Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat
La Institució d'Història Natural de l'IEC inaugura els Cursos Naturalistes 2005-2006

La cartografia per satèl·lit, protagonista del primer dels vuit programes

Els passats dies 11 i 12 de febrer es va celebrar a la Universitat Autònoma de Bellaterra i al Camp de Collserola el primer dels vuit cursos naturalistes que al llarg d'aquest 2006 organitza la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) de l'IEC. Sota el títol de "El GPS i el SIG MiraMon: combinació de cartografia amb captura i descàrrega de camp", els professors Lluís Pesquer i Eduardo Luque, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB, van dedicar un cap de setmana a explicar als alumnes la teoria i sobretot les aplicacions pràctiques de la cartografia amb ajut dels sistemes per satèl·lit.

Com ja és tradicional des de l'any 1992, quan es van celebrar per primer cop els Cursos Naturalistes, l'ICHN dedica diversos caps de setmana a promoure l'estudi i la divulgació referents als éssers i els sistemes naturals a través d'un cicle de cursos. Les propostes d'aquest any són força variades: des de la conservació de l'ós bru al Pirineu fins a una visita d'estudi al Parc Natural Regional del Port del Compte a l'Alguer (Sardenya). Les inscripcions estan permeses fins a quinze dies abans de l'inici de cada curs.

Descarregueu-vos el programa dels Cursos Naturalistes 2005-2006:

Descarregueu-vos el resum del primer curs:

 

 

L'Institut d'Estudis Catalans s'incorpora al domini .cat

L'adreça www.iec.cat ja està operativa

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va entrar al domini .cat el passat 13 de febrer, amb el registre de la nova adreça d'Internet, www.iec.cat, que ja està operativa actualment. El nou domini substituirà progressivament el fins ara existent, tant a Internet (www.iec.cat) com en les adreces de correu electrònic gestionades per l'Institut.

L'IEC és membre fundador –conjuntament amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i l'associació ISO-CAT– de l'entitat que, des de fa poc més de quatre anys, va posar en marxa el procés per aconseguir el domini .cat per a la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. Aquesta entitat, actualment anomenada Fundació puntCAT , és la que el passat dilluns va obrir la primera fase de registres del nou domini, destinada a les institucions i entitats especialment vinculades amb la promoció de la llengua i cultura catalanes.

A més de l'adreça general de l'IEC, l'Institut n'ha registrat d'altres relacionades amb el seu àmbit d'actuació: www.acadèmianacionalcatalana.cat, com a expressió del que és l'IEC; www.acadèmiadelallenguacatalana.cat , pel que fa a la competència de l'IEC en matèria lingüística, i, per la mateixa raó, la genèrica www.llenguacatalana.cat . D'acord amb els criteris de registre previstos per la Fundació puntCAT, és possible efectuar les inscripcions respectant els accents, sense que això n'impedeixi l'accés des d'aquells navegadors que encara no n'accepten.

D'altra banda, l'IEC ha inscrit el registre www.cat-science.cat , referent a les activitats de l'Institut en el camp de la recerca i de la difusió de la ciència. També s'ha efectuat el de la Fundació Mercè Rodoreda ( www.mercerodoreda.cat ), constituïda el 1991 per l'IEC; el de la futura Fundació de l'IEC (www.fiec.cat ) i l'adreça amb el nom complet de la institució: www.institutdestudiscatalans.cat .   

Llegiu les informacions aparegudes als diaris sobre el domini .cat, el 14 i el 15 de febrer

 

 

La CCRTV posa en funcionament un web lingüístic

El portal 'ÉsAdir' ha estat confeccionat seguint la normativa de l'IEC

ÉsAdir és el web lingüístic que ha posat en funcionamwent la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió seguint la normativa de l'IEC. El nou web va ser presentat el passat dijous 9 de febrer com una eina didàctica adreçada als mitjans de comunicació, els professionals de la traducció, les universitats i la comunitat escolar per contribuir a la normalització del discurs comunicatiu en català. El web va ser presentat pel director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), Joan Majó, acompanyat de Francesc Vallverdú, vicepresident de la Secció Filològica de l'IEC, soci de la Societat Catalana de Comunicació i President del Grup Català de Sociolingüística, Oriol Camps, Maria Alba Agulló i Jordi Solé, responsables de l'ÉsAdir, al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 
Acte de presentació del nou web 'ÉsAdir', al Col·legi de Periodistes
Foto:CCRTV

Durant la seva intervenció, Joan Majó va explicar que quan es va crear la CCRTV, una bona part dels seus professionals havien estat educats en castellà i per tant, tenien mancances serioses en la utilització de la nostra llengua. Llavors era fonamental el paper de les unitats lingüístiques perquè la llengua estava en una situació de normalització i d'abast social molt complexa. Avui dia, va dir Majó, "hem d'anar molt més enllà i ser molt més exigents, perquè existeixen moltes més eines i nosaltres hem de posar-les a disposició dels nostres professionals". En aquesta mateixa línia, Joan Majó va destacar la funció de servei públic que representa l'ÉsAdir, "una eina lingüística potent i molt útil que la CCRTV posa al servei dels professionals i dels ciutadans".

Fruit de la revisió i de l'actualització de publicacions i materials elaborats durant més de 20 anys pels Serveis Lingüístics de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, el nou portal es presenta amb una clara exigència de qualitat lingüística, que pretén donar resposta a les necessitats específiques de la comunicació actual.  

Descarregueu-vos el dossier de premsa:

 

 

Cecilia Angioni pronuncia una conferència sobre Robortello

El passat 9 de febrer, Cecilia Angioni, de les Universitats de Càller i Trento, va pronunciar una conferència titulada "Robortello, editore di Eschilo", a la Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC. Aquest acte va ser organitzat per la Societat Catalana d'Estudis Clàssics de l'IEC.

Descarregueu-vos la conferència (en italià):

Descarregueu-vos el resum de la conferència, a càrrec de Jaume Pòrtulas:

 

 

Salvador Giner: “Gomis va fer de pont entre la poesia castellana i catalana quan la nostra llengua era objecte de genocidi cultural”

El president de l'IEC va participar en la presentació d'un número especial de la revista 'El Ciervo' en homenatge al seu director i fundador, Llorenç Gomis

Salvador Giner, president de l'IEC, va participar en la presentació del número especial de la revista El Ciervo –titulat en portada, "Vuela alto, Lorenzo"– en homenatge a Llorenç Gomis, que va ser director i fundador de la publicació. En el transcurs de l'acte, Giner va assenyalar que Gomis, “va fer de pont entre la poesia castellana i catalana” i “va fer-ho quan la llengua catalana patia un autèntic genocidi cultural al nostre país”. La presentació va tenir lloc dimarts passat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i va ser organitzada per les revistes El Ciervo i Foc Nou.

 
Foix, Giner i González Casanova, durant l'homenatge a Gomis
Foto:Sònia Poch

L'acte, que va estar conduït per l'actual sotsdirector de la revista El Ciervo, Jordi Pérez Colomé, va comptar també amb la participació del periodista i director de La Vanguardia Digital, Lluis Foix, i de Jose Antonio González Casanova, catedràtic de dret constitucional.

Foix va destacar que Gomis era una persona amable i amb sentit de l'humor i el va definir com "un periodista de tots els temps". Giner va ressaltar que “gràcies a la tasca de Gomis i d’altres com ell, alguns poetes i escriptors castellans tenien [durant el franquisme] una certa curiositat per la poesia i la literatura catalana”. En opinió del president de l’IEC, Llorenç Gomis “va fer un immens servei a Catalunya” amb una revista escrita en castellà però amb una secció de poesia catalana. “Les pàgines d’El Ciervo van ser capdavanteres en promoure el diàleg entre Catalunya i Espanya”, va afegir el president de l'IEC.

