L'IEC lidera un projecte de recuperació de la història intel·lectual catalana

Investigadors de diferents àmbits acadèmics es reuneixen avui en una jornada científica organitzada per la Societat Catalana de Filosofia 

La Societat Catalana de Filosofia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), lidera el projecte Philosophy and Catalan Intellectual History, amb el qual es tracta d’elaborar una ontologia –o estructura conceptual bàsica- de la història intel·lectual del país, que pugui ser utilitzada com a guia per a l’aplicació de la tecnologia de la web semàntica -que permet la comprensió del llenguatge natural pels ordinadors- a les cerques a través d’Internet sobre el pensament i la cultura catalana. 

Filòsofs i investigadors de diferents àmbits acadèmics participen avui, des de primera hora i fins a dos quarts de set del vespre, en una jornada científica organitzada per l’esmentada societat de l’IEC, a la seu de l’Institut a Barcelona.

Entre d'altres objectius, el projecte convoca els investigadors a redescobrir obres intel·lectuals perdudes o gairebé oblidades. És el cas, per exemple, d’autors que van sofrir les conseqüències de la interrupció forçosa imposada per les dues dictadures sofertes durant el segle passat. El professor Pompeu Casanovas, de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, esmenta, a títol d’exemple, el cas de Cristòfor de Domènech, autor de l’obra L'oci d'un filòsof, publicada pòstumament, el 1928 i aviat retirada de circulació “perquè s’atreví a jugar literàriament amb un punt perillós en la Catalunya del noucentisme tardà: el catolicisme”. El professor Casanovas ha col·laborat amb Josep Montserrat, director de les escoles Socials de la Fundació Pere Tarrés, en el desenvolupament del projecte Philosophy and Catalan Intellectual History.

Segons explica Pompeu Casanovas, una de les aplicacions que persegueix el projecte és que una persona que volgués consultar els documents digitalitzats de l’IEC (en format text, microforma, vídeo o àudio) i es trobés al Japó, a la Xina, a Austràlia o a Rússia, podria accedir-hi utilitzant la seva llengua d’origen i formulant les preguntes en llenguatge natural (anglès, rus, xinès, japonès).

En l’obertura de la jornada, Mariona Sanfeliu, investigadora de la UB, ha presentat els materials de la Xarxa Temàtica de Filosofia Catalana, dirigida pel degà de la Facultat de Filosfia de la UB, Jordi Salas. David Ceballos, de la Facultat d’’Econòmiques de la UB, ha informat sobre el projecte “Recerca sobre la Identitat” i, en la darrera ponència del matí, ha intervingut Pompeu Casanovas per explicar les línies estratègiques del VII Programa-Marc de la Unió Europea, destinat a crear la tecnologia europea per l'organització de la segona generació d'Internet. 

En la sessió de la tarda, l’equip de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UABpresentarà el programa europeu SEKT, sobre l’ús de tecnologies de la web semàntica en la recerca i, en concret, s’explicarà l’aplicació efectuada en l’àmbit judicial espanyol. Tancarà la jornada la intervenció dels investigadors V.R. Benjamins i Jesús Contreras, directors d'R+D de l'empresa informàtica iSOCO, que parlaran sobre “Construcció d’ontologies en Humanitats: aplicacions i casos pràctics”. El president de l’IEC, Salvador Giner, intervindrà també en la cloenda de la jornada.


Barcelona, 22 de desembre del 2005



Ramon Perelló.
Cap del Servei de Comunicació, Institut d'Estudis Catalans.
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona.
Tels: (+34) 93 270 16 52 - (+34) 93 270 16 20 (extensió 232) Fax: (+34) 93 270 11 80
rperello@iecat.net - comunicacio@iecat.net  www.iec.cat