Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències, activitats i intervencions acadèmiques

 

 

Gonzalo Giribet clou les sessions científiques de la Institució Catalana d'Història Natural de l'IEC

 
Gonzalo Giribet, en un moment de la seva conferència
Montse Catalan

Gonzalo Giribet, professor de la Universitat de Harvard, va ser l'encarregat de clausurar el passat 23 de maig el cicle de sessions científiques de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), filial de l'Institut d'Estudis Catalans, amb la conferència Biogeografia a escala planetària; restes de la colonització terrestre pels artròpodes al devonià.

El científic Gonzalo Giribet, amb només 35 anys, és, des de l'any 2000, professor associat del departament de Biologia Evolutiva i d'Organismes i conservador associat del Museu de Zoologia comparada de la Universitat de Harvard. Es va llicenciar (1993) i doctorar (1997) per la Universitat de Barcelona i va realitzar els seus estudis post-doctorals a la Divisió de Zoologia d'Invertebrats del Museu d'Història Natural de Nova York (1997-1999). En la seva curta però intensa carrera científica, ha participat en gairebé un centenar de publicacions.

Amb aquesta sessió, la Institució Catalana d'Història Natural posa el punt i final al cicle de sessions científiques, que, des del 25 d'octubre de l'any passat, ha reunit experts i científics de l'àmbit de la història natural.

Resum de la conferència:

El científic italià Carlo Alberto Redi analitza la por de la societat a la 'revolució biològica'

 
Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC, Carlo Alberto Redi i Mercè Piqueras, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica

El zoòleg i biòleg Carlo Alberto Redi va pronunciar la conferència La por de la societat a la nova medicina en el marc del cicle Conferències magistrals 2005-2006 que organitza la Secretaria Científica de l'Institut.

La sessió, que es va celebrar el passat 18 de maig, es va centrar en analitzar la manera com l'allau de coneixement que de manera tan ràpida ens ofereix la investigació biològica està canviant profundament el nostre concepte de salut, de malaltia i de la pròpia natura humana. Segons Redi, en l'actualitat vivim la revolució biològica i, com acostuma a passar en totes les revolucions, també aquesta provoca entusiasme a la vegada que por.

Resum de la conferència i breu currículum de Carlo Alberto Redi:

Les Escoles Garbí tanquen a l'IEC la commemoració del 40è aniversari amb un debat sobre l'educació del futur

 
Salomó Marquès, Xavier Bru de Sala, Jaume Carbonell i Jaume Sarramona, en un moment del debat

L'Institut d'Estudis Catalans va acollir la cloenda del cicle "L'educació en un món en canvi: del segle XX al XXI", amb una taula rodona sobre L'educació del futur. Hi van intervenir: Jaume Carbonell, director de Cuadernos de Pedagogía; Xavier Bru de Sala, periodista i escriptor; Jaume Sarramona, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'IEC, i Salomó Marquès, president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l'Institut, com a moderador.

La sessió, celebrada el 23 de maig, s'emmarcava en els actes de commemoració del 40è aniversari dels centres de la Fundació Escoles Garbí, que, des del mes de desembre, han organitzat conjuntament la Fundació i l'IEC, mitjançant la Societat Catalana de Pedagogia i la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana .

Els organitzadors han volgut suscitar el debat de la comunitat educativa sobre els valors i principis pedagògics presents i de futur, "davant la crisi de l'educació, en un món que ja és molt diferent del que li tocà viure a Pere Vergés [fundador de les Escoles Garbí] i que probablement ho serà més". En cinc sessions, s'han reunit a l'IEC antics alumnes, professors i experts en pedagogia, així com personalitats del món de la cultura, per debatre diferents aspectes de l'educació. El president de l'IEC, Salvador Giner, va participar com a ponent en la taula rodona Vigència d'un model educatiu basat en el coneixement i el civisme, celebrada el passat 21 de febrer.

Juli Peretó participa en la 'Matinal de l’evolució' organitzada per la Universitat de València

Juli Peretó, membre de l’IEC i delegat del president de l’Institut per a les activitats de València, va intervenir el passat dissabte, 27 de maig, a la Matinal de l’evolució, una jornada d’actualització científica per a professorat de Secundària i Batxillerat, organitzada per la Universitat de València i la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC. La sessió plantejava tres temes relacionats amb l’evolució biològica i va obrir el debat entre els més de 180 participants inscrits, tots ells ensenyants de centres de Secundària i Batxillerat.

Aquesta jornada científica de discussió i debat sobre la teoria evolutiva i les seves aplicacions (i manipulacions) forma part d'un programa d'activitats de sensibilització, com va ser la celebració del "Dia de Darwin" el passat febrer, organitzades per la Universitat de València i l'Institut d'Estudis Catalans amb la perspectiva de la commemoració en el 2009 del bicentenari del naixement de Charles Darwin i del 150 aniversari de la publicació de la seua obra cabdal, L'origen de les espècies.

Resum de la ponència de Juli Peretó:

El terratrèmols a Catalunya, motiu d'una publicació de l'Institut Cartogràfic

 
Jaume Miranda, Salvador Giner i Antoni Roca, en un moment de l'acte

La seu a Barcelona de l'Institut d'Estudis Catalans va acollir la presentació del llibre Els terratrèmols dels segles XIV i XV a Catalunya, de Carme Olivera, Esther Redondo, Jérôme Lambert, Antoni Riera, vicepresident de l'IEC, i Antoni Roca, editat per l'Institut Cartogràfic de Catalunya amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'obra recull i interpreta totes les dades conegudes sobre els moviments sísmics que es van produir a Catalunya als segles XIV i XV. Es tracta d'un treball interdisciplinari amb la participació de sismòlegs, d'historiadors medievalistes i geògrafs. En l'estudi es combinen les dades i precisions sobre cronologia, característiques, intensitat, epicentres dels sismes i interpretació de les reaccions socials i del poder, tenint en compte el context de crisi, davallada demogràfica i econòmica i de trasbals social que van comportar aquests segles després d'una seqüència de males collites, fams, pestes i daltabaixos socials.

L'acte, que es va celebrar el 24 de maig, va ser presidit pel president de l'IEC, Salvador Giner, i va comptar amb les intervencions de Jaume Miranda, director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya; Lluís Pujades, catedràtic de sismologia i enginyeria sísmica de la Universitat Politècnica de Catalunya; Roser Salicrú, científica titular del departament d'Estudis Medievals de la Institució Milà i Fontanals ( CSIC), i Antoni Roca, director de l'Institut Geològic de Catalunya, Antoni Riera i Carme Olivera, tres dels autors del llibre.

Recull de premsa:

Comunicat de la ICHN sobre la proposta de Xarxa Natura 2000 a Catalunya

Dijous 15 de juny finalitza el període d'exposició pública de la proposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge en relació als espais naturals catalans a incloure en la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Des de la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, com entitat científica amb una llarga tradició en l'estudi, l'avaluació i la divulgació del patrimoni natural de les terres de parla catalana, es vol fer arribar al conjunt de la societat catalana una sèrie de reflexions i comentaris que permetin contextualitzar aquest projecte, especialment després del debat social que ha suscitat.

Llegir més...