Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat
Mor el doctor Josep Egozcue, membre de l'Institut d'Estudis Catalans

Catedràtic de Biologia, va ser un dels pioners a Espanya en la investigació de tècniques de reproducció assistida que van permetre la fecundació 'in vitro'

 

Josep Egozcue i Cuixart, membre de la Secció de Ciències Biològiques i de la Societat Catalana de Biologia, de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), va morir dimarts passat a Barcelona, als 65 anys d'edat. Egozcue va ser un dels pioners de l'estat espanyol en la investigació de tècniques de reproducció assitida que van permetre la fecundació in vitro. El doctor Egozcue, un dels fundadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), era professor emèrit i va ser secretari general i vicerector de Relacions exteriors i campus amb l'equip del rector Ramon Pascual, època en la qual, entre d'altres, es van elaborar els primers estatuts democràtics de la UAB

Doctor en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en biologia cel·lular, Josep Egozcue, nascut l'any 1940 a Barcelona, va ser catedràtic de Biologia Cel·lular de la UAB i, actualment, dirigia el grup de citogenètica de l'Institut de Biologia Fonamental Vicent Villar Palasí de la mateixa universitat, del qual ha estat secretari general en dues ocasions. També va dirigir el departament de genètica del Centre Regional de Primats d'Oregón (Estats Units) i el departament de citogenètica de l'Institut d'Investigacions Citològiques de València.

La seva vinculació a l'acadèmia nacional de Catalunya es va formalitzar l'any 1992, quan va ingressar a la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC. Des d'aleshores també era soci actiu d'una de les filials, la Societat Catalana de Biologia. A més, des de 1998 fins al 2002, va exercir de tresorer de l'IEC. D'altra banda, va ser membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

En l'àmbit de la recerca i la difusió científica, Josep Egozcue és autor de més de 475 articles científics i més de 90 llibres o capítols. En el camp de la bioètica, ha publicat més de 42 articles científics o capítols de llibre i nombrosos articles de divulgació en diaris i revistes.

Entre d'altres reconeixements, va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1989), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1996) i la Medalla d'Or de l'Institut Universitari Dexeus (1997).

Trajectòria professional de Josep Egozcue (web de la UAB):

 

Alfred Pastor reflexiona a l'IEC sobre les oportunitats que ofereix el mercat interior xinès per a les empreses

El professor de l'IESE i exsecretari d'Estat d'Economia va analitzar l'experiència asiàtica en el cicle 'Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes'

Alfred Pastor, professor d'Economia de l' Escola de Negocis IESE i exsecretari d'Estat d'Economia, va reflexionar sobre les oportunitats que ofereix el mercat interior xinès per a les empreses espanyoles a la conferència Internacionalització: l'experiència asiàtica , que va impartir dilluns passat a la seu de l'IEC. Aquesta és la segona sessió del cicle de deu conferències que, sota el títol genèric de Temes clau de l'economia catalana, reptes i respostes , organitza la Societat Catalana d'Economia de l'IEC.

Alfred Pastor i Pere Puig, president de la Societat Catalana d'Economia
Foto: Montse Catalan

Pastor va assenyalar que la majoria d'empresaris occidentals inverteixen a Xina per fabricar a millor preu per a la resta del món, però "si hagués de pronunciar-me a deu anys vista, crec que tindran èxit les empreses que siguin capaces d'establir-se allí per vendre-hi, és a dir, pensant en el mercat interior xinès".

A criteri del professor Pastor, la internacionalització de l'empresa espanyola i, per tant de la catalana, pot beneficiar-se de l'obertura asiàtica "en la mesura que no es limiti a establir-se allà per fabricar, sinó per a penetrar en el seu mercat interior". En aquest sentit, Pastor està convençut que en els pròxims anys Xina enfortirà la seva capacitat de consum. D'altra banda, la mà d'obra barata, un dels avantatges tradicionals per invertir a Xina com a simple territori on produir amb menys cost, "no durarà sempre i, de fet, ja hi ha indicadors d'increment en alguns sectors, com la construcció, sobretot en grans àrees urbanes".

El repte de conquerir el mercat interior xinès "és summament difícil per a l'empresa espanyola i encara més per a la catalana, amb dimensions massa reduïdes". Per això, Alfred Pastor va apuntar quatre línies d'actuació: enfortir el propi mercat interior, considerant com a tal el mercat europeu; buscar aliances en l'àmbit espanyol i europeu; aprofitar les ganes dels asiàtics d'establir-se en Europa per fer aliances amb les seves empreses, i, finalment, jugar el paper de pont cap als mercats d'Amèrica Llatina.

 

'Cap a on van el valors?' reuneix les reflexions de 51 intel·lectuals sobre el futur dels valors i la seva crisi

El filòsof i membre de l'IEC Josep Maria Terricabras prologa el llibre, coordinat per Jerôme Bindé

El Centre Unesco de Catalunya i Angle Editorial han publicat Cap on van els valors?, un llibre que recull les reflexions de 51 intel·lectuals d'arreu del món, que es qüestionen aspectes sobre el civisme, l'educació i els valors en el marc del segle XXI. El llibre s'ha publicat també en castellà amb el segell d'Icaria editorial i està previst que es tradueixi a una desena de llengües més. El filòsof i membre de l'IEC Josep Maria Terricabras ha estat l'encarregat de prologar aquesta obra que es va presentar dimecres passat a la seu del Centre Unesco de Catalunya.

Josep Maria Terricabras (segon per l'esquerra) durant la presentació del llibre
Foto:Unesco
Un dels objectius del llibre, segons ha explicat el seu coordinador -i subdirector general adjunt de la Unesco per a les ciències socials i humanes-, Jerôme Bindé, ha estat recollir un debat i un diàleg al voltant dels valors, superant el concepte de "discurs únic". En aquest sentit, hi ha participants que consideren que ens aboquem a un conflicte de valors, mentre que altres preveuen que s'implantarà un sistema social de barreja i mestissatge.

En l'obra Josep Maria Terricabras s'inlcina pel 'xoc' perquè segons ha comentat en la presentació, "conflictes de valors n'hi ha sempre, perquè la vida n'és plena". A nivell de gran escala, considera que això pot provocar conflictes importants sobretot quan els valors són molt oposats.

Descarregueu-vos el dossier de premsa:

 

Lluís Quintana-Murci pronuncia una conferència sobre genètica humana

El científic Lluís Quintana-Murci va oferir divendres passat a l'aula de graus de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), la conferència Human Evolutionary Genetics: a useful tool to better understand genomic diversity and susceptibility to infectious diseases .

Quintana-Murci, que treballa a la Unitat de prevenció i teràpia mol·lecular de malalties humanes de l'Institut Pasteur de París, va impartir aquesta sessió que s'emmarca dins del cicle "Seminaris de Recerca en Genètica", organitzat pel Departament de Genètica de la Facultat de Biologia de la UB, conjuntament amb la Societat Catalana de Biologia de l'IEC.