Inici Contacte Subscripció Data: 27/01/2005 Butlletí núm. 35

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Jornada d'homenatge al naturalista menorquí Joan-Joaquim Rodríguez Femenias
Amb motiu de la celebració del centenari de la mort de naturalista Joan-Joaquim Rodríguez Femenias (1839-1905), l'Institut d'Estudis Catalans i l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) van dedicar-li dimarts passat una jornada d'homenatge.

Aquest naturalista menorquí va destacar al segle XIX pels estudis que va fer de botànica, algologia i zoologia, sobretot de les Illes. A ell es deuen, per exemple, descobriments com el de l'alga 'Laminaria rodriguezii', una espècie considerada endèmica del mar Mediterrani. Rodríguez Femenias també és l'autor d'un tractat sobre la flora menorquina que data de 1904, una llista amb totes les plantes que hi ha a l'illa que no s'ha actualitzat fins l'any passat.

En l'homenatge, el director de l'IME, Josep Miquel Vidal, va parlar sobre la relació epistolar entre el naturalista menorquí i el botànic Frederic Trèmols. Les cartes eren, durant el segle XIX, l'única manera que tenien els científics de posar-se en contacte i intercanviar experiències.

L'IME ja va començar a homenatjar la figura de Rodríguez Femenias l'any 2003 amb la publicació del llibre Joan-Joaquím Rodríguez Femenias, una naturalista menorquí del segle XIX, i enguany es faran actes a l'illa de Menorca.


Presentació del Nomenclàtor oficial de la toponímia major de Catalunya a Tremp
El dijous 27 de gener, Joan-Anton Rabella, tècnic de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC, va presentar el Nomenclàtor al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp. Aquest acte va estar organitzat pel CNL Lleida i el SCC Pallars Jussà.

El Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya és una obra que recull gairebé 40.000 topònims oficialitzats i que, d'acord amb la Resolució 563/V del Parlament de Catalunya, de 7 de maig de 1998, ha de ser un treball de referència per a l'edició de cartografia, retolació de guies de viatge i altres productes informatius.

Aquesta publicació es compon de dues parts: en primer lloc, un bloc de fulls municipals agrupats per comarques, amb la cartografia del municipi com a eina bàsica de localització, a més d'altres informacions complementàries i, en segon lloc, un índex toponímic format per una llista alfabètica de topònims amb les dades de tipologia i localització.


L'investigador Joan Massagué, finalista dels premis Català de l'Any
El científic i membre corresponent de l'Institut d'Estudis Catalans Joan Massagué va ser un dels finalistes del premi Català de l'Any que va lliurar dimecres El Periódico de Catalunya.

L'objectiu del premi és el de reconèixer públicament aquells homes i dones que, amb el seu treball, contribueixen al progrés de Catalunya, a la seva projecció internacional o a la divulgació de la seva cultura.

Massagué, doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, va ser guardonat l'any passat amb el Premi Príncep d'Asturies d'Investigació per haver contribuït, amb els seus nombrosos treballs, a un millor coneixement dels mecanismes pels quals s'originen les metàstasis tumorals.