Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències, activitats i intervencions acadèmiques

 

 

Kieran Egan presenta a l'IEC la 'pedagogia imaginativa'

 
Kieran Egan i Lluís Busquets, president de la Societat Catalana de Pedagogia
Montse Catalan

Kieran Egan, pedagog creador de l'anomenada "educació imaginativa", va impartir el passat 4 de maig a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona, la conferència Pedagogia imaginativa al llarg de la vida, convidat per la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'IEC. Egan és l'artífex de la citada teoria, que vol impulsar un moviment de canvi educatiu per implicar la imaginació dels alumnes i dels professors en l'ensenyament, connectant amb els principals corrents mundials de renovació pedagògica.

Kieran Egan (Irlanda, 1942) va estudiar Història a la Universitat de Londres. Més tard es va traslladar als Estats Units, on es va doctorar en Filosofia de l'educació per la Universitat d'Stanford. L'any 1972 va obtenir el seu primer treball a la Simon Fraser University (Canadà), on encara és professor i on ha desenvolupat la seva activitat de recerca i formació sobre la "pedagogia imaginativa" i l'Imaginative Education Research Group (IERG).

Reportatge fotogràfic:

Joaquim Prats analitza la qualitat de sistema educatiu a Catalunya

 
Pere Puig, president de la Societat Catalana d'Economia, i Joaquim Prats
Montse Catalan

El catedràtic de la Universitat de Barcelona, Joaquim Prats, va analitzar la qualitat del sistema educatiu a Catalunya en la conferència que va pronunciar el passat 25 d'abril a la seu de l'IEC, en el marc del cicle de conferències "Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes", que organitza la Societat Catalana d'Economia de l'IEC. Els anteriors ponents d'aquest cicle van ser Jordi Gual, sotsdirector general del Servei d'Estudis i de l'Oficina d'Anàlisi Econòmic de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona; el professor d’ESADE i de la Universitat Ramon Llull, Marcel Planellas, i David Urbano, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Joaquim Trigo, economista i director executiu de Foment de Treball Nacional; Alfred Pastor, professor d'IESE i exsecretari d'estat d'Economia, i Antoni Serra Ramoneda, catedràtic d'Economia i membre de l'IEC.

La propera sessió de "Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes" serà el proper 8 de maig amb la conferència Les fonts de finançament de l’empresa, a càrrec de Josep Soler, secretari general de l’Institut d’Estudis Financers.

John Christian Laursen intervé sobre el dret a la satisfacció sexual

John Christian Laursen, membre del departament de Ciència Política de la Universitat de Califòrnia a Riverside (EUA), va pronunciar el passat 21 d'abril una conferència a la seu de l'IEC titulada "El derecho a la satisfacción sexual: una propuesta ilustrada". La sessió, que va ser organitzada per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, va descriure el context, durant el segle XVIII, de la primera proposta del dret a la satisfacció sexual. Segons Laursen el dret sexual semblava indigne als ulls dels professors tradicionals de les universitats alemanyes de l'època, però des que va ser postulat pel teòleg i escriptor il·lustrat Friedrich Bahrdt, va aconseguir canviar la seva consideració social.

Resum del col·loqui i currículum de John Christian Laursen:

Pere Puigdomènech disserta sobre els conflictes de valors en la biologia moderna

L'expert en genètica i biologia molecular de les plantes de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), Pere Puigdomènech, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, va oferir una conferència sobre els conflictes de valors en la biologia moderna centrada en l'experiència del Grup Europeu d'Ètica de les Ciències i les Noves Tecnologies, un organisme que pretén identificar els valors que estan en joc amb l'aplicació de noves tecnologies i com es poden conciliar amb els conceptes que són essencials per a la nostra vida i la nostra concepció del món. La conferència, organitzada per la Societat Catalana de Biologia, es va celebrar el passat 20 d'abril.

Resum de la conferència, a càrrec de Pere Puigdomènech:

Anna Bigas presenta uns estudis que serviran per millorar els tractaments de medicina regenerativa a partir de cèl·lules mare

Anna Bigas, del Centre d'Oncologia Molecular, IDIBELL-Institut de Recerca en Oncologia de Barcelona, va pronunciar la conferència Dissecting Notch functions during hematopoietic ontogeny in the mouse embryo (Funcions de Notch durant el desenvolupament hematopoètic en l'embrió de ratolí). Segons Bigas, els resultats dels estudis que està realitzant en ratolins el seu grup de recerca podran contribuir a millorar els tractaments de medicina regenerativa a partir de cèl·lules mare i la recerca de noves dianes per a tractaments antitumorals.

Resum de la conferència:

'L'aposta de Pascal', al seminari 'Els arguments dels clàssics'

 
Ambròs Domingo
Foto: Montse Catalan

Ambròs Domingo va pronunciar la conferència L'aposta de Pascal en el marc del seminari de formació del professorat "Els arguments dels clàssics" que organitza el Grup de Filosofia Analítica de la Secció de Filosofia Contemporània. Pascal, reconegut matemàtic, físic i filòsof del segle XVII, va provar de convèncer-se sobre la conveniència de tenir fe i va instar a creure que Déu existeix mitjançant les matemàtiques. En la sessió a l'IEC, Domingo va analitzar les diferents formulacions de l'argument de l'aposta i va analitzar-ne alguns punts febles.

Presentació de la conferència:

Reportatge fotogràfic:

La geografia universitària espanyola, a debat

 
Maria Dolors Garcia Ramon, presidenta de la Societat Catalana de Geografia, i Eugenio Burriel
Foto: Montse Catalan

Eugenio Burriel, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, va parlar sobre la geografia universitària espanyola davant el repte de l'Espai Europeu d'Educació Superior en una conferència organitzada per la Societat Catalana de Geografia de l'IEC el passat 27 d'abril.

Reportatge fotogràfic: