Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrevista amb Manuel Castellet, director i fundador del CRM
"El CRM és, en volum i qualitat d'activitat, el quart centre de recerca matemàtica d'Europa"

Manuel Castellet (Barcelona, 1943), expresident de l'IEC (1995-2002), és catedràtic de Geometria i Topologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha estat degà de la Facultat de Ciències i vicerector. Format a l’escola de B. Eckmann de la Universitat Politècnica Federal de Zuric, ha creat a Catalunya un potent equip de recerca en topologia algebraica, reconegut internacionalment. Creador i director del Centre de Recerca Matemàtica, hi ha dut a terme una política de recerca que ha impulsat els contactes dels investigadors catalans amb els d’altres països. També ha estat president de la Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques, que l’any 1986 va donar pas a tres noves societats filials de l’IEC: les de Física, Matemàtiques i Química i conseller de la Societat Matemàtica Europea. Ha estat president del comitè organitzador de diversos congressos internacionals i assessor de diferents agències de recerca nacionals i estrangeres. Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1991). Després de 22 anys com a director del CRM, enguany deixa el seu càrrec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fa poques setmanes es va tancar el termini per a la presentació de candidats a director del CRM. Quants candidats s'han presentat?

S'han presentat 4 candidats, un catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, un catedràtic de la Universitat de Barcelona, un exprofessor del Massachussets Institute of Technology (MIT), actualment director de l'Institut für Formale Logic de la Universitat de Viena, i un professor de la University of California at Los Angeles (UCLA) i director de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) a París.

El seu mandat finalitza aquest 2006. Es podia presentar a la reeleció?

Sí, però després de 22 anys en la direcció d'un centre que jo mateix vaig crear, m'ha semblat que era el moment adequat per a un relleu.

Quin balanç fa vostè dels darrers quatre anys com a director del CRM?

En aquests darrers 4 anys, s'ha consolidat el projecte iniciat l'any 1984, amb la plena participació de tots els matemàtics de les universitats catalanes que ho han desitjat, assolint un prestigi internacional com un dels instituts de recerca més valorats d'Europa, amb una estructura de suport tècnic i administratiu àgil i eficient, uns espais que permeten treballar amb excel·lents condicions fins a 28 investigadors, i un pressupost consolidat a partir del contracte programa signat l'any 2002 amb la Generalitat.

S'han assolit els objectius que es va marcar com a dirigent del Centre?

Això potser ho han de dir els altres, no jo. Però la meva resposta, si cal, és que s'han assolit totalment.

Quins són els objectius, segons el seu parer, del CRM després de més de 20 anys d'existència?

Crec que essencialment dos: la consolidació d'un nombre reduït d'investigadors permanents d'alta qualitat, via ICREA, i l'oferta a la comunitat internacional de places temporals (4 o 5 anys) a investigadors ja establerts en altres institucions que estiguin en un moment especialment productiu en recerca.

Creu que el CRM és en aquests moments un projecte completament consolidat?

Totalment. A Europa, dels 24 centres que formen part d'ERCOM (European Research Centres on Matemàtics) n'hi ha 3 que estan per damunt de tots els altres: l'Institut des Hautes Études Scientifiques (Paris), el Max-Plank Institut für Mathematik (Bonn) i l'Isaac Newton Institute for the Mathematical Sciences (Cambridge), cada un d'ells amb un pressupost entre 3 i 4 vegades el del CRM. En volum i qualitat d'activitat tothom coincideix que el CRM és el que els segueix.

Quins són els principals projectes que s'han endegat durant el seu mandat com a director del CRM?

Considerant que el meu mandat es va iniciar l'any 1984, els fets més destacats des d'aleshores han estat: la creació i consolidació del centre (que segueix essent l'únic de l'Estat Espanyol), la consolidació del programa de becaris postdoctorals (més de 60, 15 dels quals becaris Marie Curie del programa de la Unió Europea), la consolidació dels programes de recerca anuals, oferts competitivament a la comunitat matemàtica catalana, l'amplitud i varietat temàtica dels congressos (29), workshops (27) i cursos avançats (28), i la sèrie "Advanced Courses in Mathematics CRM Barcelona" que publica l'editorial suïssa Birkhäuser Verlag. Com a darrera dada, fer notar que el CRM és l'única institució de l'estat espanyol que coordina un projecte NEST (New and Emerging Science and Techology), amb tres altres instituts europeus, per obrir noves línies de recerca matemàtica en camps de la ciència i la societat (Neurociència matemàtica, Seguretat de continguts digitals, Biologia de sistemes i Estimació de riscos).