Inici Contacte Subscripció Data: 12/05/2005 Butlletí núm. 49

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Salvador Giner participa al cicle de conferències "Recerca i país: contribució de la filosofia i les ciències socials".
Salvador Giner, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials i president de l'IEC, va pronunciar dimecres la conferència La contribució de la Sociologia dins el cicle "Recerca i país: contribució de la filosofia i les ciències socials".

Aquest cicle consta de set conferències programades els mesos d'abril, maig i juny de 2005 coordinades Joan Vila-Valentí, president de la Secció de Filosofía i Ciències Socials.

Consulteu el programa.


Desena edició dels premis Cangur

Dijous es va celebrar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) l'acte de lliurament dels Premis Cangur 2005, un certamen organitzat a Catalunya per la Societat Catalana de Matemàtiques des de 1996 i que té per objectiu la popularització i la promoció de les matemàtiques entre el jovent.

Aquest any s'han inscrit a la prova 13.819 alumnes de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears que s’han repartit en quatre nivells de dificultat. Les proves Cangur han experimentat un augment constant de participació des dels 1.313 alumnes de la primera edició. L’àmbit abasta Catalunya i, des de l'any 2000, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears (on, tanmateix, la gestió de la prova és independent).

La realització de la prova Cangur s'emmarca dins l'organització internacional Le Kangourou sans Frontières, on la SCM participa en representació de Catalunya.

L'acte de lliurament dels premis va estar presidit per Carles Solà, conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Josep Ferrer, rector de la UPC, i Blai Gasol, director General d'Ordenació i Innovació Educativa del Departament d'Educació. En nom del president de l'IEC hi va assistir Joaquim Agulló, president de la Secció de Ciències i Tecnologia.




Josep Ferrer i Joan Pujades parlen de l'Epistolari de Joan Coromines en la sisena conferència dedicada al filòleg català
Entorn de l'Epistolari de Joan Coromines va ser el títol de la sisena conferència del cicle en homenatge del filòleg català amb motiu del centenari del seu naixement que van impartir el filòleg Josep Ferrer i el periodista Joan Pujades.

Posteriorment, va tenir lloc una taula rodona coordinada per Antoni M. Badia i Margarit, de la Universitat de Barcelona i membre de l'IEC. Van intervenir-hi Max Cahner, de la Universitat de Barcelona i la Fundació Pere Coromines; Carles Duarte, filòleg i col·laborador de Joan Coromines; Joan Ferrer, de la Universitat de Girona, i Aina Moll, membre de l'IEC.

L'Institut d'Estudis Catalans vol homenatjar Coromines per la seva "extraordinària aportació al coneixement de la llengua catalana". Amb motiu de l'homenatge a Coromines, l'IEC també acull una petita exposició sobre el filòleg al Pati de la Casa de Convalescència.

El proper dimarts se celebrarà la cloenda del cicle dedicat a Coromines amb les intervencions d'Antoni Riera, vicepresident, Joan Martí, president de la Secció FIlològica, Antoni M. Badia i Margarit, membre de l'IEC, i Joan Martí i Ramon Vilaseca, director general d'Universitats de la Generalitat.





L'IEC participa a l'acte de  lliurament del XVII Premi Internacional Catalunya 2005
Salvador Giner, president de l'IEC, va assistir divendres 13 de maig a l'acte de lliurament del XVII Premi Internacional de Catalunya que aquest any ha reconegut l'antropòleg Claude Lévi-Strauss. En aquesta ocasió, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, es va desplaçar a París per lliurar el guardó al filòsof i antropòleg a l'Acadèmia Francesa.

Lévi-Strauss, representant de l'estructuralisme, està considerat "l'últim gran pensador viu del segle XX", en paraules del filòsof Xavier Rubert de Ventós, membre del jurat.

El premi està dotat amb 80.000 euros i una obra d'art. A l'edició d'enguany s'hi han presentat un total de 257 candidatures.


L'Informe del Canvi Climàtic es presentarà a la Generalitat el proper 17 de maig
El proper dimarts 17 de maig es presentarà al Palau de la Generalitat l'Informe del Canvi Climàtic dirigit per Josep Enric Llebot, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC, i promogut i subvencionat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya (CADS) i pel Servei Meteorològic de Catalunya.

A més, l'IEC signarà un conveni de col·laboració amb Caixa de Girona, Caixa de Sabadell i Caixa Terrassa pel qual aquestes tres entitats finançaran la publicació del projecte amb 10.000 euros cadascuna.

L’objectiu de l’Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya és posar a disposició de tothom i, en especial de les persones responsables de la gestió pública al nostre país, l’estat de la qüestió sobre aquest fenomen i d’aquesta forma poder elaborar una estratègia d’actuació preventiva dels seus efectes a casa nostra.

Aquest acte s'havia de celebrar inicialment el dia 15 de febrer, però es va ajornar per la mort de Josep Laporte, president de l'IEC.





L'IEC presenta les obres completes de Pompeu Fabra el 18 de maig

El proper 18 de maig a les 12 hores, l'IEC presentarà en roda de premsa les obres completes de Pompeu Fabra. Aquesta edició és fruit d'un conveni signat el desembre de 2002 per l'IEC, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears. Joan Solà i Jordi Mir han encapçalat el projecte.

Assistiran a la roda de premsa Miquel Pueyo, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Miquel Melià, director general de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, Jordi Mir i Joan Solà, directors de l'obra, i Salvador Giner, president de l'IEC.

Posteriorment, a les 19 hores, tindrà lloc a l'IEC l'acte de presentació de l'obra.



La Societat Catalana de Química celebra el Bicentenari de la Fundació de l'Escola de Química de la Junta de Comerç
Dimarts vinent tindrà lloc la celebració dels "Dos-cents anys de química a Catalunya (1805-2005)". Bicentenari de la Fundació de l'Escola de Química de la Junta de Comerç.

 A l'acte hi intervindran Carles Solà, conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat; Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Àngel Messeguer, president de la Societat Catalana de Química; Antoni Roca, president de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica; Miquel Gassiot, de l'Institut Químic de Sarrià i Agustí Nieto-Galán, de la Universitat Autònoma de Barcelona.





Primera edició de Recercat a Esparreguera
L'Institut Ramon Muntaner inaugura el proper 21 de maig a Esparreguera la primera edició de "Recercat: Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana", que té per objectiu convertir-se en "el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori".

La Jornada constarà d'una fira, presentació d'exposicions i taules rodones i diversos premis de reconeixement.

En nom de l'Institut hi assistirà Salvador Alegret, vicepresident.