Inici Contacte Subscripció Data: 24/02/2005 Butlletí núm. 39

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

L'IEC posa en marxa el mecanisme per a l'elecció del nou president de la institució
L'Institut d'Estudis Catalans ha posat en marxa el mecanisme que preveu el Reglament de Règim Interior per a l'elecció del nou president de la institució després de la mort de Josep Laporte el passat dia 15 de febrer.


Jordi Castellanos pronuncia el seu discurs d'ingrés a la Secció Històrico-Arqueològica
El filòleg Jordi Castellanos va pronunciar el passat 24 de febrer el seu discurs d'ingrés a la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC que va portar per títol
Escriure amb el ritme de la sang. Notes sobre la represa de la novel·la (1925-1929). A l'acte, celebrat a la sala Nicolau d'Owler de l'IEC va ser presidit per Albert Balcells.

Castellanos, doctor en literatura catalana contemporània, ha estat professor a la Universitat de Durham i actualment ho és a la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre les seves obres, destaquen una sèrie de monografies, aplegades en dos volums (Literatures, vides i ciutats, 1997; Intel·lectuals, cultura i poder, 1998) i la Guia de la literatura catalana contemporània, que constitueix l'única antologia de la crítica catalana. També és un dels fundadors de la revista de llengua i literatura catalanes Els Marges, de la qual és codirector des del 1990.


Cicle de conferències dedicades a l'Aire i el Medi
 
Aquesta setmana, Josep Enric Llebot, catedràtic de la UAB i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, ha estat l'encarregat de pronunciar la setena conferència del cicle l'Aire i el Medi que ha portat per títol Podem veure el canvi del clima?

Llebot, doctor en Ciències Físiques, és un gran expert en la temàtica referent al canvi climàtic. Tant és així que ha estat el director de l'Informe sobre el Canvi Climàtic elaborat per l'IEC
i subvencionat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya (CADS) i pel Servei Meteorològic de Catalunya.

 Les jornades dedicades a l'Aire i el Medi que l'IEC celebra cada setmana fins al proper 6 d'abril, presenten l’aire com a element alterat per la societat actual. Es tracta, per tant, de factors com la contaminació, el canvi climàtic i la meteorologia, però també de com gestionar l’aire, de com les seves característiques influencien els conreus, de com era l’aire del passat, de l’aire com a element transmissor de sensacions, olors i perfums i de com ha estat considerat en la història del pensament.
 
 Els conferenciants són: Josep C. Vergés, Jordina Belmonte, Antoni Bosch-Veciana, Javier Martín Vide, Josefina Plaixats, Bernat Codina, Ramon Viader Guixà, Josep Enric Llebot, Josep Maria Bayona, Xavier Rodó, Josep Esteve i Pardo i Rusell Monson.




 La Generalitat crea la comissió organitzadora del centenari del naixement de Joan Coromines
La Generalitat de Catalunya, impulsora de la celebració del centenari del naixement del filòleg i membre de l'IEC Joan Coromines arran d'una iniciativa de l'IEC, ha constituït la comissió organitzadora de la commemoració d'aquest aniversari. L'Institut d'Estudis Catalans és un dels membres de la Comissió i ha designat Antoni M. Badia per formar-ne part.


La Societat Catalana de Física prepara els actes per commemorar l'Any Mundial de la Física
Amb motiu de la celebració de l'Any Mundial de la Física, la Societat Catalana de Física, filial de l'IEC i part integrant de la Comissió per l'AMF2005 a Catalunya constituïda a l'IEC el passat mes de setembre, presentarà el proper dijous dia 10 de març a les 12 hores en roda de premsa els diferents actes previstos per a commemorar  aquest any dedicat a la física.

El lloc web www.amf2005.org permet connectar amb institucions i entitats que organitzen actes i dóna informació actualitzada sobre l'Any Mundial de la Física.


 Reunió de ponències per als premis de l'IEC
Després de la presentació de les candidatures per als premis de l'IEC, que es lliuraran el proper 22 d'abril, les diferents ponències deliberen per a decidir els guanyadors d'aquesta edició. De moment, ja s'han reunit les dels premis següents: Borses d'estudi Generalitat de Catalunya; Premi Mas Molas; Premi Marià Aguiló; Borses d'estudi Països Catalans; Borses d'estudi Abelard Fàbrega; Premi Solé Sabarís; Premi Prat de la Riba; Premi Pròsper de Bofarull; Premi Givanel i Mas; Borses d'estudi EI - IEC.


 La Societat Catalana de Biologia organitza una conferència sobre l'homínid Pau
Aquest dimecres, Salvador Moyà-Solà, paleontòleg descobridor de l'homínid Pau, ha pronunciat la conferència
Pierolapithecus catalaunicus i darrers descobriments sobre l'evolució dels hominoideus a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. L'acte va ser organitzat per la Societat Catalana de Biologia, el Departament de Biologia Animal de la UB i la revista Omnis Cellula.

El Pierolapithecus catalaunicus, un primat fòssil datat fa uns 13 milions d'anys descobert per l'equip de Salvador Moyà-Solà el desembre del 2002 als Hostalets de Pierola, podria ser l'últim avantpassat comú de l'home i els grans simis.