Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

 

El .cat ja supera els 15.000 dominis i els 2,5 milions de pàgines a Internet

En menys de set mesos de funcionament, el domini .cat ha sobrepassat els 15.000 dominis actius, de les 18.000 sol·licituds rebudes fins ara. D'altra banda, segons el cercador Google, les pàgines identificades amb el domini .cat superen actualment la xifra de 2.500.000.

En l'anomenat període de llançament o sunrise, del 13 de febrer al 21 d'abril, els gestors del .cat van rebre 11.400 peticions i es van aprovar més de 9.000 dominis. Des de l'inici del període de registre obert, el 24 d'abril, s'han aprovat més de 6.000 dominis nous, d'un total de 6.700 peticions rebudes.  

Només durant els dos primers mesos de la fase de registre obert, la Fundació PuntCAT va revisar 3.700 sol·licituds, va enviar més de 1.000 correus per a demanar informació complementària i va atendre més de 3.000 consultes de persones, entitats o empreses interessades en el procés de registre.  

La Fundació PuntCAT ha detectat un interès creixent pel .cat per part d'empreses i particulars, molts dels quals no tenien fins ara cap domini propi, ni tan sols presència efectiva a la Xarxa. Per aquest motiu, a partir de setembre, els esforços se centraran a facilitar i millorar el procés de registre i a oferir noves vies a aquests usuaris.

Procés en línia

El domini .cat és un domini genèric com el .com o el .org, però amb accés restringit. De la mateixa manera que un particular no pot registrar un .edu (destinat a institucions d'ensenyament superior) ni un .museum (destinat a museus), per a obtenir un .cat cal demostrar alguna relació amb la comunitat lingüística i cultural catalana. El procés, però, és completament en línia, sense necessitat d'enviar certificats (marques, escriptures de constitució, etc.) als registradors.

El domini .cat va ser aprovat per la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) el proppassat 16 de setembre de 2005, i va aparèixer a Internet el 22 de desembre. La Fundació PuntCAT, que hostatja l'Institut d'Estudis Catalans (el qual n'és fundador i membre), gestiona el domini en representació de la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet.

El català és la segona llengua més utilitzada als blocs, segons l'institut nord-americà Nitle

El català és la segona llengua més utilitzada en els blocs, només superada per l'anglès, segons un estudi de l'institut nord-americà NITLE (una organització nord-americana de recerca tecnològica i a favor de l'educació liberal). Actualment hi ha 123.000 blocs en català i 80.000 en francès i en espanyol.

L'estudi NITLE Blog Census constata que dels 3 milions de blocs de tot el món que NITLE té registrats, prop de 2 milions són en anglès i 123.000 són en català. En francès i en espanyol n'existeixen 80.000 i en alemany, 35.000. Per a realitzar l'estudi sobre l'ús de les llengües i la procedència dels blocaires, NITLE ha utilitzat aquells blocs que contenen, com a mínim, 500 bytes de text. Dels prop de 3 milions de blocs que té indexats NITLE, 2 milions són actius.

Es publiquen les primeres normes UNE en català

Ja es troba disponible al catàleg de l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) la versió oficial catalana de dues normes UNE. La traducció al català d'aquestes normes de terminologia és fruit del conveni de col·laboració signat entre AENOR i el Centre de Terminologia TERMCAT l'any 2005. Les primeres normes editades són la UNE-EN ISO 9000:2005 Sistemes de gestió de la qualitat -- Principis bàsics i vocabulari i la UNE-EN ISO 18513:2004 Serveis turístics -- Hotels i altres tipus d'allotjament turístic -- Terminologia.

La versió catalana d'aquestes normes es pot adquirir al web d'AENOR i a través de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. En breu també es podrà consultar la terminologia catalana per mitjà del Cercaterm.