Portada del número d'homenatge de la revista El Ciervo dedicada a Llorenç Gomis

 

 

Enciclopèdia Catalana edita un diccionari d'enginyeria civil amb més de 4.000 entrades en català, castellà i anglès

L'obra ha estat elaborada amb l'assessorament del Termcat

Enciclopèdia Catalana va presentar el passat dimarts a Barcelona un diccionari d'enginyeria civil elaborat per professors de l'Escola Tècnica Superior de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSCCPB), amb l'assessorament tècnic del Termcat, que inclou més de 4.000 entrades en català amb informació enciclopèdica i les seves equivalents correspondències en anglès i castellà.

L'acte, que es va fer a la seu de l'ETSCCPB, va ser presidit pel rector de la Universitat Politècnica de Catalunya Josep Ferrer; Raimon Carrasco, president de la Fundació Enciclopèdia Catalana; Rosa Colomer, directora del Termcat; Francesc Robusté, director de l'ETSCCPB, i Joan Ramon Casas, director tècnic del diccionari, entre d'altres autoritats.

El diccionari, que l'han elaborat unes cinquanta persones, està orientat al públic universitari i professional amb algun tipus de relació amb l'obra pública, ja que s'hi tracten les sis grans branques de l'enginyeria civil: cartogràfica, hidràulica, de la construcció, sanitària, marítima i del transport.

A més de les 4.000 entrades, el diccionari inclou una vintena de gràfics i taules, un índex castellà-català i un altre d'anglès-català. També s'han introduït uns seixanta neologismes aprovats pel Consell Superior del Termcat i procedents la majoria de l'anglès i el castellà.

En altres casos, en canvi, s'ha preferit introduir alternatives catalanes als préstecs d'altres llengües; és el cas de 'caixa estenedora' (pel castellà 'rastro'), 'cimentació d'alta presió' (en lloc de l'anglès 'jet grouting') o 'espatller' (per 'espaldón' en castellà).

 


François Lutzoni pronuncia una conferència a la
Universitat de Barcelona

Biòleg de prestigi internacional, va participar en el cicle de sessions científiques de la ICHN

François Lutzoni, biòleg de renom internacional per ser pioner en l'estudi de l'evolució dels líquens i els fongs en general, va ser el protagonista de la conferència titulada "Innovacions en la reconstrucció de l'arbre de la vida dels fongs i la seva contribució en estudis ecològics i evolutius", que el passat 14 de febrer va organitzar la Institució Catalana d'Història Natural de l'IEC a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

El doctor Lutzoni va presentar a la xerrada l'estructura bioinformàtica i les eines (WASABI - Web Accessible Sequence Analysis for Biological Inference) que el seu equip ha desenvolupat durant el projecte AFToL (Assembling the Fungal Tree of Life), per tal d'augmentar significativament la mida de les dades multi-locus en estudis filogenètics. Es van presentar també exemples de com els arbres filogenètics poden ser usats per identificar la diversitat fúngica críptica, no coneguda, estimar també les xarxes tròfiques i el temps necessari per canviar entre diferents models tròfics, i predir els vincles de gens funcionals de genomes sencers.

 

La SCEC aporta una nova mirada a l'antiga Tarraco

El seminari ha aprofundit en l'estudi de les vil·les a la Tarragona romana

La Societat Catalana d'Estudis Clàssics (SCEC), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha organitzat des del passat dimarts 14 de febrer i durant dos dies, un seminari sobre les vil·les de la Tarragona (Tarraco) romana. La SCEC l'ha organitzat conjuntament amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, la Universitat Rovira i Virgili i el Museu Nacional Arqueològica de Tarragona.

Sota el títol d' El territori de Tarraco: vil·les romanes al camp de Tarragona , les sessions, celebrades al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i amb visites als jaciments més destacats, han aportat informació actualitzada sobre les principals viles romanes del Camp de Tarragona, tot combinant l'anàlisi de fonts literàries i iconogràfiques amb l'estudi del territori i de les principals vil·les ordenades geogràficament a partir dels tres grans trams viaris que conflueixen a Tarraco (Tarraco-Barcino, Tarraco-Valentia, Tarraco-Ilerda).