Inici Contacte Subscripció Data: 05/05/2005 Butlletí núm. 48

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

El Parlament ret homenatge a Josep Laporte
El Ple del Parlament del dia 5 de maig va retre homenatge a la memòria de Josep Laporte, president de l'IEC i exdiputat mort el passat 15 de febrer. Carme-Laura Gil va pronunciar les paraules de record abans del començament del Ple. Gil va elogiar la "fortalesa moral" i la "jerarquia intelectual i personal" del que va ser conseller de la Generalitat a la dècada dels vuitanta.

En paraules de Gil, "com a conseller i diputat durant dotze anys, Laporte va ser el constructor dels dos pilars de la nostra societat del benestar, la sanitat i l' educació".

Gil va recordar també la seva trajectòria com a professor universitari i va destacar el fet que fos un dels primers a instaurar el català a les classes.

Després del discurs, l'hemicicle va guardar un emotiu minut de silenci en memòria de Laporte.

A l'acte hi van assistir l'equip de govern de Laporte integrat per Salvador Giner, Salvador Alegret i Antoni Riera, a més dels fills del doctor Laporte.


Manuel Font i Altaba, membre numerari de l'IEC, mor a Barcelona als 83 anys

Manuel Font i Altaba, membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC des de 1986, va morir a Barcelona el passat 30 d'abril a l'edat de 83 anys. Font i Altaba era llicenciat en química i doctor en farmàcia i en ciències naturals per la Universitat de Barcelona i especialista en mineralogia i cristal·lografia, camps en què ha publicat més de cent cinquanta articles de recerca i alguns llibres.

Fou professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Barcelona, i catedràtic de Cristal·lografia, Mineralogia i Mineralotècnia de la Universitat de Barcelona
.

Consulteu les publicacions que va fer a l'IEC.


L'IEC, escenari de la presentació del llibre Vols clonar-te?

L'Institut d'Estudis Catalans va ser l'escenari de la presentació del llibre Vols clonar-te? Ciència i ètica de la clonació humana d'Arlene Judith Klotzko,
especialista en bioètica, advocada i professora.

«A partir dels darrers descobriments científics en l'àrea de la clonació i amb una prosa àgil, plena d'al·lusions a la literatura, la psicologia, l'art, la música i el cinema, Vols clonar-te? descriu el nou món de possibilitats que s'obre davant nostre. Perquè la perspectiva de la clonació humana desperta les nostres esperances més ocultes, però també els nostres temors més foscos, que ens fan pensar en un canvi radical de la condició humana».

A la presentació van assistir-hi Salvador Alegret, secretari general, Manuel Costa, vicerector de Política Científica de la Universitat de València, Montserrat Bordes, professora de filosofia de la Universitat Pompeu Fabra, i Anna Veiga, directora de la Secció de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció de l'Institut Universitari Dexeus.


Xavier Terrado parla sobre L'Onomasticon que ara podem fer
Xavier Terrado, de la Universitat de Lleida, va pronunciar la cinquena conferència del cicle en homenatge a Joan Coromines amb motiu del centenari de la seva naixença. Terrado va parlar sobre L'Onomasticon que ara podem fer.

L'IEC vol homenatjar Coromines per la seva "extraordinària aportació al coneixement de la llengua catalana" i, a través d'aquest cicle de conferències, fer conèixer i divulgar l’obra de qui fou "membre de l’Institut, patriota exemplar i lingüista insigne".

Amb motiu de l'homenatge a Coromines, l'IEC també acull una petita exposició sobre el filòleg al Pati de la Casa de Convalescència.




Abel Mariné pronuncia el discurs d'ingrés a la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC
Abel Mariné, expert en nutrició i bromatologia i nomenat membre de l'IEC l'abril de 2003, va llegir dilluns el seu discurs d'ingrés a la Secció de Ciències Biològiques. Mariné, doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, va parlar sobre Les amines biògenes en els aliments: història i recerca en el marc de les ciències de l'alimentació.

Mariné és actualment Catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i responsable de la Xarxa temàtica de Nutrició, finançada pel Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Llegiu el discurs complet.


L'IEC participa a la Setmana de la Poesia 2005
L'Institut d'Estudis Catalans participa en la novena edició de la Setmana de la Poesia que organitza l'Institut de Cultura de Barcelona. El pati de la Casa de Convalescència acull durant els primers dies de maig diversos poetes amb l'objectiu d'apropar al textos d'autors d'arreu del món.

Barcelona Poesia té programades 65 activitats i reuneix poetes dels cinc continents. La Setmana coincideix en aquesta edició amb l'Any del Llibre i la Lectura.




L'Informe del Canvi Climàtic es presentarà a la Generalitat el proper 17 de maig
El proper dimarts 17 de maig es presentarà al Palau de la Generalitat l'Informe del Canvi Climàtic dirigit per Josep Enric Llebot, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC, i promogut i subvencionat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya (CADS) i pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquest acte s'havia de celebrar inicialment el dia 15 de febrer, però es va ajornar per la mort de Josep Laporte, president de l'IEC.

L’objectiu de l’Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya és posar a disposició de tothom i, en especial de les persones responsables de la gestió pública al nostre país, l’estat de la qüestió sobre aquest fenomen i d’aquesta forma poder elaborar una estratègia d’actuació preventiva dels seus efectes a casa nostra.




L'IEC presenta les obres completes de Pompeu Fabra el 18 de maig

El proper 18 de maig l'IEC presentarà les obres completes de Pompeu Fabra. Aquesta edició és fruit d'un conveni signat el desembre de 2002 per l'IEC, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears. Joan Solà i Jordi Mir han encapçalat el projecte.


La Universitat Politècnica de Catalunya acull el lliurament dels Premis Cangur 2005
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acollirà el dia 12 de maig l'acte de lliurament dels Premis Cangur 2005, un certamen organitzat a Catalunya per la Societat Catalana de Matemàtiques des de 1996 i que es marca com a objectiu la popularització i la promoció de les matemàtiques entre el jovent.

L'acte de lliurament dels premis estará presidit per Carles Solà, conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació i hi assistiran l'avui Salvador Giner, president en funcions de l'IEC, Josep Ferrer, rector de la UPC, i Blai Gasol, director General d'Ordenació i Innovació Educativa del Departament d'Educació.

La desena edició del Cangur celebrada enguany ha aplegat 15.000 alumnes de més de 450 centres.