Inici Contacte Subscripció Data: 17/03/2005 Butlletí núm. 42

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Montserrat Martí i Bas, col·laboradora de l'IEC, va morir diumenge passat a Barcelona

Montserrat Martí i Bas, estreta col·laboradora i treballadora de l'Institut d'Estudis Catalans, va morir a Barcelona el passat 13 de març, als 88 anys d'edat. Martí va ser secretària de l'IEC en l'època de la clandestinitat i va impulsar innumerables activitats culturals.

Martí va néixer a Barcelona l'any 1916 i cursà la carrera de bibliotecària. Va tenir professors destacats com Jordi Rubió i Balaguer, Carles
Montserrat Martí, al fons, l'any 1952 en una
reunió al domicili de Puig i Cadafalch


Riba i Ferran Soldevila. L'any 1942 va conèixer Ramon Aramon i Serra que la va contractar com a secretària de l'Institut d'Estudis Catalans (encara a la clandestinitat) presidit llavors per Josep Puig i Cadafalch.

Va ser una de les fundadores de Miramar, plataforma cultural de joves que promovia debats i formació. També va publicar la Bibliografia catalana recent a Serra d'Or, i cal destacar d'entre els seus treballs les bibliografies de personatges cabdals com Fabra, Carner i Nicolau d'Olwer.


Mor l'historiador Pierre Bonnassie, membre corresponent de l'IEC

Pierre Bonnassie, historiador i membre corresponent de l'Institut d'Estudis Catalans des de 1987, va morir a Tolosa de Llenguadoc dilluns 14 de març. Bonnassie era professor emèrit de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc i doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i va centrar els seus estudis en l'alta edat mitjana a Catalunya.



L'Associació punt.CAT celebra la seva Assemblea General a l'IEC
L'Institut d'Estudis Catalans va acollir dimarts l'Assemblea General Ordinària de l'Associació punt.CAT, entitat que persegueix la creació d'un domini propi per a la comunitat lingüística catalana a la xarxa.

A l'Assemblea es van donar a conèixer els nous membres de l'associació i es va llegir l'Informe del seu president. També es va procedir a avaluar l'estat actual de la candidatura per a l'obtenció del domini punt.CAT i es va presentar l'informe sobre la constitució de la fundació punt.CAT. Per últim, es va aprovar la liquidació de comptes de l'any 2004 i el pressupost per a l'any 2005.



Cicle de conferències dedicades a l'Aire i el Medi
Josep C. Vergés, secretari de la Societat Catalana d'Economia, va pronunciar dilluns la desena conferència del cicle l'Aire i el Medi que va portat per títol La criminalització de l'aire: un cas a Tarragona.

Les jornades dedicades a l'Aire i el Medi que l'IEC celebra cada setmana fins al proper 6 d'abril, tracten de factors com la contaminació, el canvi climàtic i la meteorologia, però també de com gestionar l’aire, de com les seves característiques influencien els conreus, de com era l’aire del passat, de l’aire com a element transmissor de sensacions, olors i perfums i de com ha estat considerat en la història del pensament.
 
Els conferenciants són: Josep C. Vergés, Jordina Belmonte, Antoni Bosch-Veciana, Javier Martín Vide, Josefina Plaixats, Bernat Codina, Ramon Viader Guixà, Josep Enric Llebot, Josep Maria Bayona, Xavier Rodó, Josep Esteve i Pardo i Rusell Monson.




L'IEC presentarà el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans el proper 23 d'abril

El dia de Sant Jordi es presentarà a l'IEC el primer volum del projecte La ciència en la història dels Països Catalans, dirigit per dos membres de l'Institut: l'historiador de la ciència i microbiòleg, Dr. Ramon Parés i Farràs, i l'arabista, Dr. Joan Vernet i Ginés.

Aquest projecte, que consta de dos volums, es va presentar el 19 de desembre de 2001 a l'Aula Magna de la Universitat de València i pretén oferir al públic de llengua catalana una història social de la ciència des de la Catalunya comtal fins la Guerra Civil Espanyola i aportar-ne una visió homogènia i una  perspectiva moderna i actual.

El primer volum ha vist finalment la llum aquest 2005 gràcies a una intensa tasca de molts col·laboradors i, especialment, de la Universitat de València, que s'ha fet càrrec de la publicació.

La presentació del proper 23 d'abril estarà presidida pel conseller d'Universitats, Carles Solà, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs, i el president en funcions de l'IEC, Salvador Giner. L'acte s'inclourà dins l'Any del Llibre i la Lectura.


Salomó Marquès Sureda, nou president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana
Salomó Maquès i Sureda ha estat elegit com a nou president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana en substitució de Jordi Monés i Pujol-Busquets.



Francesc Fontbona coordina la segona edició revisada del llibre La Casa de Convalescència
L'historiador Francesc Fontbona, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, coordinarà la revisió del llibre La Casa de Convalescència per fer-ne una segona edició. En aquesta tasca també intervenen l'autora de l'obra, Rosa M. Garcia, el fotògraf Manel Armengol i l'arquitecte que dugué a terme la reforma de la Casa de Convalescència, Àngel Valdés.


Les ponències dels Premis de l'IEC lliuren la proposta d'adjudicació a la Secretaria General
Totes les ponències dels Premis de l'IEC i de les borses d'Estudi han lliurat la proposta d'adjudicació a la Secretaria General perquè sigui considerada pel Ple del dia 4 d'abril.

La 74a edició dels premis de l'Institut d'Estudis Catalans, que es lliuraran el proper 22 d'abril, ha reunit un total de 98 candidatures que aspiren als 39 premis que la institució atorga per Sant Jordi (21 generals, 12 premis per a estudiants i 5 borses d'estudi).


La Càtedra Unesco de l'IEC participa en el 5th International Symposium on Bilingualism que se celebra a la Univesitat Politècnica de Catalunya
La Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l'IEC és un dels patrocinadors del 5th International Symposium on Bilingualism que se se celebrarà a la Universitat Politècnica de Catalunya del 20 al 23 de març. Aquest simposi està organitzat per la
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB); la Universitat Pompeu Fabra (UPF); i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El director de la Càtedra, Joan A. Argenter, forma part del comitè organitzador local i alhora del comitè científic.

Es tracta d'un esdeveniment de gran rellevància científica i acadèmica que pot comportar la creació d’un centre internacional d’investigació sobre multilingüisme radicat a Catalunya. També cal destacar que és la primera vegada que International Symposium on Bilingualism es fa en un Estat no angloparlant.