Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat
L'IEC proposa un debat sobre els efectes de la globalització en el mercat de treball i els rols de les dones

El seminari 'Geografia i gènere al món: qüestionant l'hegemonia angloamericana' s'inaugura amb la conferència de Lourdes Benería, de la Universitat Cornell

El seminari internacional Geografia i gènere al món: qüestionant l'hegemonia angloamericana, va inaugurar-se el passat dimecres 22 a la seu del Institut d'Estudis Catalans (IEC) en un acte presidit per Salvador Giner, president de l'IEC; Maria Dolors Garcia Ramon, directora del Grup d'Estudis de Geografia i Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona i presidenta de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'Institut; Tovi Fenster, presidenta de la Comission on Gender and Geography de la International Geographical Union, i Francesc Nadal, vicepresident de la junta de la Societat Catalana de Geografia. La sessió inaugural d'aquest seminari va anar a càrrec de Lourdes Benería, catedràtica d'Economia de la Universitat de Cornell, dels EUA, que va pronunciar la conferència Globalització, mercats de treball i la transformació dels rols de les dones.

 
D'esquerra a dreta: Benería, García Ramon, Giner, Nadal i Fenster
Foto: Montse Catalan

Benería, experta en el paper de les dones en els mercats laborals i la globalització vinculada al gènere i desenvolupament, sobretot en els àmbits d'Espanya i l'Amèrica Llatina, va pronunciar una conferència on va realitzar una crida per visualitzar la desigualtat de gènere i els canvis en els rols de les dones en el context més ampli de les creixents desigualtats dins i entre els països sota la globalització.

Les conclusions que Benería va emfatitzar de la seva presentació van ser la importància de considerar les qüestions de la distribució de recursos en l'anàlisi feminista, i la necessitat d'una crítica del feminisme hegemònic, en el sentit que aquest ha fracassat en l'anàlisi de les connexions entre el gènere i les desigualtats socials i, per tant, en contribuir més àmpliament al canvi social progressiu.

Les conferències del seminari continuaran els dies 23, 24 i 25 de febrer a la seu del Grup d'estudis de geografia i gènere, del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la presència de nombrosos experts.

Llegiu el resum de la conferència de Lourdes Benería:

Descarregueu-vos el resum de totes les conferències del Seminari:

 

 

Joaquim Trigo reflexiona sobre les condicions necessàries perquè l'economia espanyola continuï creixent

El director de Foment del Treball Nacional va analitzar les expectatives econòmiques en el cicle 'Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes'

Joaquim Trigo, director de Foment del Treball Nacional, va reflexionar sobre les condicions que ha de tenir l'economia espanyola per mantenir el creixement econòmic dels darrers dotze anys –que ha estat superior a la mitjana europea– en la conferència Expectatives a mitjà i llarg termini, que va impartir dilluns passat a la seu de l'IEC. Aquesta és la tercera sessió del cicle de deu conferències que, sota el títol genèric de "Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes", organitza la Societat Catalana d'Economia de l'IEC.

 
Joaquim Trigo i Pere Puig, president de la Societat Catalana d'Economia
Foto: Montse Catalan

Trigo va assenyalar que les empreses han d'esforçar-se en gestionar per valors, en innovar i en "accedir als mercats exteriors i a aplicar mesures necessàries per assolir més dimensió". Segons el director de Foment del Treball Nacional, "la flexibilitat laboral, l'aprenentatge continu i l'assumpció conscient i plena de responsabilitats per part de les empreses, les persones i les Administracions públiques, són condicions necessàries per a la continuïtat del creixement econòmic".

A criteri de Trigo, la trajectòria de l'economia espanyola ha estat positiva, però s'ha vist entelada pel dèficit exterior, l'elevat ritme d'augment de l'endeutament d'empreses i famílies, el diferencial advers de preus de consum vers la Unió Europea, i els riscos associats a un hipotètic descens del valor dels habitatges.

 

Llegiu el resum de la conferència de Joaquim Trigo:

 

 

Dolors Freixenet rep el premi Estrella Casas i Costa


El guardó, atorgat a la seu de l'IEC, premia la trajectòria dels professionals de l'educació

La professora de secundària Dolors Freixenet va rebre el quart premi Estrella Casas i Costa en un acte que es va celebrar el passat dilluns 20 de febrer a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Salvador Giner, president de l'IEC i vicepresident de la Fundació Estrella Casas i Costa –entitat encarregada de l'organització d'aquest premi–; Manuel Parés i Maicas, president de la fundació, i Neus Sanmartí, presidenta de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), van ser els encarregats d'atorgar aquest premi que reconeix la trajectòria dels professionals de l'educació.

 
Parés, Giner i Sanmartí, lliuren el premi a Dolors Freixenet
Foto: David Feria

Dolors Freixenet és llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB i va ser finalista l'any 2003 del Premi de Pedagogia Rosa Sensat. De manera paral·lela a la seva activitat directa a l'aula ha impartit cursos de formació del professorat de ciències socials a l'educació primària, a l'educació secundària i a la formació d'adults en diverses escoles d'estiu.

