Inici Contacte Subscripció Data: 12/01/2006 Butlletí núm. 76

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 


L'Institut incorpora el llegat del doctor David Cardús
L'Institut d'Estudis Catalans ja disposa del llegat de llibres del doctor David Cardús, del qual va fer donació la seva vídua quan va visitar l'IEC el mes de juliol de l'any passat. El llegat està format per 1.100 llibres sobre física, biologia, medicina, fisiologia i matemàtiques. Les obres han arribat a l'Institut provinents de Houston (EUA).


La vídua del doctor Cardús, durant la visita a l'IEC, amb Salvador Alegret i Ricard Guerrero 

David Cardús, científic català establert des de l'any 1957 als Estats Units, va morir el 3 de juny de 2003 i al llarg de la seva carrera professional va destacar pels seus estudis sobre la rehabilitació cardíaca i el comportament fisiològic dels astronautes.

La vida als Estats Units no va fer oblidar al doctor Cardús en cap moment les seves arrels catalanes, i va fer conèixer al poble nord-americà la identitat i cultura catalanes. Així, el 20 de desembre de 1979 va fundar The American Institute for Catalan Studies, des d'on es difonien diversos aspectes de la cultura i història de Catalunya.


Campos proclama Fill Il·lustre al membre de l'IEC Joan Veny
El poble de Campos ha noment Fill Il·lustre al filòleg Joan Veny, membre de la Secció Filològica de l'IEC. El municipi ha descrit Veny com un "enamorat" de la llengua catalana i ha destacat la seva labor i senzillesa.

La cerimònia va tenir lloc al Convent de la localitat, on es van reunir més de 300 persones, entre les quals hi era Joan Martí, president de la Secció Filològica de l'IEC. Després de l'acte es va inaugurar una exposició dedicada a la vida i els treballs de Veny, on es reculllen 70 fotografies i la seva obra escrita.

A la carrera de Joan Veny destaca L'atles lingüístic del domini català, preparat durant 50 anys. Realitzat a partir d'enquestes de 2.500 preguntes fetes a 190 pobles dels Països Catalans, l'obra reflecteix la realitat plural de la llengua.

Renovació dels  representants de l’IEC al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
Dels 4 tècnics que l’Institut té a la Junta Rectora del PNAE van ser substituïts Francesc Giró i Amigó i Joaquim Gosálbez i Noguera per Josep Gesti Perich, de la Universitat de Girona, i Xavier Llimona i Pagès, de la Universitat de Barcelona i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

Els altres dos que continuen a la Junta són Jordi Sargatal i Antoni Palau.

Nomenament d’un representant de l’IEC al Grup de Treball del Verd Urbà
L’Institut d’Estudis Catalans ha nomenat, a proposta de la Secció de Ciències Biològiques, Josep Maria Vives de Quadres representant de l’IEC en el Grup de treball del verd urbà, que depèn del Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona.