Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Martí Rosas analitza les infraestructures del transport d'energia elèctrica

 
Martí Rosas, en un moment de la conferència
Foto: Montse Catalan

Martí Rosas, membre del Departament de Màquines i Motors Tèrmics de la Universitat Politècnica de Catalunya, va oferir el passat 22 de juny a l'IEC, una conferència sobre les infraestructures del transport de l'energia elèctrica. Rosas va centrar la seva comunicació en explicar la fragilitat d'una xarxa que és "essencial en el desenvolupament de la societat moderna" i les apagades que, periòdicament, assolen al sistema elèctric. La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l'IEC.

Conferència de Martí Rosas:

 

Mostrar el patrimoni intangible de la cultura i la ciència, un dels elements claus dels museus del futur

 
Imatge del debat que va reunir, a l'IEC, a representants de diversos museus d'arreu del món
Foto: Joaquim Ayllon

Fer un bon ús museogràfic del patrimoni intangible de la cultura i la ciència va ser una de les conclusions del debat "Els museus del demà", celebrat el passat 11 de juliol a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), en el marc de la constitució del Comitè Científic Internacional del museu de la Casa de les Llengües.

"Hem de definir com utilitzar tot el patrimoni intangible d'una manera pràctica", va afirmar el director del Museu de la Llengua Afrikaans de Paarl (República de Sud-àfrica), Jack Louw, un dels participants a la taula rodona. "Això només es pot fer amb bones exposicions i, sobretot, amb recerca, educació i un bon màrqueting".

A més de la presència de Louw, la taula rodona –moderada per la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Imma Tubella– va comptar amb la participació de Jack Lohman, director del Museu del London Group de Londres; Jakob Messerli, director del Museu de la Comunicació de Berna; Mikko Myllykoski, director del Museu Heureka de Vantaa (Finlàndia), i Jorge Wagensberg, director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació La Caixa de Barcelona.

Durant el debat, el director de la Casa de les Llengües, Antoni Mir, va donar a conèixer l'acord signat amb l'Ajuntament de Barcelona per destinar 5.000 metres quadrats de Can Ricart, al barri de Poblenou de Barcelona, com a futura seu del museu.

El mateix dijous al matí, es va constituir, al Palau de la Generalitat, el Comitè Científic Internacional del museu de la Casa de les Llengües, amb la presència, per part de l'IEC, del vicepresident de la Secció Filològica, Francesc Vallverdú. El Comitè, format per 21 representants internacionals –entre ells Isidor Marí, membre de l'IEC–, està presidit per l'irlandès David Crystal, escriptor, editor i considerat una autoritat de referència en lingüística.

Reportatge fotogràfic:

 

Guillem López Casasnovas tanca el cicle "Temes clau de l'economia catalana" a l'IEC

Guillem López Casasnovas, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, va tancar el passat dimarts 27 de juny, el cicle "Temes clau de l'economia catalana" , amb la conferència "L'oferta de serveis avançats".

El cicle, organitzat per la Societat Catalana d'Economia, filial de l'IEC, ha comptat amb deu conferències, la primera, el passat 23 de gener, a càrrec del també catedràtic d'economia Antoni Serra Ramoneda, membre de l'IEC. Posteriorment, han intervingut Alfred Pastor, Joaquim Trigo, Jordi Gual, Marcel Planellas i David Urbano, Joaquim Prats, Josep Soler, Josep Maria Surís i Isabel Busom, i Pere Lleonart.

Amb aquest cicle, la Societat Catalana d'Economia s'ha marcat com a objectiu "aportar la visió d'acreditats acadèmics i especialistes sobre qüestions que generen incertesa i que de vegades són objecte d'un debat relativament immediat".

La Societat Catalana d'Economia, adscrita a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, té entre les seves missions fomentar l'estudi i la recerca en el camp econòmic. Amb aquesta finalitat organitza, des de 1977, presentacions, debats i seminaris acadèmics. Així mateix, convoca, periòdicament, tres premis per a fer públics els resultats de la recerca sobre matèries rellevants.   

Finalitza el curs 'Morals i moralistes de l'antiguitat'

 
Carles Miralles, poeta i catedràtic de grec, ha tancat el cicle amb la sessió 'Ètica i tragèdia'
 

 

El curs "Morals i moralistes de l'antiguitat", organitzat per la Societat Catalana d'Estudis Clàssics (SCEC) de l'IEC, ha finalitzat aquest dijous 13 de juliol després de vuit sessions que han aportat una visió general actualitzada del tractament de l'ètica en diversos autors, escoles, tradicions literàries o gèneres del món antic, de la tradició homèrica fins a Agustí d'Hipona. El curs d'actualització, que està pensat sobretot per al professorat d'institut, ha estat impartit per docents de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Ramon Llull.

Les vuit sessions organitzades –reconegudes com a activitat de formació per Departament d'Educació i Universitats dels la Generalitat de Catalunya– han estat seguides d'un col·loqui que, segons assenyala Jaume Pòrtulas, president de la SCEC, "en molts casos ha estat mot fructífer i vivaç". Alguns dels temes que s'han tractat en el curs d'actualització han estat "Epicur i l'epicureisme", "Plotí i altres neoplatònics","Sèneca" i "Marc Aureli", entre d'altres.