El Premi Estrella Casas i Costa té com a propòsit homenatjar i alhora continuar la tasca que Estrella Casas (1929-1998) havia dut a terme en l'ensenyament d'Història i Art al Batxillerat, fomentant el reconeixement de la professionalitat d'un o d'una docent.

Per a més informació, enllaceu amb la pàgina web de la Fundació Estrella Casas i Costa

 

 

L'IEC exposa fins al 16 de març una mostra fotogràfica sobre Valparaíso, "una ciutat especial des de molts punts de vista"


Salvador Alegret, vicepresident de l'IEC, destaca la sensibilitat de la institució envers Xile "atès el gran nombre de refugiats catalans que s'hi van establir

Dijous passat al vespre es va inaugurar l'exposició fotogràfica Valparaíso. Un port i mil balcons, que romandrà a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a Barcelona fins al proper 16 de març. Salvador Alegret, vicepresident de l'IEC, i Jordi Portabella, segon tinent d'alcalde i president de l' Institut Municipal del Paisatge Urbà (IMPU) de l'Ajuntament de Barcelona, van presidir l'acte inaugural. Alegret va destacar la sensibilitat de l'IEC vers Xile, "atès el gran nombre d'immigrants d'origen català en aquest país i, especialment, pel gran nombre de refugiats que hi van ser acollits després de la Guerra Civil" i va recordar que "mentre la nostra cultura era perseguida aquí, a Xile, Joan Oliver i Xavier Benguerel, entre d'altres, van poder continuar desenvolupant la seva obra literària amb revistes com Germanor o la col·lecció literària El pi de les tres branques ", materials que més tard arribaven a Catalunya en clandestinitat.

Per la seva banda, Portabella va agrair a l'IEC "per permetre acollir l'acte en un lloc tan emblemàtic per a la cultura catalana", com és la seu de l'Institut a Barcelona, i va destacar "el treball conjunt" fet per ambdues institucions. 

 
Una de les fotografies de l'exposició 'Valparaíso. Un pont i mil balcons'
Foto:Raúl Hernández
El fotògraf Raúl Hernández, autor de les fotografies que evoquen el singular paisatge de Valparaíso, va descriure la ciutat com "una model amb uns atributs perfectes", des del punt de vista fotogràfic. Valparaíso, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2003, és un dels principals ports del món i una ciutat pionera en incorporar els elements més innovadors en el paisatge urbà, com tramvies, clavegueram, línies elèctriques públiques i privades, xarxa telefònica i telegràfica i un ferrocarril que la manté unida a la capital, Santiago de Xile.

Per la seva banda, Àngel de la Rubia, president de la Cambra de Comerç de Xile a Espanya, va reivindicar la manca d'ajuda econòmica que rep la seva institució des del govern xilè per dur a terme iniciatives culturals com l'exposició fotogràfica dedicada a Valparaíso. De la Rubia va recordar que han de recórrer a "col·laboracions i patrocini d'altres entitats", com per exemple l'IEC, que cedeix les seves instal·lacions, i l'IMPU, que assessora el municipi xilè en la campanya Valparaíso, ponte en forma , per a la millora i protecció de la ciutat antiga, als quals va agrair que hagin fet possible que l'exposició arribés a Barcelona.

 

 

El Centre d'Art Romànic Català de l'IEC presenta 'El romànic a la Vall d'Àneu'


El llibre, editat pels Amics de l'Art Romànic, és una obra de referència del romànic al Pallars Sobirà

El passat 16 de febrer es va presentar el llibre El romànic a la Vall d'Àneu, un estudi d'investigació d'aquesta àrea del Pallars Sobirà, escrit per Joan-F. Cabestany, Teresa Matas i Josep M. Palau, del Centre d'Art Romànic Català (ARCAT), de l'Institut d'Estudis Catalans. L'obra, que a partir d'ara serà de referència per a tots els estudiosos de l'art medieval, ha comptat amb la col·laboració del Consell Cultural de les Valls d'Àneu i dels Amics de l'Art Romànic (AAR), que ha estat l'editor del llibre.

 

L'acte de presentació d'El romànic a la Vall d'Àneu va tenir lloc a l'Auditori del Museu d'Història de Catalunya i va ser presentat pel seu director, Jaume Sobrequés. L'obra s'estructura en tres gran àrees. La primera és un capítol que abraça el marc històric i geogràfic; la segona constitueix l'estudi de les esglésies romàniques o amb elements romànics; la tercera és l'estudi dels edificis religiosos que van tenir un origen medieval. El llibre es conclou amb una extensa biografia i un apartat de material gràfic. Tota l'obra conté planimetries i dibuixos que assenyalen els aspectes més representatius de cada monument.