Inici Contacte Subscripció Data: 04/11/2004 Butlletí núm. 25

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

 

Jordi Pujol parlarà sobre immigració en el marc del cicle Perspectives del segle XXI: població, societat i país que organitza l'IEC
Jordi Pujol, antic president de la Generalitat de Catalunya, pronunciarà el proper dimecres la conferència Immigració: gent i país a l'IEC dins el marc del cicle de conferències Perspectives del segle XXI: població, societat i país.

L’Institut d’Estudis Catalans va presentar el passat dilluns 18 d'octubre aquest segon cicle coordinat pel sociòleg i vicepresident de l'IEC Salvador Giner, i que finalitzarà el 9 de maig de 2005. Les conferències reuniran personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català com Josep Laporte, Jordi Pujol, Anna Cabré, Oriol Nel·lo, Josep Maria Castellet, Oriol Homs i Josep M. Puig i Salellas.

En aquest marc es tractaran globalment un conjunt de temes cabdals per al nostre país avui i en el futur proper: la demografia, les migracions, la salut pública, la cultura incloent-hi un dels seus components més crucials: el lingüístic, la ciència, l’economia i el mercat de treball.

Consulteu el díptic del cicle.

Declaració de l'IEC sobre el primer cicle de conferències, Recerca i País.



L'Institut d'Estudis Catalans dedica una jornada a debatre el Tractat pel qual s'estableix una constitució per a Europa

El proper dijous 18 de novembre l'IEC dedicarà una jornada a debatre el Tractat de la Constitució Europea que es va signar el passat 29 d'octubre a Roma.

El notari i membre de l'IEC Josep M. Puig Salellas serà l'encarregat de coordinar el debat, en el qual intervindran Carles Gasòliba, membre de l'IEC i ex diputat al Parlament Europeu; Eduard Roig, professor de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona; Alejandro Saiz, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc; i Enoc Albertí, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

Josep Laporte, president de l'IEC, serà l'encarregat de presentar l'acte, que tindrà lloc el 18 de novembre, a les 18.30 hores a la Sala Prat de la Riba de l'IEC.




L'historiador i membre corresponent de l'IEC José Luis Martín mor víctima d'un càncer

El catedràtic d'Història Medieval i membre corresponent de l'IEC José Luis Martín va morir el passat 17 d'octubre víctima d'un càncer. Martín, nascut a Salamanca l'any 1936, ha estat un intel·lectual intensament compromès a nivell social i polític.

Especialitzat en Història Medieval a la Universitat de Barcelona, va aconseguir la càtedra d'Història de l'Edat Mitjana a la Universitat de Salamanca, on va destacar per la seva militància antifranquista. Durant la dècada dels seixanta es va implicar de ple en els moviments contra el règim, les activitats clandestines i les primeres protestes universitàries.

Va estar al capdavant de l' organització del Congreso de Historia de Salamanca i, durant els anys noranta, va presidir el Centro de Estudios Salmantinos, vinculat al CSIC. L'any 1996 va ingressar com a membre corresponent a la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans.



Segona jornada dedicada al model lingüístic de l'Estat espanyol que organitza la Càtedra Unesco de Llengües i Educació

Aquest dijous 4 de novembre, la Càtedra Unesco de Llengües i Educació, dirigida per Joan Argenter, ha celebrat la segona jornada dedicada a debatre el model lingüístic de l'Estat espanyol.

La sessió, titulada Política: partits polítics bascos, ha comptat amb la participació de Patxi Zabaleta, d'Aralar; Oskar Matute, d'Ezquer Batua / Izquierda Unida; Laura Garrido, del PP del País Basc; Martín Aranburu, en representació d'Eusko Alkartasuna; Isabel Celaá, del PSE-EE, i Josune Ariztondo, del PNV.

La taula rodona posterior als diferents parlaments ha estat moderada pel director d'El Periódico de Catalunya, Antonio Franco.

La Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l'IEC va iniciar el dijous 28 d'octubre les jornades dedicades a debatre el model lingüístic més apropiat per a l'Estat espanyol.

Sota el títol El model lingüístic de l'Estat espanyol: present i futur, les jornades "volen afrontar la qüestió del plurilingüisme espanyol des de la racionalitat, el realisme i el pragmatisme", segons apunten els seus organitzadors. Destaca la participació de Vicent Sanchis, director del diari Avui, Antonio Franco, director d'El Periódico de Catalunya, i Xavier Vidal-Folch, director adjunt d'El País, com a moderadors de les diferents taules rodones.




Reunió de la Secció Històrico-Arqueològica a Perpinyà
El passat 20 d’octubre la Secció Històrico-Arqueològica va celebrar una sessió pública a Perpinyà. Després de visitar la Delegació de l’IEC a Perpinyà, on van ser rebuts pel senyor Joan Becat, es van presentar sis comunicacions científiques a la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà.

Durant la jornada, que va comptar amb la presència d'Enric Pujol, delegat de la Generalitat a Perpinyà, es van presentar comunicacions per informar de la marxa de programes de recerca de la secció relacionats amb la Catalunya Nord.

També se'n van presentar d’altres elaborades especialment per a l’ocasió. Entre les primeres cal destacar la comunicació escrita per Eulàlia Duran sobre l’estat del Corpus Textual de la Catalunya Nord i Xavier Barral sobre Puig i Cadafalch i la Catalunya Nord, treball derivat de la recopilació de textos esparsos d’aquest autor, publicada recentment pel mateix senyor Barral a l’Institut.

Les comunicacions especialment escrites per a la sessió del dia 20 foren les d'Eva Serra sobre la representació de la Catalunya Nord a les institucions polítiques catalanes abans de l’annexió a França el 1659; l’escrita pel pare Massot sobre els historiadors i filòlegs de la Catalunya Nord relacionats amb l’Institut i, per últim, la de Francesc Fontbona sobre les relacions entre els artistes de Catalunya al sud i al nord de la frontera a finals del segle XIX i primers decennis del segle XX.