La Generalitat i el Govern central fomenten amb nou milions d'euros l'ús del català a les noves tecnologies

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, i l'aleshores ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, van signar el passat 4 de setembre dos convenis de col·laboració per establir polítiques i actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit de les noves tecnologies de la informació. L'acord entre ambdues administracions permetrà destinar-hi nou milions d'euros, que seran gestionats per la Secretaria de Política Lingüística i també per la Casa de les Llengües.

Els acords estan destinats a promoure el desenvolupament de les llengües amb continguts basats en les tecnologies de la informació. Per això, entre d'altres, aquesta aportació permetrà subvencionar el projecte arquitectònic i museogràfic de la futura seu de la Casa de les Llengües, a Can Ricart, així com una base de dades sobre les llengües del món, una exposició itinerant de les llengües al Mediterrani i una biblioteca audiovisual que permeti accedir a les reproduccions orals i escrites dels principals textos de referència en cada llengua. També es continuaran els plans pilots d'acollida lingüística de la immigració i es crearan traductors automàtics del català a l'aranès, del castellà a l'aranès i també del català a l'alemany.

Nou servei unificat d'atenció de consultes lingüístiques

A partir de setembre de 2007, estarà disponible un nou servei unificat d'atenció de consultes lingüístiques sobre la llengua catalana, tal com havia anunciat el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Miquel Pueyo, en el transcurs de la presentació de l'obra La normalització terminològica en català: criteris i termes 1986-2004, realitzada a l'IEC el passat 20 d'abril. Per a la creació d'aquest centre únic, el Govern destinarà un import de 1.380.000 euros, dels quals 380.000 corresponen a l'any 2006 i la resta al 2007.

Aquest és un servei pioner a Europa que permetrà a l'usuari fer consultes lingüístiques sobre un únic sistema. Actualment, aquest servei d'atenció de consultes el presten diverses institucions, com ara la Secretaria de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), el Centre de Terminologia Termcat i l'Institut d'Estudis Catalans. El projecte també preveu unificar les actuals plataformes tecnològiques, i posar a disposició de la ciutadania un sistema automàtic que potenciï l'autoservei i, per tant, l'autonomia dels usuaris. El fet d'unificar les consultes significarà una millora en el servei que es presta als usuaris ampliant l'horari d'atenció i els canals d'accés (web, telèfon i correu electrònic). De les diferents fases del projecte, ja s'ha acomplert la primera part de definició de l'oferta unificada de serveis, que implica un acord entre totes les institucions implicades.

Circular de la Gerència de l’IEC sobre l’acord subscrit amb MUTUAM

El passat mes de maig, l'Institut i l'entitat de previsió social MUTUAM van firmar un conveni de col·laboració per mitjà del qual els membres, els socis de les societats filials i el personal de l'Institut, així com els seus familiars més propers, poden gaudir d'una sèrie de prestacions relatives a l'assistència personal en cas de necessitat.  

Per a qualsevol aclariment i per a sol·licitar aquest servei, podeu adreçar-vos a la Gerència de l'IEC mitjançant l'adreça electrònica gerencia@iec.cat o el telèfon 932 701 634.
 
Espero que aquesta signatura serà la primera d'un seguit d'accions encaminades a ajudar a atendre de manera adequada les necessitats socials de les persones que formem l'Institut d'Estudis Catalans. Iniciem així, una acció de protecció personal adequada a les necessitats socials del nostre temps i resto, doncs, a la vostra disposició en aquest sentit.

Rebeu una salutació ben cordial.
 
Ramon Corbella Bosch
Gerent

.

 

Convocatòries

 

L'Institut d'Estudis Catalans convoca una beca per a col·laborar amb les activitats de la
Secretaria Científica de l’Institut

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de Gestor de Projectes per a responsabilitzar-se del suport administratiu i logístic del projecte de recerca internacional sobre la Dignitat Humana, que la Unió Acadèmica Internacional ha encarregat a l’Institut.

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de secretari\ària per a la Secretaria Científica.

Més informació:

 

 

 

 

 

 

 

f