memòria de Joaquim Romaguera i Ramió, membre de la SCC que va morir fa pocs mesos.

Per evocar la seva personalitat i la seva obra s'ha demanat la col·laboració de Marta Selva, Jaume Guillamet, Carles José Solsona, Esteve Riambau, Martí Rom i Josep Mª López Llaví. La filial de l'iEC clourà aquesta remembrança de Joaquim Romaguera, reflexionant sobre les vies immediates de continuïtat dels estudis sobre cinema en el marc de la SCC.

Materials i publicacions del Centenari

Programa general del Centenari, en format de butxaca:

Tríptic de la seu de l'IEC a Castelló:

Tríptic de la seu de l'IEC a Alacant:

Tríptic de les sessions conjuntes de la SCB i la ICEA:

Simposi sobre "Els països de parla catalana i Europa durant la darrera centúria":