La sociologia pren el pols als nous reptes

L’Associació Catalana de Sociologia coorganitza el I ISA Fòrum de Sociologia, amb més de tres mil experts de tot el món

Un espai per a la reflexió a la Facultat de Geografia i Història de la UB, una de les seus del Fòrum
JC

Del 5 al 8 de setembre Barcelona s’omplirà d’experts del món de la sociologia i del coneixement en general, així com de líders socials i polítics, per analitzar els problemes de la societat actual en un món global i oferir una resposta als grans reptes del segle XXI.

La trobada, que té per títol I ISA Fòrum de Sociologia, està organitzada per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, la Federación Española de Sociología (FES) i la International Sociological Association (ISA), que dóna nom a l’esdeveniment. El president i promotor de la iniciativa és Arturo Rodríguez Morató, professor de la Universitat de Barcelona. Cal dir que entre els edificis on es desenvoluparà l’ISA Fòrum hi ha la Casa de Convalescència, seu principal de l’IEC. Concretament, la Sala Pi i Sunyer acollirà, el dia 4, un seminari previ sobre l’estat de la sociologia. Les conclusions d’aquestes sessions serviran de peça central per a una sessió especial prevista per al dia 8, que durà per títol «El futur previsible de la sociologia».

Amb aquesta trobada es pretén, segons Arturo Rodríguez Morató, «abordar el tema de la investigació sociològica i el debat públic des d’una gran multiplicitat d’angles, que planteja interrelacions i contrastos molt variats i potencialment aclaridors i que cobreix, a més, una enorme quantitat de terrenys de pràctica sociològica en els quals aquesta relació entre investigació i debat públic es concreta, sempre de maneres relativament peculiars. Serà, sens dubte, una reflexió col·lectiva de gran abast sobre aquest tema tan crucial per a nosaltres».

 


UN FORMAT NO HABITUAL

 

43 programes temàtics
4 sessions comunes
9 sessions plenàries
5 debats oberts
Sessions especials
Sessions ad hoc

Tots els temes a debat

L’elecció de Barcelona per a acollir la trobada no és casual. Fins i tot és una bona oportunitat. Per Oriol Homs, president de l’ACS, «la tensió entre la dimensió local i la global és particularment intensa a Catalunya, per la qual cosa el Fòrum podrà gaudir d’un observatori privilegiat per a intercanviar els punts de vista entre els sociòlegs locals i els provinents d’altres contrades sobre les temàtiques que ens són comunes».

A més, mitjançant unes activitats obertes al públic, Oriol Homs espera aconseguir «la implicació de la societat civil barcelonina per tal d’acomplir el lema d’aquest Fòrum sobre l’impacte de la recerca sociològica en els debats públics». Al cap i a la fi, es pretén que els sociòlegs no siguin únicament uns professionals que ausculten l’estat de la societat, sinó que intervinguin en la presa de decisions per adaptar-la a la realitat social i a les necessitats dels ciutadans.

No es tracta d’un congrés convencional, amb grans lliçons magistrals, sinó que es vol incentivar la participació activa dels presents. D’aquesta manera, s’ha organitzat el diàleg amb diversos formats. D’una banda, quaranta-tres programes temàtics tractaran totes les branques de les ciències socials. D’altra banda, cinc debats oberts a altres intel·lectuals i autoritats polítiques analitzaran temes actuals que ens afecten a tots, com ara les polítiques d’immigració, el racisme, el futur de la democràcia, el desenvolupament sostenible i la revolució femenina. Quatre sessions comunes i cinc sessions especials acabaran de conformar el diàleg obert, completat amb nou sessions plenàries, des de l’obertura pròpiament dita fins a la cloenda. L’elecció del comitè científic ja respon a aquest desig de trobar punts d’equilibri en la discussió sobre les grans qüestions que condicionen la vida diària.

Fins ara ja s’hi han inscrit més de tres mil professionals dels cinc continents. Entre les figures notables de la sociologia que prendran part activa a les sessions hi ha Zygmunt Bauman, Alain Touraine, Manuel Castells, Michel Maffesoli, Alberto Martinelli, Saskia Sassen, Michel Wieviorka, John Urry, Raewyn Connell, Michel Burawoy, Donatella della Porta, Aristide R. Zolberg, Susan McDaniel i Harvey Molotch. També dirigirà una ponència Salvador Giner, catedràtic de Sociologia i president de l’IEC.

Diàlegs de gran altura intel·lectual

 

Els canvis en la construcció de la joventut seran motiu de debat al Fòrum

IEC
 
Independentment de les discussions dels quaranta-tres programes temàtics, prou amplis i ambiciosos, una sèrie de sessions especials permetran debatre punts de vista diferents amb diversos gurus de la sociologia.

Així, Zygmunt Bauman, de la Universitat de Leeds, i Michel Maffesoli, de la Sorbona parisenca, discutiran al voltant de la joventut líquida o tribal amb Carme Capdevila, consellera d’Acció Social i Ciutadania, com a moderadora. Manuel Castells, de la UOC, protagonitzarà una sessió sobre la sociologia i la societat al segle XXI.

Michel Wieviorka, president de l’ISA, polemitzarà amb el sociòleg francès Alain Touraine al voltant dels qui pensen de manera diferent, és a dir, dels qui fugen d’allò que és políticament correcte. Novament Manuel Castells i Craig Calhoun també intervindran en aquesta sessió.

Una altra taula estarà dedicada al món sindical i la transformació de la societat.

Programa de l'ISA Fòrum:
Comitè organitzador:

I Newsletter (maig 2008)

II Newsletter (juliol 2008)





 
D’acord amb la llei 34/2002 (LSSI) i la llei orgànica 15/1999 (PDCP), si no voleu rebre aquesta informació, sisplau, obriu aquest enllaç