Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

El rector de la Sorbona assenyala la vinya i el vi com a tret definidor de totes les civilitzacions mediterrànies

 
Jean-Robert Pitte, en el transcurs de la seva conferència
Foto: Ferran Val

El rector de la Universitat París-Sorbona, Jean-Robert Pitte, va pronunciar la conferència "Les religions du Croissant fertile et de la Méditerranée propagatrices de la vigne et du vin" el passat 15 de setembre a la seu de l'IEC de Barcelona, en un acte que va presidir Salvador Giner, president de l'Institut. Pitte va assenyalar que l'estudi de la geografia agrària el va dur a obrir noves línies de recerca i, en concret, sobre la vinya i el vi com a tret definidor de totes les civilitzacions que conviuen a la Mediterrània.

En la seva intervenció, introduïda per Antoni Riera, vicepresident de l'IEC, el rector de la Sorbona es va referir a la presència del vi i de la cervesa en les diferents civilitzacions i cultures de l'àrea englobada en el "Croissant fertile", nom donat per l'arqueòleg de la Universitat de Chicago, James Henry Breasted, a la regió del l'Orient Mitjà que comprèn Israel, Cisjordània i el Líban, i part de Jordània, Síria, l'Iraq, Egipte i el sud-est de Turquia. Pitte també va realitzar un repàs a la història del vi, des dels seus orígens (7.000 anys abans de Crist) i sobre com les tècniques de vinificació van arribar a Occident a través de la ruta de la seda.

A la conferència del rector de la Sorbona, que va omplir la Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC tot i que es feia un divendres al vespre, van assistir-hi diversos membres de l'IEC, com ara Antoni M. Badia Margarit, Joan Vilà-Valentí, Ricard Guerrero i Romà Escalas. Pitte anava acompanyat en aquesta visita per Jean-Pierre Bartoli, vicerector de la Sorbona i vicepresident del comitè científic, i per Denise Boyer, directora del Centre d'Estudis Catalans de la Sorbona.

El rector de la Sorbona i els seus acompanyants van aprofitar l'estada a Catalunya per entrevistar-se, el dia següent, amb l'abat de Montserrat i el director de l'Escolania per tal de concretar la participació de l'Escolania en dos concerts: un a Nôtre Dame, juntament amb el cor de la catedral de la ciutat de París, i un altre a la mateixa Sorbona, amb el cor mixt de la Universitat.

La XIV Jornada de Biologia Molecular afavoreix les interaccions entre els grups de recerca de Catalunya

 
Les Jornades de Biologia Molecular van omplir la Sala Prat de la Riba de l'IEC
 

La Sala Prat de la Riba de l'IEC va ser el lloc escollit per a celebrar la XIV Jornada de Biologia Molecular, que va organitzar la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia, filial de l'Institut. La Jornada ha complert, al llarg dels anys, una funció essencial en l'establiment d'interaccions entre els membres dels diferents grups de recerca a Catalunya, afavorint especialment la participació dels estudiants de tercer cicle, els quals són la base del desenvolupament de la recerca futura. Durant la XIV Jornada, realitzada els dies 14 i 15 de setembre i introduïda per ponents reconeguts internacionalment, es van presentar les comunicacions dels participants.

Programa de la XIV Jornada:

L'equip del projecte 'Diccionari Català Contemporani' participa en el 12è congrés d'EURALEX

Membres de l'equip del projecte Diccionari Català Conemporani (DCC) van presentar dues comunicacions al dotzè congrés de l'European Associaton for Lexicography (EURALEX) d'enguany, que va tenir lloc a la ciutat italiana de Torí del 6 al 9 de setembre. Les contribucions porten per títol "A descriptive dictionary of contemporary catalan: the DDLC project", de Joaquim Rafel (director del projecte) i Joan Soler, i "Editing, accessing and browsing the Diccionari descriptiu de la llengua catalana (DDLC)", de Josep M. Domènech i Teresa Sadurní. La primera de les comunicacions constitueix una presentació sistemàtica de l'estructura conceptual i de l'organització del diccionari descriptiu, mentre que la segona presenta les eines informàtiques que s'usen en la redacció, consulta i manteniment del diccionari, i en la gestió interna del projecte.

El projecte Diccionari del Català Contemporani (DCC) és un estudi lexicogràfic de gran abast que es desenvolupa a l’IEC des de 1985, i té com a objectiu general la reunió sistemàtica de dades sobre el lèxic català.

EURALEX és una associació europea que agrupa persones i institucions relacionades amb els diferents àmbits de la lexicografia: recerca, edició, producció de software, etc. Cada dos anys organitza un congrés que constitueix un punt de referència en la lexicografia europea.

L'acreditació de qualitat dels llocs web sobre salut, a debat

L'Observatori de Comunicació i Salut InCom-UAB organitza el proper 9 d'octubre Net-health 06, una jornada sobre l'acreditació de qualitat dels llocs web sobre salut. Actualment, Internet és un dels mitjans més utilitzats per informar-se sobre temes de salut, i es fa necessari poder distingir les pàgines de la Xarxa que són fiables i les que no ho són. Net-health 06 vol conèixer l'estat de la qüestió de l'acreditació dels llocs webs que contenen informació sobre salut i reflexionar sobre les mesures (actuals i futures) que assegurin la qualitat de la informació en aquestes pàgines d'Internet.

Més informació:

L'IEC i la Fundación Vodafone organitzen una jornada sobre Info-nano-bio-tecnologia

La jornada està plantejada com un fòrum interdisciplinari per a tractar de l'impacte que tindran les noves nanotecnologies en el món de la biotecnologia i les grans perspectives que s'obren en la millora del diagnòstic i del tractament de malalties, especialment en el cas del càncer, en el control de la degradació del medi i en la vigilància de la seguretat dels aliments. La jornada se celebrarà els propers 5 i 6 d'octubre i està dirigida a nivell acadèmic per Laura M. Lechuga (CSIC) i Ricard Guerrero, secretari científic de l'IEC. El president de l'Institut, Salvador Giner, presidirà la sessió d'obertura.

Programa: