Institut d'Estudis Catalans
Inici Contacte Subscripció Data: 13/01/2005 Butlletí núm. 33

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa

 

Reunió de l'IEC amb  la Comissió de Societats Filials

El passat dimarts l'Institut d'Estudis Catalans va celebrar la reunió anual amb la Comissió de Societats Filials, presidida per Josep Laporte, president de l'IEC, Salvador Alegret, secretari general, Antoni Riera, vicepresident, Ramon Corbella, gerent, i Mercè Durfort, delegada de l'IEC per a les Societats Filials.


 
Després d'aprovar l'acta de la reunió del 26 de novembre de 2003, Josep Laporte va exposar la relació econòmicoadministrativa entre l'IEC i les Societats filials. Posteriorment, Salvador Alegret va presentar el nou web de l'Institut i el portal de revistes implementats durant el curs passat.

Per la seva part, Antoni Riera va fer una síntesi dels treballs preliminars de la Comissió que prepara la celebració del centenari de la institució l'any 2007. Per últim, es va exposar l'informe de la Comissió de Publicacions abans de donar pas al torn de paraules.


Anna Cabré parlarà sobre la població de Catalunya en el marc del cicle Perspectives del segle XXI: població, societat i país que organitza l'IEC

Anna Cabré, doctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà el proper dimecres la conferència La població a Catalunya, perspectives per al segle XXI a l'IEC dins el marc del cicle Perspectives del segle XXI: població, societat i país.

L’Institut d’Estudis Catalans va presentar el passat dilluns 18 d'octubre aquest segon cicle coordinat pel sociòleg i vicepresident de l'IEC Salvador Giner, i que finalitzarà el 9 de maig de 2005. Les conferències han reunit ja personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català com Josep Laporte, Jordi Pujol i Josep Maria Castellet. La resta de conferenciants són Oriol Homs i Josep M. Puig i Salellas, Oriol Nel·lo,

En aquest marc es tractaran globalment un conjunt de temes cabdals per al nostre país avui i en el futur proper: la demografia, les migracions, la salut pública, la cultura incloent-hi un dels seus components més crucials: el lingüístic, la ciència, l’economia i el mercat de treball.

Consulteu el díptic del cicle.

Declaració de l'IEC sobre el primer cicle de conferències, Recerca i País.


L'IEC acull la reunió de seguiment del conveni entre el Govern Balear i l'Institut
La Comissió de seguiment del conveni establert entre el Govern Balear i l'IEC es va reunir el passat dimecres per a avaluar els diferents projectes en curs, la situació actual del finançament i les perspectives de futur.

Formen part de la Comissió Francesca Pascual, directora general de la Presidència del Govern Balear; Catalina Sureda, directora general de Cultura, i Miquel Melià, director general de Política Lingüística.

Per part de l'IEC, Salvador Alegret, secretari general; Joan Martí, president de la Secció Filològica, i Francesc González-Sastre, secretari científic.


La Càtedra Ferrater Mora ret homenatge al biòleg i filòsof Ramon Turró amb motiu del cent-cinquantè aniversari del seu naixement
La Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona juntament amb l'Ajuntament de Malgrat de Mar van organitzar els dies 16 i 17 de desembre un Simposi sobre l'obra i el pensament del biòleg i filòsof Ramon Turró amb motiu del cent-cinquantè aniversari del seu naixement.

Turró, que estudià Medicina a Barcelona, va ingressar a l'IEC l'any 1911 i va ser membre fundador de la Secció de Ciències. Fou membre de l’Acadèmia de Medicina de Barcelona i presidí el Laboratori de Ciències Mèdiques del 1908 al 1910.

També fou soci fundador i president de la Societat de Biologia de Barcelona (després Societat Catalana de Biologia) i de la Societat Catalana de Filosofia.

 Aquest Simposi va contribuir a recuperar i a divulgar l' obra de Turró, tant des del vessant filosòfico-humanístic com des del vessant científic.

Articles de premsa.
Nota sobre els ponents.