Inici Contacte Subscripció Data: 10/02/2005 Butlletí núm. 37

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Alfred Giner-Sorolla, membre corresponent de l'IEC, va morir dimarts a Vinaròs

Alfred Giner Sorolla, científic i poeta, va morir el passat dimarts 8 de febrer a l'edat de 86 anys. Nascut a Vinaròs el 1919, l'any 1944 va llicenciar-se en Ciències químiques a la Universitat de València i el 1946 va obtenir la llicenciatura en Farmàcia a la Universitat de Madrid. Va fer el doctorat en Farmàcia a la Universitat de Barcelona, on va investigar sobre tuberculosi en uns anys en què aquesta malaltia feia molts estralls entre la població. Va treballar com a investigador i professor a Nova York, Cambridge i Tampa (Florida).

El seu tema de recerca principal fou el disseny, la síntesi i el desenvolupament d’agents per tal de ser avaluats com a immunoestimulants contra el càncer i contra diferents virus.

L'interès i l'afició de Giner Sorolla per la ciència no eren menors que els que sentia per la poesia i per la seva llengua. El 1972 va publicar el primer llibre de poesia Dol duen les flames i Al·legòriques, recull de poemes sobre la guerra civil.L'IEC inaugura el cicle de conferències dedicat a L'aire i el medi

Aquest dimecres l'Institut d'Estudis Catalans ha inaugurat la quarta i darrera edició de les jornades dedicades als quatre elements fonamentals. Aquest últim cicle de conferències pretén tractar, en un sentit ampli, les interrelacions entre l’aire i el medi ambient.

La primera conferència va anar a càrrec de l'escriptor Albert Manent (foto), que va exposar Notes sobre el vent en la literatura culta i en la popular de Catalunya. La conferència  va estar coordinada per la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

Les jornades presentaran l’aire com a element pertorbat per la societat actual i, per tant, es parlarà de contaminació, canvi climàtic i meteorologia, però també tractaran de com es pot gestionar l’aire, de com les seves característiques influencien els conreus, de com era l’aire del passat, de l’aire com a element transmissor de sensacions, olors i perfums i de com ha estat considerat en la història del pensament.

Els conferenciants són: Josep C. Vergés, Jordina Belmonte, Antoni Bosch-Veciana, Javier Martín Vide, Josefina Plaixats, Bernat Codina, Ramon Viader Guixà, Josep Enric Llebot, Josep Maria Bayona, Xavier Rodó, Josep Esteve i Pardo i Rusell Monson.
Salvador Alegret assisteix a la inauguració de la Trobada del Consell de les Comunitats Catalanes a l'Exterior celebrada a Girona
El secretari general de l'IEC, Salvador Alegret, va assistir dimarts al sopar d'inauguració de la Trobada del Consell de les Comunitats Catalanes a l'Exterior que es va celebrar a Girona.

Aquest Consell és un òrgan amb caràcter assessor i col·legiat de consulta i participació de les comunitats catalanes d'arreu del món, constituit per la Llei 18/1996, de 27 de desembre. Hi tenen representació les comunitats catalanes de l'exterior, l'Administració de la Generalitat, els partits polítics amb representació parlamentària i diferents institucions catalanes amb competències en àmbits d'interès pels casals. 

Des de la fundació del Consell, l'any 1996,  l'IEC hi ha estat representat per Josep M. Muntaner i Pasqual (1997 - 2000), August Bover (2000 - oct 2004) i, a partir de l'octubre de 2004, Salvador Alegret.

El Consell està adscrit al Departament de Governació i Administracions Públiques, mitjançant la Secretaria de Cooperació Exterior, i té com a funcions: assessorar el Govern sobre les línies generals, objectius i iniciatives específiques en les seves relacions amb les comunitats catalanes;  elaborar informes, a petició del Govern, sobre l'estat, la situació i l'evolució de les relacions entre les comunitats catalanes i fomentar les relacions entre elles, i entre les comunitats i Catalunya i les seves institucions.


Escolars de l'Hospitalet visiten la Casa de Convalescència
La Casa de Convalescència, seu de l'Institut d'Estudis Catalans, ha rebut aquesta setmana la visita de dos grups d'alumnes d'ensenyament secundari de l'Escola Montessori de l'Hospitalet de Llobregat. Aquestes visites, que han tingut lloc dilluns i dimecres, s'inscriuen en el calendari de portes obertes dedicades als escolars que l'IEC celebra regularment.


98 candidatures opten als 39 premis que atorga l'Institut d'Estudis Catalans
La 74a edició dels premis de l'Institut d'Estudis Catalans ha reunit un total de 98 candidatures que aspiren als 39 premis que la institució atorga per Sant Jordi (21 generals, 12 premis per a estudiants i 5 borses d'estudi).

Dels 21 premis generals, 14 corresponen a l'àmbit de les humanitats (amb 24 candidatures), i 17 a l'àmbit de la ciència (amb 7 candidatures). Pel que fa als premis per a estudiants, convocats per les societats filials de l'IEC, 4 són de l'àmbit de les humanitats (9 candidatures) i 8 corresponen a ciència (28 candidatures).

Per últim, s'han presentat 20 candidats a les 5 borses d'estudis convocades.
El proper dia 15 de març és la data límit per a presentar la proposta de guanyadors.


Oriol Nel·lo pronunciarà la tercera conferència del cicle Perspectives del segle XXI: Població, societat i país
Oriol Nel·lo, secretari per a la Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, serà l'encarregat  de pronunciar la cinquena conferència del cicle Perspectives del segle XXI: Població, societat i país, que portarà per títol El territori: dinàmiques i polítiques. L'acte tindrà lloc a l'IEC el proper dimecres 16 de febrer a les 19 hores.

L’Institut d’Estudis Catalans va presentar el 18 d'octubre aquest segon cicle de conferències que està coordinat pel sociòleg i vicepresident de l'IEC Salvador Giner, i que finalitzarà el proper 9 de maig. El cicle ha reunit ja personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català com Josep Laporte, Jordi Pujol, Josep Maria Castellet i Anna Cabré. La resta de conferenciants són Oriol Homs i Josep M. Puig i Salellas.

Consulteu el díptic del cicle.

Declaració de l'IEC sobre el primer cicle de conferències, Recerca i País.